Renaşterea naturii ne face bine
Toporaşii, ghioceii,
lăcrămioarele, zambilele ne aduc nu numai razele de soare, ci şi o farmacie
naturală
Chiar dacă timpul cald încă n-a venit, primele flori de primăvară au apărut, încîntîndu-ne cu culorile şi gingăşia lor. Zambilele, ghioceii, viorelele, toporaşii, lăcrămioarele vestesc apropierea zilelor însorite. Dar aceste minuni ale primăverii nu aduc doar bucurie sufletului. Încă din vechime, s-a descoperit că pot fi şi plante de leac şi au fost utilizate proaspete, în fierturi şi diverse preparate pentru îngrijirea suferinţelor trupului. Calităţile lor medicinale sînt surprinzătoare, pe cît sînt de firave, pe atît sînt de puternice în terapia tradiţională.
Ghioceii calmează durerile
reumatice
Frunzele, tulpinile şi florile de
ghiocei pot fi folosite în tratarea unor afecţiuni. Pentru uz intern, ghioceii
se folosesc sub formă de decoct (două-trei căni pe zi). Ceaiul are efect
antispastic şi relaxant, fiind indicat în dureri reumatice şi dureri de cap.
Infuzia din ghiocei se ia intern, cîte o ceaşcă, pentru combaterea crampelor
musculare şi destinderea muşchilor. În neurologie, ghioceii sînt utili în tratarea
unor maladii de tipul demenţei senile şi epilepsiei. Florile de ghiocei se pot
pune în apa de baie pentru a calma durerile reumatice. Infuzia de flori de
ghiocei se poate folosi şi extern, împotriva durerilor provocate de varice.
Decoctul din ghiocei e folosit ca leac în cazul unor afecţiuni genitale.
Compresele cu infuzie din ghiocei sînt de ajutor împotriva petelor care, odată
cu înaintarea în vîrstă, se formează pe piele. Îndepărtează şi pistruii. 5-6
bucheţele de ghiocei bine spălaţi se pun într-un recipient de sticlă. Se adaugă
zeama de la trei lămîi şi se închide ermetic. Se pune borcanul la loc
întunecos. Maceratul de ghiocei este gata după 15 zile. Se tamponează pielea o
dată pe zi cu această soluţie. Decoctul de ghiocel, preparat din 30 de grame de
flori şi frunze uscate în 1,5 litri de apă, fierte timp de o jumătate de oră,
se foloseşte în spălături locale pentru a trata candidoza vaginală. Din ghiocei
se extrage galantamina care se întrebuinţează în: miastenia gravis, miopatii,
polineuropatii (nevrite, mielite, hemiplagii, maladia Alzheimer), tromboze sau
embolii trombotice. Lectina conţinută de plantă este studiată de către oamenii
de ştiinţă, ca posibil remediu pentru HIV. Deocamdată este considerată un
insecticid eficient împotriva gîndacilor şi moliilor. La ţară, cu această
plantă se colorau ţesăturile naturale în galben sau galben pal. Părţile plantei
sînt folosite în scop terapeutic în stare uscată. Dacă sînt proaspete, mai ales
bulbul, sînt foarte toxice, provocînd diaree, vomă, colici.
Violetele sînt comestibile
În România violetele sînt
cunoscute şi sub numele de toporaşi, tămîioare, călţunei sau micşunele. Dincolo
de valoarea ornamentală, violetele sînt plante comestibile, atît frunzele, cît
şi florile fiind delicioase în salate. Pe vremuri, în Moldova, se făceau din
flori peltea şi gelatină. Toporaşii sînt bogaţi în vitaminele A şi C şi conţin
antioxidanţi. Din violete se prepară un remediu pentru durerile în gît şi
inflamaţiile membranelor mucoase. Se făcea chiar şi un fel de vin din florile
fermentate de violete, iar în Europa medievală, meşteri specializaţi au început
să extragă ulei şi parfum din această plantă. Florile uscate şi confiate se
presară astăzi deasupra ciocolatei negre, o specialitate foarte apreciată
printre cunoscători. Tusea stăruitoare a copiilor se trata cu ceai de violete.
Florile proaspete conţin un pigment puternic, care a fost utilizat în mod
tradiţional la vopsirea ţesăturilor în albastru-pastelat. Violetele ne ajută să
scăpăm de mătreaţă. Clătiţi părul de două-trei ori pe săptămînă cu un amestec
preparat din 30 g de flori şi frunze de violete, fierte într-o jumătate de
litru de apă. Crema de violete e utilă în profilaxia metastazelor, după
operaţiile de cancer la sîn, alternativ cu cea de gălbenele. Aceeaşi cremă
tratează cicatricele. La frigider, crema de toporaşi poate fi păstrată vreme de
un an. Nu e recomandată femeilor însărcinate. În cosmetică, florile de toporaş
se fierb în lapte dulce, iar lichidul obţinut este utilizat pentru îngrijirea
tenului. În vopsitoria naturală, florile proaspete colorează fibrele în
albastru pastel.
Flori de toporaşi pentru bronşite
Violetele sau toporaşii sînt
flori benefice şi în tratamentul bronşitelor, tusei şi astmului, ajută la
tratarea infecţiilor cavităţii bucale. Toporaşul este considerat în popor
simbol al iubirii şi fertilităţii, iar grecii o numeau Floarea Afroditei. Ei
considerau că toporaşii erau un leac minunat împotriva durerilor de cap şi a
bolilor de piele. I se mai spune şi floricica echinocţiului, pentru că
înfloreşte în timpul echinocţiului de primăvară. În scop terapeutic, de la
toporaş se folosesc florile şi frunzele cu gust dulceag, mucilaginos care se
culeg în martie-aprilie, dimineaţa după ce s-a scurs roua, dar şi rădăcinile
culese toamna în lunile august-septembrie. Florile şi frunzele, bogate în
mucilagii, au acţiune emolientă, expectorantă, intrînd în diferite formule
pectorale, datorită celorlalţi componenţi au acţiune antiinflamatorie,
antibacteriană, decongestivă, cicatrizantă, regenerantă, tonică (sporeşte
metabolismul), diuretică şi febrifugă. Rizomii au acţiune laxativă,
hipotensivă, iar prin conţinutul în acid salicilic au acţiune antiinflamatorie,
febrifugă, antireumatică. Siropul din flori de toporaşi se prepară din florile
proaspete, aşezînd într-un borcan florile fără să se înghesuie, se toarnă miere
de albine pînă le acoperă, apoi se lasă la macerat 2 săptămîni, se
administrează cîte o lingură de 3-4 ori pe zi, în caz de răceală, gripă,
faringite sau boli respiratorii. Infuzia de toporaşi se prepară dintr-o
linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită, lăsată la infuzat 10-15
minute, se beau de 3 ori pe zi cîte 1-2 căni. Infuzia din toporaşi este utilă
în caz de infecţie urinară. Decoctul e laxativ, calmează şi durerile reumatice.
Zambile, irişi şi lalele
Viorelele nu sînt acelaşi lucru
cu violetele, deşi multă lume le confundă. Vioreaua nu are aplicaţii
terapeutice, dar parfumul ei este utilizat în aromaterapie, iar florile
albastre proaspete conţin pigmenţi folosiţi în colorarea lînii şi a textilelor
din in sau cînepă. Pentru menţinerea culorii, lichidul se amestecă cu piatră
acră. Zambilele au efect calmant asupra pielii. Uleiul de zambilă este folosit
în aromaterapie pentru a intensifica activitatea emisferei drepte care sporeşte
creativitatea şi stima de sine. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, este
suficient să inspiraţi parfumul zambilelor timp de 10 minute. Rădăcinile
zambilelor sălbatice, uscate şi pisate, au efect calmant. Uleiul de zambile
ajută la eliberarea tensiunii din muşchii faciali, ai gîtului şi ai umerilor.
Speciile de iris care se găsesc în Europa sînt adesea folosite în parfumuri,
fixative şi alte cosmetice datorită mirosului lor plăcut ce aminteşte de
violete. Rădăcinile de iris au proprietăţi antiinflamatoare şi au fost folosite
pentru tratarea durerilor de gît şi a problemelor sinusurilor. Lalelele sînt
ingrediente folosite în cosmetică, la îngrijirea tenului. Se aplică, de două
ori pe săptămînă, o mască din petalele a două lalele tocate mărunt, o jumătate
de linguriţă de pudră de rozmarin, o lingură de smîntînă şi o linguriţă de apă
de trandafiri. Preparatul se aplică pe ten, gît şi decolteu. După 20 de minute,
se spală cu apă călduţă. Masca revigorează şi netezeşte pielea (activează
producţia de colagen şi elastină), hidratează în profunzime ţesuturile şi
previne apariţia coşurilor (petalele de lalea şi rozmarinul au efect
detoxifiant).
Lăcrămioarele, bune la inimă
Lăcrămioara, cunoscută şi ca
mărgăritar în unele zone ale ţării, este una dintre cele mai frumoase flori ale
primăverii, dar şi un remediu natural de încredere. Această plantă are un efect
benefic asupra inimii, fiind recomandată în caz de insuficienţă cardiacă şi
alte probleme cardiovasculare. Medicamentele pe bază de lăcrămioare se prescriu
pentru reglarea ritmului cardiac sau în cazul în care inima este înconjurată de
prea multă grăsime. Ceaiul de lăcrămioare se prepară turnînd o cană de apă
clocotită peste o linguriţă de plantă uscată. Amestecul se fierbe apoi zece
minute. Se ia cîte o lingură de cîteva ori pe zi. Planta este şi un bun
diuretic, iar în antichitate era util în caz de gută şi pentru îmbunătăţirea
memoriei. Oţetul de lăcrămioare calmează durerile de cap. Un ceai excelent
pentru sănătate este cel din lăcrămioare, talpa gîştei şi gherghine. De la
această plantă se folosesc toate părţile, care trebuie bine uscate înainte de a
fi folosite. Lăcrămioara nu este recomandată în timpul sarcinii şi nici în alte
doze decît cele prescrise. Efectele adverse ale lăcrămioarei consumată în exces
includ greaţă, vărsături, hipertensiune arterială, agitaţie, slăbiciune a
organismului, depresie, în unele cazuri putîndu-se dovedi chiar fatală.
Mărgăritarul este folosit şi în industria parfumurilor şi cea a textilelor,
deoarece conţine un colorant auriu.
Narcisele, florile care calmează
Narcisele sînt alte plante de
primăvară care ne pot ajuta să ne păstrăm sănătatea. Decoctul de narcise
relaxează. O picătură de ulei sau decoct de narcisă adăugată în apa de baie
ajută la relaxare. De la narcisă folosim în scop fitoterapeutic florile şi
bulbii, care se recoltează din luna februarie pînă în aprilie. Planta conţine:
narcisină, alcaloizi, glicozide ale izometonului, alcaloizi (licorenină,
gelatină, licorină, narcisidină) care sînt foarte toxice. Preparatele din flori
şi bulbi au efecte calmante, liniştitoare, emoliente, dezinfectante,
antiseptice, sedative, antiasmatice. În uz intern, narcisa albă e recomandată
în diaree, nevroză cardiacă, tahicardie, astm, stări de agitaţie şi anxietate,
boli pulmonare, sub formă de sirop, decoct, infuzie, din flori şi bulbi. În uz
extern, sub formă de infuzie şi sirop de flori cu efecte emoliente, calmante şi
dezinfectante, narcisa albă este de ajutor în tratarea rănilor şi leziunilor
uşoare. Atenţie, însă, seva poate irita pielea persoanelor sensibile sau
alergice. Trebuie respectate dozele recomandate, altfel remediul devine toxic.
Dozele de preparate din bulbi de narcisă peste 10 g pot fi letale. În
intoxicaţii apar următoarele simptome: somnolenţă, hipertensiune, mişcări
convulsive, disfuncţii ale ficatului. Narcisa galbenă este o plantă cunoscută
şi sub numele de ghiocei de grădină, caprine sau zarnacadele. Se utilizează
doar petalele, bulbii fiind foarte toxici. Datorită proprietăţilor sale de
calmant, emolient, antiseptic pulmonar, dezinfectant, narcisa galbenă, sub
formă de infuzie din petale, este utilizată ca şi narcisa albă pentru tratarea
stărilor de nervozitate, de nelinişte, a tusei, diareei, tahicardiei. Se mai
poate prepara şi un sirop de narcisă galbenă, din petalele acestei plante şi
miere, lăsate la rece timp de 60 de zile. Pentru uz extern, cataplasmele de
narcise au efect emolient, calmant şi dezinfectant. Ultimele studii au arătat
că narcisele şi ghioceii ar putea trata depresia, datorită unor compuşi extraşi
din aceste flori.
Flori de munte cu proprietăţi
medicinale
Ruşcuţa de primăvară este un alt
vestitor al primăverii care răsare în poieni şi pe coaste însorite. Frunzele
sînt subţiri, asemănătoare cu cele ale mărarului. Florile mari (pînă la 6-8 cm)
au culoarea galben-aurie. În scop fitoterapeutic se culege partea aeriană a
planei, cu inflorescenţe. Ruşcuţa are acţiune sedativă, diuretică. În uz
intern, partea aeriană ajută în tahicardie, insuficienţă renală şi cardiacă,
accese de tuse, astm bronşic, epilepsie, dureri reumatice, cardiopatii, dispnee
cardiacă, insuficienţă mitrală, miocardită, pericardită, aritmii, nefrite
cronice, obezitate, arteroscreloză, sub formă de infuzie, decoct, tinctură.
Trebuie evitată utilizarea plantei în cazul bolilor digestive şi se foloseşte
doar cu recomandarea cardiologului. În stare proaspătă, planta are efecte
toxice. Brînduşa de primăvară conţine uleiuri grase, fitosterol şi ale
substanţe benefice pentru sănătate. Este indicată în afecţiunile pielii, şi are
rol în tratarea ridurilor şi a coşurilor. Infuzia are efect antiinflamator.
Degetăruţul seamănă cu un clopoţel. În medicina naturistă, preparatele din
această plantă sînt utilizate pentru restabilirea echilibrului stomacal şi
intestinal, curăţînd foarte bine tractul digestiv. Este şi purgativ. Ghinţura
de primăvară creşte imunitatea organismului şi este un aliat de nădejde al
ficatului stresat. Stimulează pofta de mîncare şi normalizează procesele
digestive.
Mesajul florilor de primăvară
• Cercetătorii au descoperit că,
primăvara, cînd natura reînvie, oamenii pot fi influenţaţi pozitiv de mirosul
unei flori sau de plimbările în aer liber. Florile de primăvară sînt
medicamente emoţionale, utile în depresii, procese de conştiinţă şi frică.
- Ghiocelul este simbolul
speranţei, consolării şi alinării. Ghioceii dăruiţi reprezintă un simbol al
unui prieten gata să ţi se alăture în momente grele din viaţă.
- Laleaua semnifică rezistenţa
sentimentelor, în ciuda timpului şi a diferitelor obstacole, precum şi lipsa
compromisului.
- Narcisele sînt de obicei un
mesager al celor timizi. Narcisa înseamnă foarte multă bucurie, prietenie,
stabilitate şi respect.
- Violetele sau toporaşii
simbolizează reînnoirea adusă de primăvară, dar şi patimile şi triumful
iubirii. Cînd soţul sau prietenul îţi oferă violete înseamnă că dragostea lui e
profundă şi foarte puternică.
- Lăcrămioara primită în dar de
la persoana iubită înseamnă că iubirea lui e pură şi sinceră. În vechime,
băieţii şi fetele culegeau buchete de lăcrămioare pentru că exista credinţa că
aceste flori au darul de a aduce noroc în dragoste.
- Zambilele sînt florile care pot
reda zîmbetul în dimineţile posomorîte de primăvară. Sînt simbolul bucuriei sau
al tinereţii. Zambilele sînt asociate cu amabilitatea, tandreţea şi bunătatea.
- Brînduşa simbolizează
sentimente puternice şi devotament, legături strînse atît de dragoste, cît şi
de prietenie. Bărbatul care dăruieşte unei femei brînduşe nutreşte pentru
aceasta o dragoste puternică şi pasională.
Sursa: monitorulexpres.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu