Stevia
este o planta care apare la inceputul primaverii si nu trebuie sa lipseasca
dintr-o alimentatie sanatoasa. Este de mare ajutor persoanelor care sufera de
diabet deoarece stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Este bogata in
vitamine si minerale esentiale pentru organism si intareste sistemul imunitar.
Fiind foarte des intalnita în acest sezon, beneficiile stevei nu sunt
atat de cunoscute in si apreciate la fel cum erau pe vremea bunicilor. Acestia
stiau de portia de sanatate pe care stevia le-o oferea si o consumau abundent
in anotimpul primaverii si nu o ocoleau de la nici o masa.
Ce este stevia
Stevia este o
planta perena care apare la inceputul primaverii. Este un indulcitor natural
care poate inlocui cu succes zaharul. Este folosita in intreaga lume ca
substitut al zaharului in tratarea a numeroase afectiuni. Frunzele de stevie se
consuma proaspete sau uscate.
Unde intalnim stevia si cum
o recunoastem?
Stevia creste
salbatica in jurul stanelor si a pasunilor montane dar si in zonele de deal. In
pamant ea are un rizom gros, cu multe capete, iar la suprafara acestuia are o
tulpina aeriana inalta, dreapta si are frunze mari. Stevia este o planta
dulce-acrisoara, creste primavara si insoteste spanacul in misiunea lor anuala
de a ne curata si vindeca organismul uman de toate toxinele acumulate peste
iarna.
Frunzele de
stevie pot fi consumate crude si au un gust dulce-acrisor, asemeni spanacului,
dar pot fi folosite si in supe, ciorbe sau alte mancaruri gatite.
Ce contine stevia
Stevia contine
fitonutrienti, minerale, vitamine si uleiuri volatile care ofera acestei plante
numeroase proprietati nutritive si medicinale. Extractul dulce de stevie este
folosit cu succes in numeroase alimente si bauturi.
Stevia este o
planta bogata in vitamine (C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu,
calciu, fier, zinc), proteine si fibre. Este o planta minune pentru ca ne ajuta
sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a
trupului si detoxifiaza organismul.
Beneficiile steviei
Numeroase studii arata ca stevia este benefica in prevenirea si tratarea a
numeroase afectiuni. Are proprietati antibacteriene, antiseptice,
antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive.
Este benefica pentru tratarea uneor afectiuni precum hipertensiune, diabet, oboseala, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slabire, gripa, raceala, gingivita, carii dentare, matreata, osteoporoza, candida, infectii, dermatita sau riduri.
Este benefica pentru tratarea uneor afectiuni precum hipertensiune, diabet, oboseala, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slabire, gripa, raceala, gingivita, carii dentare, matreata, osteoporoza, candida, infectii, dermatita sau riduri.
Imbunatateste
nivelul de energie, intareste sistemul imunitar si stimuleaza activitatea
mentala.
Pentru ce sa folosesti stevia
Matreata si sanatatea parului. Concentratul
de stevie este benefic pentru tratarea matretii, a scalpului uscat si a parului
uscat si subtire. Dupa folosirea steviei, parul devine mai rezistent si se
regenereaza mult mai repede. Pentru rezultate bune, amesteca samponul tau
obisnuit cu extract de stevie si spala parul. Clateste apoi cu ceai de stevie.
Diabet. Stevia stabilizeaza nivelul de zahar din sange, mareste
rezistenta la insulina si stimuleaza productia de insulina. Descurajeaza
absorbtia glucozei in sange, stimuleaza functia pancreasului si inhiba candida,
o infectie care se dezvolta in special in mediile dulci. Ceaiul de stevie inhiba
pofta de dulciuri si alimente grase si este benefic pentru persoanele cu
hiperglicemie. Stevia poate fi folosita ca inlocuitor al zaharului.
Gingivita. Proprietatile antibacteriene ale steviei sunt benefice
pentru tratarea gingivitei, cariilor
dentare si
abceselor bucale. Inhiba dezvoltarea organismelor infectioase din cavitatea
bucala si
imbunatatea
sanatatea danturii.
Indigestie. Ceaiul de stevie previne si trateaza indigestia si deranjamentele stomacale, arsurile si imbunatateste functia gastrointestinala. Aceste ceai trebuie consumat dupa fiecare masa.
Hipertensiune. Stevia reduce tensiunea arteriala si stabilizeaza circulatia sangelui. Este indicat sa consumi doua cani de ceai de stevie zilnic.
Osteoporoza. Stevia ajuta la absrobtia calciului si reduce astfel riscul de oseoporoza. Imbunatateste si densitatea osoasa.
Riduri. Datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiseptice, stevia este benefica in tratarea si prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei si altor probleme ale pielii.
Indigestie. Ceaiul de stevie previne si trateaza indigestia si deranjamentele stomacale, arsurile si imbunatateste functia gastrointestinala. Aceste ceai trebuie consumat dupa fiecare masa.
Hipertensiune. Stevia reduce tensiunea arteriala si stabilizeaza circulatia sangelui. Este indicat sa consumi doua cani de ceai de stevie zilnic.
Osteoporoza. Stevia ajuta la absrobtia calciului si reduce astfel riscul de oseoporoza. Imbunatateste si densitatea osoasa.
Riduri. Datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiseptice, stevia este benefica in tratarea si prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei si altor probleme ale pielii.
Stevia combate obezitatea
Stevia era
folosita din timpuri stravechi in curele de slabire datorita proprietatilor
sale de reglare a nivelului de zahar din sange. Se spune ca pigmentii steviei
au un puternic rol in reglarea greutatii corporale. Pentru a obtine efectele
dorite, se recomanda consumul a 70 gr. de frunze crude de stevie, sub forma de
salata in care se poate adauga putin ulei de masline si cativa stropi de
lamaie. Este important ca inainte si dupa masa sa nu se consume fluide pentru
ca lipsa lor favorizeaza digestia acestei plante.
Stevia previne astenia de primavara
Astenia de
primavara este o slabire a organismului care se instaleaza din cauza carentelor
de vitamine si de minerale care apar odata cu terminarea iernii. Datorita cotinutului
sau de vitamine si de minerale, stevia previne instalarea asteniei de
primavara.
Decoctul de stevie grabeste vindecarea ranilor
Stevia are gust acrisor si revigorant, fiind folosita cu precadere în retetele culinare. Pe langa calitatile ei gastronomice de necontestat, planta este buna si in combaterea bolilor, în special a celor de piele. Eczemele si bubele dulci, unele dintre cele mai suparatoare si inestetice afectiuni ale epidermei, trec mai repede cu ajutorul unui decoct de stevie. Razuiesti doua radacini de stevie, adica aproximativ doua linguri, si le pui în 300 ml de apa. Lasi sa fiarba un sfert de ora, apoi inmoi compresele sterile în acest decoct si aplici pe zonele cu probleme.
Sursa: sanatate.acasa.ro
Cu parere de rau ar trebui sa va contrazic aici
RăspundețiȘtergereIn primul rind ati amestecat doua plante care nu au legatura una cu alta adica ati amestecat ştevia care se gaseste in Romania si care da se poate intrebuinta in mincaruri bunaoara ciorbe si alta e stevia rebaudiana bertoni care e indulcitor natural si bun pentru deabetici pentru a inlocui zaharul, iti dai seama sa maninci ciorba dulce? o frunza e suficient sa iti indulcesti o cana de ceai dapoi daca o pui in ciorbe si mai ales asa cum se fac ciorbele la noi cu multe ierburi :)
ştevia o putem gasi pe linga stine si pe teritorul romaniei iar stevia rebaudiana bertoni o gasesti in Paraguai tarile calde
Am vrut sa va las imaginea celor doua Stevii ca sa vedeti diferenta dar nu reusesc de aceia va las linkul catre fiecare
http://www.mancamsanatos.ro/stevia/ ----Ștevia romaneasca
si
http://www.greensugar.ro/despre_stevie.html -----Stevia Rebaudiana Bertoni