Dafin
Factorul curativ: frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii; impotriva digestiei grele (atonie digestiva); impotriva gripei, bronsitei.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Dafinul (lat. Laurus nobilis), denumiri alternative: laur.
In Grecia Antica era pretuita pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica, pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Si-a intrat in drepturi o data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este neinlocuit.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Aromatizant. Detoxifiant, laxativ.
Recomandari:
- infuzie din frunze impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii
Reteta 1: Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt. Este un vomitiv si antitoxic redutabil.
Reteta 2: Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei
Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
- frunze pentru consum impotriva digestiei grele (atonie digestiva)
Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil.
- macerat din frunze impotriva gripei, bronsitei Se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid.
Preparare
Infuzie
Reteta 1: Se pun 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute.
Reteta 2: Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita.
Pentru consum
Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin.
Macerat
Se pun 4 frunze de dafin si coaja de la o portocala intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare. Exista persoane care nu suporta (nici cantitati mici de dafin. In cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu