marți, 3 ianuarie 2012

Fragute



Fragute
Factorul curativ: frunzele, fructele.
Afectiuni pentru care se recomanda: reducerea tensiunii arteriale si marirea rezistentei la caldura; bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza); diabetul; guta; valorile crescute ale colesterolului; arteroscleroza; reumatismul; bolile de piele, tulburarile de tranzit intestinal; oxiuri.

Prezentare generala
Denumirea uzuala: Fragute (lat.Fragaria vesca), denumiri alternative: fragi de padure.
Scurta descriere:
Specie erbacee perena, inalta de 5-20 cm, cu rozeta de frunza la baza si stoloni, flori albe, cu 5 petale.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, flavone, fragarina (fenol specific), vitamina C, ulei volatil.
Astringent-antiareic, diuretic cu eliminare de acid uric si urati; antisudorific.
Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu i-au folosit la randul lor pentru eliminarea toxinelor, pentru impiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi, precum si contra reumatismului si gutei. O binemeritata faima au castigat-o atunci cand un anume botanist si savant, care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si din cauza folosirii irationale a substantelor chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust si o aroma deosebite, ei constituie un adevarat remediu in tratamentele naturiste. 

Recomandari:
- cura cu fragi
Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi (combinate cu alte alimente, stationeaza si fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi redus la maximum, pentru ca efectul lor tamaduitor sa nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar, frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic al fragilor.
- suc de fragi
Sucul de fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se foloseste in scopuri cosmetice.
- ceai de fragi
Se administreaza 2-3 cani pe zi.
- masca din fragi pentru infrumusetare
Pentru prevenirea aparitiei ridurilor si combaterea lor, pentru a da stralucire si prospetime tenului - din fragii zdrobiti se alcatuieste o masca, care se intinde pe fata seara si se lasa minimum doua ore. Este un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, da prospetime si stralucire tenului. Face adevarate minuni chiar si in cazul persoanelor care nativ au un ten mai lipsit de stralucire.
Lotiune de curatare a tenului din suc de fragi - se amesteca 3 linguri de suc de fragi obtinut prin stoarcere prin tifon, 2 albusuri de ou batute spuma, 10 linguri de tinctura de smirna si 20 picaturi de apa de trandafir. Se aplica pe fata cu un tampon de vata. Se spala peste o ora cu apa in care s-a dizolvat, in prealabil, bicarbonat (2 lingurite la 1 litru de apa).

Preparare
Sucul de fragi
Se prepara foarte simplu: se spala foarte bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.
Ceaiul de fragi
Se culeg fragii cu tot cu frunze si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc calduros si cu foarte multa lumina (altfel fructele se strica). Se pot usca si separat, fructele la soare si frunzele la umbra, dupa care se combina in proportii egale. Ceaiul se obtine prin oparirea, vreme de 20 de minute, a unei lingurite de fructe si frunze cu o cana de apa clocotita, urmata de filtrare.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Atentie la reactia alergica: fragii sunt foarte puternici ca remediu, la granita dintre aliment si planta medicinala, dar la persoanele sensibile pot da reactii alergice puternice. De vina sunt acele mici punctisoare galbui de pe fruct, care nu sunt altceva decat semintele plantei si care au un mare potential terapeutic, dar pot produce si alergiii. Consumati, asadar, intai cantitati reduse de fragi: cateva lingurite in prima zi si continuati doar daca vedeti ca nu apar probleme digestive, dermatologice, respiratorii etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)