Poartă şi denumirile:
asprişoară, boitoreană, buruiană de friguri, canipoală, coada-racului,
cornăţel, dumbravnică,
lipici, mătcuţă,
scăişor, turiţă. Prin turiţa-mare avem la dispoziţie o plantă medicinală
magnifică, numită în germană„regele tuturor plantelor". Ea creşte în
locuri însorite, uscate, pe margini de drumuri, câmpuri şi păduri, pe povârnişuri,
dealuri şi pante, în luminişuri şi printre ruine.
Florile mici, galbene
alcătuiesc, ca şi la lumânărică, o inflorescenţă în formă de ciorchine lung.
Întreaga plantă este acoperită cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de
10 centimetri şi sunt penate. Planta ajunge până la o înălţime de 80 centimetri
şi aparţine aceleiaşi familii ca şi creţişoara.
Turiţa-mare este culeasă în timpul înfloririi, între lunile iunie şi august. Istoria acestei plante medicinale datează, ca şi la multe altele, din trecutul îndepărtat. Era cunoscută încă de pe vremea vechilor egipteni. Turiţamare posedă un puternic efect curativ pentru toateinflamaţiile gâtului şi ale gurii; deci la ea ar trebui să ne gândim în caz de anghină, faringită, stomatită ulceroasă sau alte inflamaţii ale mucoasei bucale. Oamenii care, datorită profesiunii, vorbesc sau cântă mult ar trebui să facă, preventiv, în fiecare zi gargară cu ceai de turiţă-mare. Frunzele au un efect excelent în anemie, răni, reumatism, lumbago, tulburări digestive, ciroză hepatică, în scăderea activităţii hepatice, precum şi în bolile splenice (de splină). Se pot bea zilnic până la 2 ceşti cu ceai.
Fiecare ar trebui să-şi dea osteneala să facă o dată sau de două ori pe an o baie cu adaos de infuzie de turiţă-mare (a se vedea „Moduri de folosire"), iar copiii scrofuloşi ar trebui să facă zilnic o astfel de baie.
Turiţa-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorităefectului său astringent şi a componentelor curative. Dr. Schierbaum spune: „Câte 1 ceaşcă cu ceai de 3 ori pe zi vindecă emfizemul pulmonar, cordul mărit, dilatarea stomacului şi a intestinelor, apoibolile renale şi vezicale, dacă remediul este folositun timp mai îndelungat." Alifia de turiţă-mare se recomandă călduros în varice şi ulceraţiile gambei (a se vedea „Moduri de folosire") şi se întrebuinţează asemănător alifiei de filimică. În bolile hepatice se foloseşte un amestec de ceaiuri de plante, astfel:
100 grame de
turiţă-mare, 100 grame de drăgaică şi 100 grame de vinariţă (numită şi mama-pădurii).
Se bea zilnic dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1 ceaşcă, iar în restul zilei se
beau 2 ceşti, încetul cu încetul.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Se
foloseşte 1 linguriţă de plante la 1/4 litru de apă, se opăreşte şi se lasă să
stea puţin.
Baie de plante: 200
grame de plante pentru 1 baie completă (a se vedea „Băi complete", din
„Partea generală").
Amestec de ceaiuri
contra bolilor hepatice: Turiţa-mare, drăgaica şi vinariţa sunt amestecate în
părţi egale. Se foloseşte 1 linguriţă (cu vârf) la 1/4 litru de apă, se
opăreşte şi se lasă să stea puţin.
Prepararea alifiei: 2
mâini pline de frunze, flori şi tulpini tăiate mărunt la 250 grame de untură de
porc (a se vedea „Prepararea alifiilor", la „Partea generală").
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu