Copiii care consumă mai mult de 12 hotdogi pe lună (trei pe săptămână) prezintă un risc de aproape 10 ori mai mare pentru leucemie decât copiii care nu mănâncă nici unul.
Copiii care consumau hotdogi o dată pe săptămână îşi dublau şansele de a contacta tumori cerebrale, iar la o frecvenţă de două ori pe săptămână – le triplau.
Copiii bărbaţilor care consumau des cârnăciori de Frankfurt prezentau un risc de 11 ori mai mare de a face leucemie decât în mod normal.
Femeile care consumau hotdogi în timpul sarcinii dublau şansele copiilor lor de a dezvolta tumori cerebrale.
Copiii cu consumul cel mai mare de şunci, slănini şi sosuri îşi triplau riscurile pentru limfom.
Copiii care consumau carne tocată o dată pe săptămână îşi dublau riscurile pentru leucemie limfatică acută faţă de cei care nu consumau deloc şi îşi triplau riscurile când consumau doi sau mai mulţi hamburgeri pe săptămână.1
Iar această situaţie nu-i priveşte numai pe copii. Dintre 190.000 de adulţi examinaţi de-a lungul a şapte ani, cei care consumau carnea cea mai procesată – precum delicatese din carne şi hotdogi – prezentau un risc de 68% mai mare de cancer pancreatic decât cei care consumau cel mai puţin astfel de produse.2 Iar cancerul pancreatic este în mod special dificil de tratat.
Dacă familia dumneavoastră urmează să consume hotdogi, cel puţin luaţi-vă vitaminele. S-a demonstrat că acei copii care consumă hotdogi, dar iau suplimente de vitamine, prezentau un risc mai scăzut de cancer.3 Vitaminele C şi E previn formarea nitrozaminelor.4
Este ciudat faptul că, ocupate cu teoretizarea nenumăratelor pericole „potenţiale” ale vitaminelor, agenţiile de ştiri au ignorat în mare măsură acest evident folos al prevenirii cancerului datorat suplimentelor de vitamine.
Oricum, pentru cine îşi asumă riscul de a da copiilor să mănânce aşa ceva este de recomandat să mestece în întregime ce au în gură. În gropile de gunoi „au fost descoperiţi hotdogi întregi, unii dintre ei aflaţi în straturi care indicau o vârstă de şapte decenii”5.
Grigorie Paulescu
Material aparut in nr 19 al revistei Familia Ortodoxa
____________________________________
1 Peters JM, Preston-Martin S, London SJ, Bowman JD, Buckley JD, Thomas DC. Processed meats and risk of childhood leukemia. Cancer Causes Control. 1994 Mar; 5(2):195-202.
2 Nothlings U, Wilkens LR, Murphy SP, et al. 2005. Meat and fat intake as risk factors for pancreatic cancer: The Multiethnic Cohort Study. J Nat Cancer Inst 97:1458-65.
3 Sarasua S, Savitz DA. Cured and broiled meat consumption in relation to childhood cancer: Denver, Colorado (United States). Cancer Causes Control. 1994 Mar; 5(2):141-8. Comment athttp://www.ralphmoss.com/hotdog.html .
4 Scanlan RA. Nitrosamines and cancer. http://lpi.oregonstate.edu/f-w00/nitrosamine.html şi Cass H; English J. User’s guide to vitamin C. Basic Health Publications, 2002, p 64-67.
5 Smithsonian, July 1992, p 5.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu