Cimbru
Factorul curativ: cimbru de cultura: partea aeriana, partea erbacee a ramurelelor; cimbru de gradina: partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: intern:
dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali; extern: reumatism, guta; seboree; plagi purulente.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Cimbru de gradina (lat. Satureja hortensis); Cimbru de cultura (lat. Thymus vulgaris); denumiri alternative: Cimbru de cultura - cimbru adevarat, iarba cucului, lamaioara, lamaita.
Exista doua tipuri de cimbru: de cultura si de gradina.
Cimbrul de gradina
Atinge inaltimi intre 10-30 (45) cm. Tulpina foarte ramificata de la baza, cu ramuri de culoare violeta. Frunzele sunt liniare sau liniar-lanceolate. Florile sunt liliachii, roze sau albe, cu pete purpurii pe partea interna, grupate cate 3-6. Fructele sunt nucule.
Cimbru de cultura
Subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase, frunze scurt petiolate, opuse si mici, flori mici rozee grupate in inflorescente.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Cimbru de gradina:
Ulei volatil, sescviterpene, tanin, mucilagii, sibstante amare.
Condimentara si buna melifera. Expectorant, antiseptic intestinal, coleretic, colagog, stomahic.
Cimbru de cultura:
Ulei volatil, tanin, acid cafeic, flavone, principiu amar.
Antiseptic intestinal, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, calmant al centrului tusei; tonic aperitiv, stomachic; stimulent nervos; tonic capilar; vemifug; analgezic.
Recomandari:
- tinctura din frunze pentru dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali.
Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple.
- infuzie din planta pentru uz intern, impotriva tusei, bronsitei, raguselii, astmului bronsic; dispepsiilor usoare; enterocolitelor
Se bea in 3 reprize in timpul unei zile, de preferinta inaintea meselor principale. Sau se iau 3-4 linguri pe zi, inaintea meselor principale.
- infuzie din planta pentru uz extern, impotriva reumatismului, gutei; seboreei; plagilor purulent Dupa 30 de minute, se strecoara si se introduce in apa din cada care trebuie sa atinga 37 grade C. Se sta 15-20 minute.
Preparare
Tinctura
- se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare, timp de 14 zile.
Infuzie pentru uz intern
- 1 sau 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita;
- mai concentrat: 2-3 linguri de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
Infuzie pentru uz extern
- 100 gr planta intreaga, uscata si maruntita; se introduc in 3 l apa clocotita.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Cimbrul de cultura e contraindicat in dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu