Stejar
Factorul curativ: de la stejar se folosesc mugurii proaspeti, radacinile tinere, scoarta interna a radacinilor, ghindele si inflorescentele, fiecare puse la macerat. Se obtin extracte.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Stejar (lat. Quercus Robur), denumiri alternative: goron, gorun, sledun, trajor, tufan.
Scurta descriere:
Arbore viguros cu ramuri noduroase intinse orizontal, scoarta brazdata adanc, frunze caracteristice, fructe (ghinde) caracteristice.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Taninuri, substante triterpenice, derivati flavonoidici.
Astrigent, antiseptic asupra microbiene, hemostatic, cicatrizant.
Stejarul este un remediu naturist pentru astenie, disfunctii sexuale si dezechilibre cauzate de menopauza si andropauza.
Recomandari:
- extract de muguri pentru reglarea functiilor intestinale si cresc tensiunea arteriala la hipotensivi etc. In principal, stejarul are efecte terapeutice asupra aparatului genito-urinar, a sistemului circulator si a intestinelor. Are proprietati revitalizante asupra persoanelor cu debilitate sau de varste inaintate. Mai este indicat in astenii si diverse tipuri de alergii. - extract din radacini tinere si scoarta lor interna sunt cicatrizante si se utilizeaza in diverse afectiuni dermatologice. Se foloseste cu mesteacan pufos si merisor in constipatie; cu porumbar si mesteacan pufos in astenie, surmenaj fizic si intelectual; cu salcie alba in tulburari menstruale; cu coacaz negru in alergii. Doza: Din extracte se iau cate 50-70 picaturi, de 1-2 ori pe zi, administrate cu 15 minute inaintea meselor, intr-un pahar cu apa. Daca se asociaza cu altele, se administreaza in priza unica, de 70-100 picaturi.
- decoct din scoarta impotriva problemelor intestinale sau a infectiilor aparatului reproductiv
(Retea 1): Se beau doua ceaiuri pe zi.
(Reteta 2): Sub forma de gargara, comprese, bai de sezut, spalaturi vaginale, bai in diferite boli de piele.
- cafea din ghinda impotriva diareei
Ghindele sunt utile in problemele sexuale, in frigiditatea tinerelor femei, dar si in stari depresive. Inflorescentele, prin continutul crescut de hormoni sexuali, sunt indicate in tulburari aparute la pubertate sau la varste avansate, adica menopauza si andropauza. Se bea dimineata pe stomacul gol o cescuta, neindulcita.
Preparare
Decoct
Reteta 1: Doua lingurite de scoarta la 200 ml de apa rece; se fierbe 20-30 de minute.
Reteta 2: Din 3 lingurite de scoarta la 200 ml de apa rece.
Cafea
Dintr-o lingurita de ghinda prajita si macinata se prepara o cafea care regleaza scaunul in diaree.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu