Porumb
Factorul curativ: germeni, boabele
Afectiuni pentru care se recomanda: boli cronice, afectiuni cardiovasculare, obezitate; pentru nutritie.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Porumb (lat. Zea mays), denumiri alternative: cucuruz.
Porumbul este o cereala de importanta. Tulpina ajunge la inaltimi cuprinse intre 1-3 m, este plina de maduva. Frunzele sunt mari, liniare, late si aspre pe margini. La varful tulpinii este inflorescenta mascula, cu spiculete din cate 2 flori. Florile femele sunt asezate pe cocean, alcatuind inflorescenta - un stiulete - protejata de mai multe panuse. Floarea femela este acoperita de matasea porumbului.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Germenii de porumb contin vitamine, enzime, saruri minerale, carbohidrati, lipide, zeina - un antioxidant puternic, care ajuta la reducerea stresului oxidativ.
Uleiul din germeni de porumb nu este atat de valoros din punct de vedere nutritional. Contine multe grasimi polinesaturate si este foarte sensibil la rancezire, de aceea nu este recomandat pentru prajit. Daca il folosim in salate are aceleasi proprietati ca si uleiul de floarea-soarelui. Uleiul din germeni de porumb contine mai multi acizi grasi omega 6 decat omega 3. Dezechilibrul dintre acizii omega 3 (grasimi bune) si cei omega 6 (grasimi daunatoare) constituie punctul de plecare pentru bolile cronice, afectiunile cardiovasculare, obezitate.
Recomandari:
- macerat din germeni pentru nutritie, in probleme de greutate, boli cardiovasculare.
- ulei din boabe in bolile cronice, afectiunile cardiovasculare, obezitate.
Preparare
Macerat
Se lasa la macerat germenii in apa, peste noapte.
Ulei
Se gaseste in comert.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu