Podbal
Factorul curativ: frunzele fara petiol si inflorescentele fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor.
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare insotite de tulburari dispeptice; ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Podbal (lat. Tussilago farfara).
Planta erbacee, vivace, caracteristica locurilor argiloase, calcaroase si unemede. Are o radacina carnos, din care primavara iau nastere tulpinile florifere cu frunze rosiatice, inalte de 5-15 cm, si avand flori galbene, numeroase si dispuse in multe randuri. Dupa ce florile se usuca, apar frunzele bazale cu diametrul de 10-15 cm si margine inegal dintata. Infloreste din martie pana mai.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, inulina, tanin, substante minerale si amare - nitrat de potasiu si compusi ai zincului.
Colagoga, diuretica, emolienta si usor antispastica.
Recomandari:
Infuzie si decoct - 2-3 ceaiuri pe zi; cate o lingura la 2-3 ore in dischinezii biliare insotite de usoare tulburari dispeptice.
Tonic aperetiv datorita substantelor amare si ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Alte indicatii fitoterapeutice in: reumatism, tuse, tuse convulsivă.
Preparare
Infuzie contra astmului bronşic: infuzie din 2-3 linguri flori sau frunze de podbal la o cană de apă, se bea câte o lingură la 2-3 ore.
Bronşită (faza incipientă, iritativă): infuzie concentrată din 2-3 linguri la o cană de apă, se bea o cană la 2-3 ore.
Cosmetică : - tenuri grase, seboreice: comprese calde cu infuzii din o lingură flori de podbal la 100 ml apă.
Emfizem pumonar: infuzie din 1-2 linguriţe flori şi frunze de podbal la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi; infuzie din 2-3 linguri la o cană de apă, se ia câte o lingură la 3 ore.
Laringită (răguşeală): infuzie din 2-3 linguri flori şi frunze la cană, se îndulceşte cu miere şi se bea treptat în cursul unei zile.
Silicoză: infuzie din 2 linguri frunze uscate şi mărunţite la cană, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 căni pe zi, timp de 3 luni, recomandându-se în acest timp să se consume de 3 ori pe săptămână şi câte 2 linguriţe de hrean mărunţit în miere (o parte parte hrean la douză de părţi miere).
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu