Loboda (atriplex hortensis)
Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite
în ciorbele de primăvară, dar loboda este un dar de la mama natură pe care nu-l
folosim pe masura potenţialului.
Loboda mai este numită şi spanacul francezului şi are gust foarte plăcut, chiar şi consumată crudă. Loboda previne astenia de primăvară, vindecă afecţiuni pulmonare şi durerile de stomac.
Planta este anuală, se înmulţeşte prin seminţe şi
se cultivă în grădini atât toamna cât şi primăvara datorită rezistenţei la
temperaturi scăzute, poate apărea şi spontan pe la marginea drumurilor, pe
locuri virane sau pârloage.
Creşte atât la umbră cât şi la soare, este rar atacată
de dăunători. Se recoltează când este încă tânără şi fragedş, prin smulgere.
Este o plantpă cu port înalt, prezintă tulpina simplă sau ramificată, frunzele
pot fi de culoare verde (var. viridis), roşu-violacee (suber), uşor gălbui
(luteus), sunt mari, de formă trunghiulară şi uşor catifelate la atingere.
Florile sunt de culoare verde sau roşie.
Seminţele sunt de mici dimensiuni, incapsulate în aceste fructe denumite
achene.
În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele şi
uneori seminţele.
Planta conţine glucide, celuloză, proteine,
substanţe minerale, acidul oxalic liber, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.
Are acţiune diuretic-depurativă, remineralizantă
şi vitaminizantă, emolientă, emetică, calmantă.
Planta este utilizată în special în bucătărie în
salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.
Uz intern:
- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub
forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din
seminte.
Uz extern:
- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din
frunze fierte sau tocate.
Loboda conţine de două ori mai multă vitamina C
decât kiwi sau lămâia, cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce
creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În
plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.
Curăţă sângele şi stimulează metabolismul
Loboda are efect uşor laxativ şi joacă un rol
important în curăţarea sângelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de
tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosită, pur şi simplu, în ciorbe sau
salate. Mai ales în curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere în
stare crudă este cu atât mai indicată, ele având rol diuretic. În plus, planta
mai conţine pigmenţi antioxidanţi, care ajută organismul să se regenereze,
încetineşte procesele de îmbătrânire şi este un bun remineralizant. De
asemenea, stimulează metabolismul.
În amestec cu oţet, miere şi sare tratează gâtul inflamat
Consumul regulat de lobodă este eficient în
ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor,
ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant. Din acest motiv,
loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei. În
aceste situaţii se obţin rezultate mai bune dacă fiertura e amestecată cu puţin
oţet, miere şi sare.
Cataplasme pentru vindecarea rănilor
Mai mult, sub formă de infuzie planta este utilă
în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de
cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor. Infuzia poate fi făcută, pur
şi simplu, ca un ceai sau sub formă de ciorbă, alături de alte legume (ceapă,
usturoi verde şi leuştean). În ceea ce priveşte cataplasmele, se fierbe planta
până dă apa în clocot, apoi se lasă să se răcească puţin. Când loboda încă e
călduţă se înfăşoară în tifon şi se pune pe locul cu probleme, unde se ţine
minimum 30 de minute.
Conţine multe substanţe benefice
Loboda conţine multe substanţe benefice
organismului uman. De exemplu, în 100 de grame de plantă se găsesc: 17 grame de
proteine, 3 grame de grăsimi, 56 de grame de carbohidraţi, 11 grame de fibre,
150 de miligrame de potasiu, 10 grame de fier, 2 grame de
cupru, 500 de grame de magneziu, 800 de grame de
vitamina K, dar şi calciu şi betacaroten.
Atenţie! Persoanele cu pietre la rinichi nu au voie
să consume planta în cantităţi mari sau în scopuri terapeutice.
Sursa: lataifas.ro
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCorecteaza-ti blogul frate inainte sa publici. Tu nu vezi ce scrii?
RăspundețiȘtergereCitez de mai sus:
” Loboda conţine multe substanţe benefice organismului uman. De exemplu, în 100 de grame de plantă se găsesc: 17 grame de proteine, 3 grame de grăsimi, 56 de grame de carbohidraţi, 11 grame de fibre, 150 de miligrame de potasiu, 10 grame de fier, 2 grame de
cupru, 500 de grame de magneziu, 800 de grame de vitamina K, dar şi calciu şi betacaroten.”
IA CALCULEAZA TU GRAMELE DE MAI SUS SI VEZI CÂT ÎȚI DĂ? ;)
DECI DACA 100 DE GRAME DE PLANTA ARE LA TINE 500 DE GRAME NUMAI MAGNEZIU ȘI INCA 800 DE GRAME DEVITAMINA K, ATUNCI CE PĂRERE POT SA MAI AM DE POSTAREA DE MAI SUS, SINCER ?
In rest, poate e ok.