Originare din zona
mediteraneeană, garoafele sunt cunoscute înca
de acum 2.000 de ani.
Potrivit unei legende
creștine, garoafele au apărut din lacrimile fecioarei Maria, atunci când Iisus
își căra crucea către locul în care a fost răstignit.
De aceea și garoafele roz au căpatat o semnificație
solemnă, devenind simbolul dragostei de mamă. In 1907, garoafa a fost aleasa, în
SUA, emblema zilei Mamei, acum sărbătorită de americani și canadieni în a doua
duminică din luna mai.
Garoafa este o plantă înaltă de cca. 60 cm, cultivată cu mii de ani în urmă atât în Asia, cât și în Europa este cunoscută cu denumirea științifică Dianthus caryophyllus. Această plantă perenă erbacee are un colorit roz în forma sa salbatică și frunzele
liniar-lanceolate cum sunt cele ale ierbii. Soiurile de garoafe obținute în
scop comercial au florile în nuanțe de culori diferite, care variază de la
galben la violet, de la alb la verde, la care se adaugă și formele cu
dungulițe. Mai mult decât atât, specialiștii au reușit să obțină nuanțe
deosebite de albastru și violet.
Florile de
garoafe-de-gradină sunt foarte frumoase, sunt ușor parfumate și înfloresc mai
ales primăvara. Încă din cele mai vechi timpuri garoafele simbolizau respectul
profund și puternic, iar în anumite țări sunt florile ce se oferă pentru a
sărbători ziua de 8 Martie.
Garoafa-de-gradină,
Dianthus caryophyllus Această plantă necesită un sol foarte bine drenat, ușor
alcalin, în mare parte nisipos. Primăvara pentru a înflori trebuie udată cu
atenție, în mod regulat, astfel încât să nu fie afectată de secetă atunci, când
solul este uscat. Garoafa poate fi înmulțită prin semințe sau butași. Când se
optează pentru îănmulțirea prin semințe trebuie să se aștepte câte 7-9 luni până ce garoafa astfel obținută săaibă flori. În cel de-al doilea caz când garoafa
se înmulțește prin butași trebuie tăiată tulpina chiar sub nod. Ramurelele se împart în porțiuni, fiecare trebuie să aibă 2-3 noduri, apoi se îngroapă fiecare în pământ într-o zonă ferită de soare, umbrită și lăsate să dea primii
muguri.
Din punct de vedere
medicinal, petalele de garoafă puse în vin
au efect în calmarea nervilor. De asemenea florile sunt folosite la
decorarea salatelor și la aromatizarea marmeladelor, vinului și oțetului. În
rest sunt flori care pot fi utilizate întotdeauna la realizarea de decorațiuni și buchete, deoarece sunt foarte rezistente.
Garoafa-de-gradină este
o plantă foarte populară în toată Europa unde se cultivă intensiv.
Cu ajutorul uleiului de
garoafe mai pot fi potolite durerile de dinți chinuitoare. Se pun câteva
picături pe două tampoane de vată. Unul se apasă pe dintele dureros, iar celălalt
se introduce în urechea aflată pe aceeași parte cu dintele. Durerea trece
fulgerător.
Uleiul de garoafe se
obține astfel:
Se umple o sticluță cu
flori și frunze de garoafe. Se toarnă deasupra ulei de floarea-soarelui sau de
măsline, până se acoperă plantele. Se lasă la soare 15 zile sau mai mult, apoi
se strecoară. Se păstrează în sticluțe, la loc răcoros.
Sursa: bodygeek.ro; blog.123flori.ro; vivanatura.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu