Zmeura
Factorul curativ: frunze si fructe
Afectiuni pentru care se recomanda: arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal; diabet; ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta; afectiuni pulmonare; sensibilitate la raceli, raguseala; obezitate, ingrasare; cistita, pielonefrita, prostatita; mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace; in tulburari de tranzit intestinal; in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea); in astenie; boli de piele; in afectiunile insotite de febra.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Zmeur (lat. Rubus idaeus), denumiri alternative: azmura, malina, mana, rug de munte, smin, smeurar.
Scurta descriere:
Arbust sub forma de tufa, cu ghimpi si lastari taratori, tulpina este arcuita inspre varf, iar frunzele sunt grupate cate 3 sau cate 7 (pe ramurile sterile), avand froma ovala si dinti neregulati pe margine, de culoare alba si paroase pe spate, grupate in inflorescente.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, flavonoide, vitamina C, acizi organici. Astringent energic (antidiareic, antihemoragic), diminueaza aciditatea crescuta, usor diuretic. Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca zmeura este un adevarat izvor de sanatate, fiecare fruct al sau fiind o varianta naturala a suplimentelor de vitamine si minerale din farmacii. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).
Recomandari:
- sirop din fructe pentru afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala: se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult corzile vocale (cantaretii, conferentiarii etc.).
- ceai din fructe si frunze impotriva ciclului menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta: ceaiul de frunze si fructe de zmeura face adevarate minuni. Tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic.
- Arsuri gastrice, ulcer duodenal: In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura, minimum 2 cani pe zi, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
- pudra din frunze impotriva constipatiei (in special la femei): nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea - 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
- pentru consum deoarece este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.
Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere.
Diabet - se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca renuntati la consumul de carne si mancati preponderent legume si fructe.
La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte timp in care sa se consume zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
Obezitate, ingrasare - cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si inhiband foamea, inclusiv pofta de dulciuri.
Cistita, pielonefrita, prostatita - cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.
Preparare
Sirop
Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga 3 pahare de miere la un pahar de suc, si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.
Ceai
Se culeg varfurile tufelor de zmeura (fructe cu cateva frunzulite) si se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.
Cura
Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, cea cu zmeura este indicata si persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde si utilizarea sa in tratamentul obezitatii). Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al zmeurii in diabet si in ulcer.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu