miercuri, 15 ianuarie 2014

Despre condimente

Condimentele fac parte nu doar din viaţa noastră cotidiană; ele sunt ingredientul important atunci când vrem să conferim unui moment „ultima nuanţă”, în timp ce oaspeţii aşteaptă deja cu evlavie următorul pas. Aproape că nu există zi în care degetele noastre sau cerul gurii să nu vină în contact cu multitudinea de condimente care ajung în bucătăria noastră din cele mai îndepărtate şi exotice părţi ale lumii.

Ce sunt condimentele? Întrebarea poate părea inutilă, dar răspunsul nu e simplu. Că piperul şi cardamomul sunt condimente ştie oricine; ce facem însă cu usturoiul, ceapa sau pasta de tomate? Şi unde e limita dintre condimente şi conservanţi?.. Sarea şi zahărul pot face parte din ambele categorii. În plus, există puncte de intersecţie şi între condimente şi medicamente şi droguri... A început oare omul să adauge cuişoare în bucate pentru ca să-i dea mâncării un gust mai bun sau pentru că unele condimente (ghimbirul şi cardamomul, bunăoară) aveau reputaţia că dezlănţuie energiile sexuale?
Să nu uităm că şi în multe dintre băuturi sunt prezente condimentele: ienupăr în gin, ginger şi pelin în vinurile de tip vermut, hameiul în bere, anasonul în celebrul absint. Astfel, putem să afirmăm că nu există popor care să nu fi avut, din veacuri, cunoştinţă despre condimente şi că acestea au fost o componentă a culturii umane în evoluţia ei. Vă propunem să devoalăm drumul şi locul condimentelor în istoria universală.

De unde veneau condimentele? Descoperirile arheologice care au contribuit la istoria condimentelor sunt nesemnificative. Nici chiar Biblia sau un alt înscris nu desluşeşte originile negoţului sau legendara ţară Ophir a condimentelor. Se ştie însă că multe popoare din timpurile preistorice aveau grijă să facă viaţa de dincolo mai plăcută, punând în morminte vase de lut cu mirodenii. Europenii epocii bronzului obişnuiau, încă acum 3500 de ani, să-şi condimenteze berea cu plante aromatice amare, pe care urmaşii urmaşilor lor le folosesc încă. La anul 950 î.Hr., negoţul de condimente era deja subiect de tratative între regina Saba a Egiptului şi regele Solomon al Israelului. Egiptenii aveau un cult al condimentelor atât pentru viaţa pământească, cât şi pentru cea de dincolo, folosind kilograme întregi de chimen, anason şi maghiran în tehnica înhumării. Şi farmacia acelor vremuri era un adevărat depozit de condimente. Negoţul cu condimente a prosperat şi a fost un element de evoluţie în istoria Imperiului Roman şi a zonei europene. Conform cărţii de bucate a gastronomului Apicius, se foloseau cu regularitate aproximativ 60 de tipuri de mirodenii, multe dintre ele fiind prezente şi azi în reţete. La un asemenea amestec de condimente, calitatea mărfii brute avea un rol destul de nesemnificativ. Romanii sunt cei care au introdus condimentele în Galia şi Britania, dar şi la vecinii germanici din nord - 2,5 tone de piper au fost trecute pe lista de dorinţe a goţilor la anul 410 d.Hr...

Trei condimente populare care reduc nivelul zahărului din sânge
Condimentele au fost intotdeauna admirate pentru capacitatea lor de a imbunatati aromele felurilor de mancare simple, si poate aceasta va ramane permanent cea mai indragita trasatura a lor. In ciuda utilizarii lor in bucatarie, in mare parte practica, apar totusi studii ce continua sa dovedeasca faptul ca multe condimente populare sunt surse energetice nutritive care poseda valoare medicinala de netagaduit.

Condimentele care sunt dovedite ca reduc nivelul zaharului din sange ar trebui sa detina o valoare deosebita pentru noi, intrucat diabetul afecteaza zeci de milioane de oameni in toata lumea. Cele trei condimente listate mai jos sunt in aceasta categorie, asa ca diabeticii si prediabeticii ar trebui cu siguranta sa le ia in considerare pentru a le incorpora mai mult in dietele lor.

Turmeric (curcuma)
Potrivit unui studiu din 2012, efectuat la Universitatea Medicala Harbin din China, pacientii cu diabet de tip II care au luat 300 mg/zi de turmeric pentru trei luni, au experimentat scaderi considerabile ale nivelului de glucoza din sange, a rezistentei la insulina si a hemoglobinei AIC, decat cei care luasera placebo. Cercetatorii au atribuit acest rezultat impresionantelor nivele de curcumina ale turmericului, curcumina fiind un antioxidant si anti-inflamator natural care confera condimentului culoarea lui emblematica portocaliu-galbue si care este pus in legatura cu nenumarate alte beneficii de sanatate.

Desi turmericul este adaugat in modul cel mai obisnuit la curry si mancarurile cu orez, gustul placut, similar nucilor, al acestui condiment mai sporeste savoarea si in cazul sosurilor de salata,  legumelor la gratar, a supelor si a multor altor retete. Poti sa mai amesteci turmeric si cu apa,  otet din cidru de mere sau apa de nuca de cocos. Laptele nucii de cocos este o alegere deosebit de buna, intrucat are o compozitie aproape identica plasmei sanguine si deci poate livra nutrientii turmericului catre celulele noastre. Puteti citi mai multe despre turmeric in articolul : Stiinta confirma ca turmericul este la fel de eficient ca 14 medicamente

Cayenne – ardeiul iute
Potrivit unui studiu publicat in editia din 2006 a Jurnalului American de Nutritie Clinica, subiectii au experimentat o scadere semnificativa a nivelului de glucoza din sange dupa o perioada cu durata intre 20 si 120 de minute de la consumul unei mancaruri continand piper Cayenne (de fapt o boia de ardei Cayenne). Mai mult, majoritatea subiectilor au mai experimentat si o notabila scadere a nivelului de insulina din sange, in special cei care au mancat alimente bogate in cayenne pentru mai mult de 30 zile inaintea testului. Aceste rezultate au condus cercetatorii la concluzia ca piperul cayenne poate imbunatati sensibilitatea tesuturilor la insulina, avand ca rezultat o reducere in timp a nivelului de zahar din sange.

Desi ardeii cayenne sunt adesea consumati in stare naturala, ei isi mentin toate ingredientele active in starea de pudra (boia) neiradiata. Poate cel mai binecunoscut ingredient este capsaicina, care este renumita pentru proprietatile ei analgezice (de inlaturare a durerii) si de ardere a grasimii. Totusi studii recente – in special studiul Universitatii din Ulsan din 2011, gasesc capsaicina ca fiind responsabila si de capacitatile de micsorare a nivelului de zahar din sange ale piperului cayenne.

Datorita gustului lor iute, ardeii cayenne sunt mai putin versatili decat turmericul, si majoritatea oamenilor il rezerva pentru condimentele curry iuti. Acestea fiind spuse, pudra cayenne constituie un bun ingredient pentru smoothie-uri, in special intrucat contine proprietati care impulsioneaza rata de absorbtie a nutrientilor.

Cititi mai multe despre ardeiul iute – cayenne in articolul - Sapte proprietati medicinale dovedite ale ardeiului iute cayenne

Oregano
Potrivit unui studiu din editia pe ianuarie 2008 a Jurnalului de Medicina Naturala (SUA), glucozicele gasite in oregano pot ajuta la micsorarea nivelului de zahar din sange. Acest rezultat reintareste descoperirile unui studiu mai timpuriu din 2004, publicat in Jurnalul de Etnofarmacologie (SUA), care a descoperit ca sobolanii de laborator experimentau “o scadere semnificativa” a nivelului de glucoza din sange dupa ce au fost hraniti cu extracte de oregano pe o perioada extinsa.
Aromat si plin de savoare, oregano este un condiment incredibil de versatil, care poate fi baut in ceaiuri sau adaugat nenumaratelor feluri de mancaruri  in special majoritatii felurilor de mancare italienesti. Cei care cauta sa micsoreze sau sa isi stabilizeze nivelul zaharului din sange nu ar trebui sa aiba nici o problema in adaugarea a mai mult oregano dietei lor – doar sa isi aminteasca sa cumpere oregano organic, neiradiat, pentru beneficii optime.

Sursa: viataverdeviu.ro; culinar.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)