Condimentele fac parte nu doar din viaţa noastră
cotidiană; ele sunt ingredientul important atunci când vrem să conferim unui
moment „ultima nuanţă”, în timp ce oaspeţii aşteaptă deja cu evlavie următorul
pas. Aproape că nu există zi în care degetele noastre sau cerul gurii să nu
vină în contact cu multitudinea de condimente care ajung în bucătăria noastră
din cele mai îndepărtate şi exotice părţi ale lumii.
Ce sunt condimentele? Întrebarea poate părea inutilă,
dar răspunsul nu e simplu. Că piperul şi cardamomul sunt condimente ştie
oricine; ce facem însă cu usturoiul, ceapa sau pasta de tomate? Şi unde e
limita dintre condimente şi conservanţi?.. Sarea şi zahărul pot face parte din
ambele categorii. În plus, există puncte de intersecţie şi între condimente şi
medicamente şi droguri... A început oare omul să adauge cuişoare în bucate
pentru ca să-i dea mâncării un gust mai bun sau pentru că unele condimente
(ghimbirul şi cardamomul, bunăoară) aveau reputaţia că dezlănţuie energiile
sexuale?
Să nu uităm că şi în multe dintre băuturi sunt
prezente condimentele: ienupăr în gin, ginger şi pelin în vinurile de tip
vermut, hameiul în bere, anasonul în celebrul absint. Astfel, putem să afirmăm
că nu există popor care să nu fi avut, din veacuri, cunoştinţă despre
condimente şi că acestea au fost o componentă a culturii umane în evoluţia ei.
Vă propunem să devoalăm drumul şi locul condimentelor în istoria universală.
De unde veneau condimentele? Descoperirile arheologice
care au contribuit la istoria condimentelor sunt nesemnificative. Nici chiar
Biblia sau un alt înscris nu desluşeşte originile negoţului sau legendara ţară
Ophir a condimentelor. Se ştie însă că multe popoare din timpurile preistorice
aveau grijă să facă viaţa de dincolo mai plăcută, punând în morminte vase de
lut cu mirodenii. Europenii epocii bronzului obişnuiau, încă acum 3500 de ani,
să-şi condimenteze berea cu plante aromatice amare, pe care urmaşii urmaşilor
lor le folosesc încă. La anul 950 î.Hr., negoţul de condimente era deja subiect
de tratative între regina Saba a Egiptului şi regele Solomon al Israelului.
Egiptenii aveau un cult al condimentelor atât pentru viaţa pământească, cât şi
pentru cea de dincolo, folosind kilograme întregi de chimen, anason şi maghiran
în tehnica înhumării. Şi farmacia acelor vremuri era un adevărat depozit de
condimente. Negoţul cu condimente a prosperat şi a fost un element de evoluţie
în istoria Imperiului Roman şi a zonei europene. Conform cărţii de bucate a gastronomului
Apicius, se foloseau cu regularitate aproximativ 60 de tipuri de mirodenii,
multe dintre ele fiind prezente şi azi în reţete. La un asemenea amestec de
condimente, calitatea mărfii brute avea un rol destul de nesemnificativ.
Romanii sunt cei care au introdus condimentele în Galia şi Britania, dar şi la
vecinii germanici din nord - 2,5 tone de piper au fost trecute pe lista de
dorinţe a goţilor la anul 410 d.Hr...
Trei condimente populare care reduc nivelul
zahărului din sânge
Condimentele au fost intotdeauna admirate pentru
capacitatea lor de a imbunatati aromele felurilor de mancare simple, si poate
aceasta va ramane permanent cea mai indragita trasatura a lor. In ciuda
utilizarii lor in bucatarie, in mare parte practica, apar totusi studii ce
continua sa dovedeasca faptul ca multe condimente populare sunt surse
energetice nutritive care poseda valoare medicinala de netagaduit.
Condimentele care sunt dovedite ca reduc nivelul
zaharului din sange ar trebui sa detina o valoare deosebita pentru noi,
intrucat diabetul afecteaza zeci de milioane de oameni in toata lumea. Cele
trei condimente listate mai jos sunt in aceasta categorie, asa ca diabeticii si
prediabeticii ar trebui cu siguranta sa le ia in considerare pentru a le
incorpora mai mult in dietele lor.
Turmeric
(curcuma)
Potrivit unui studiu din 2012, efectuat la
Universitatea Medicala Harbin din China, pacientii cu diabet de tip II care au
luat 300 mg/zi de turmeric pentru trei luni, au experimentat scaderi
considerabile ale nivelului de glucoza din sange, a rezistentei la insulina si
a hemoglobinei AIC, decat cei care luasera placebo. Cercetatorii au atribuit
acest rezultat impresionantelor nivele de curcumina ale turmericului, curcumina
fiind un antioxidant si anti-inflamator natural care confera condimentului
culoarea lui emblematica portocaliu-galbue si care este pus in legatura cu
nenumarate alte beneficii de sanatate.
Desi turmericul este adaugat in modul cel mai
obisnuit la curry si mancarurile cu orez, gustul placut, similar nucilor, al
acestui condiment mai sporeste savoarea si in cazul sosurilor de salata, legumelor la gratar, a supelor si a multor
altor retete. Poti sa mai amesteci turmeric si cu apa, otet din cidru de mere sau apa de nuca de
cocos. Laptele nucii de cocos este o alegere deosebit de buna, intrucat are o
compozitie aproape identica plasmei sanguine si deci poate livra nutrientii
turmericului catre celulele noastre. Puteti citi mai multe despre turmeric in
articolul : Stiinta confirma ca turmericul este la fel de eficient ca 14
medicamente
Cayenne
– ardeiul iute
Potrivit unui studiu publicat in editia din 2006 a
Jurnalului American de Nutritie Clinica, subiectii au experimentat o scadere
semnificativa a nivelului de glucoza din sange dupa o perioada cu durata intre
20 si 120 de minute de la consumul unei mancaruri continand piper Cayenne (de
fapt o boia de ardei Cayenne). Mai mult, majoritatea subiectilor au mai
experimentat si o notabila scadere a nivelului de insulina din sange, in
special cei care au mancat alimente bogate in cayenne pentru mai mult de 30
zile inaintea testului. Aceste rezultate au condus cercetatorii la concluzia ca
piperul cayenne poate imbunatati sensibilitatea tesuturilor la insulina, avand
ca rezultat o reducere in timp a nivelului de zahar din sange.
Desi ardeii cayenne sunt adesea consumati in stare
naturala, ei isi mentin toate ingredientele active in starea de pudra (boia)
neiradiata. Poate cel mai binecunoscut ingredient este capsaicina, care este
renumita pentru proprietatile ei analgezice (de inlaturare a durerii) si de
ardere a grasimii. Totusi studii recente – in special studiul Universitatii din
Ulsan din 2011, gasesc capsaicina ca fiind responsabila si de capacitatile de
micsorare a nivelului de zahar din sange ale piperului cayenne.
Datorita gustului lor iute, ardeii cayenne sunt mai
putin versatili decat turmericul, si majoritatea oamenilor il rezerva pentru
condimentele curry iuti. Acestea fiind spuse, pudra cayenne constituie un bun
ingredient pentru smoothie-uri, in special intrucat contine proprietati care
impulsioneaza rata de absorbtie a nutrientilor.
Cititi mai multe despre ardeiul iute – cayenne in
articolul - Sapte proprietati medicinale dovedite ale ardeiului iute cayenne
Oregano
Potrivit unui studiu din editia pe ianuarie 2008 a
Jurnalului de Medicina Naturala (SUA), glucozicele gasite in oregano pot ajuta
la micsorarea nivelului de zahar din sange. Acest rezultat reintareste
descoperirile unui studiu mai timpuriu din 2004, publicat in Jurnalul de
Etnofarmacologie (SUA), care a descoperit ca sobolanii de laborator
experimentau “o scadere semnificativa” a nivelului de glucoza din sange dupa ce
au fost hraniti cu extracte de oregano pe o perioada extinsa.
Aromat si plin de savoare, oregano este un condiment
incredibil de versatil, care poate fi baut in ceaiuri sau adaugat nenumaratelor
feluri de mancaruri in special
majoritatii felurilor de mancare italienesti. Cei care cauta sa micsoreze sau
sa isi stabilizeze nivelul zaharului din sange nu ar trebui sa aiba nici o
problema in adaugarea a mai mult oregano dietei lor – doar sa isi aminteasca sa
cumpere oregano organic, neiradiat, pentru beneficii optime.
Sursa: viataverdeviu.ro; culinar.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu