joi, 3 octombrie 2013

NAPII ţin cancerul la distanţă


Nativi din Asia de Vest, napii au servit ca hrană atât oamenilor cât și animalelor. Napii erau un aliment zilnic în Europa, înainte de apariția cartofului. Provenind din culturi ușor de întreținut, napii au fost considerați alimentele oamenilor săraci. Sunt un leac modest și prea putin folosit, care vindeca însă un număr foarte mare de boli.
Plantare și îngrijire
Napul (Helianthus tuberosus) - se cultiva pentru radacinile sale bogate in vitamine, care se consuma in stare cruda sau se folosesc la prepararea unor mancaruri specifice. Napul face parte din grupa legumelor bienale, formand in primul an radacina si rozeta de frunze, iar in anul al doilea tulpini florale si seminte
Tulpinile lor inalte, cu frunze mari si flori galbene, ce se intrec, parca, cu floarea-soarelui, sunt atat de frumoase, incat unii oameni le planteaza cu scop decorativ. Rod maxim se obtine atunci cand napii se planteaza in sol fertil, umed, bine ingrasat. Se pun in pamant toamna sau primavara, la distanta de 50-60 cm.
Pe perioada vegetatiei se inlatura buruienile dimprejur si se trage pamantul spre radacini. Daca bulbii sunt mai uscati, inainte de plantare trebuie tinuti cateva ore in apa. Daca plantele cresc foarte des, bulbii devin mai mici si mai rari. La fel se intampla si atunci cand masa verde se taie inainte de vestejirea frunzelor.

Planta nu este pretentioasa, rezista si la frig. Daca napii raman in pamant pana primavara, tulpinile se taie la inaltime de 50 cm, pentru retinerea zapezii. Desi bulbii care raman in pamant ingheata si se dezgheata de mai multe ori in timpul iernii, isi pastreaza valoarea nutritiva neatinsa. In februarie-martie, napii se scot din pamant si se consuma adaugandu-se si frunzele tinere, in salate si in ciorbe. 

Taranii au observat ca napii ajuta mult si in cresterea animalelor. Vacile care ii mananca dau mai mult lapte. Gainile si gastele se oua mai bine daca in amestecul pentru hrana se adauga napi tocati, care pot inlocui partial ratia zilnica de cereale. Si porcii cresc spectaculos, daca o parte din hrana concentrata este inlocuita cu silozul din tulpinile napilor, mai hranitor decat cel din porumb.

Un paznic de nadejde al sanatatii

Datorita calitatilor puternice de imunomodulator cu actiune tonica generala, napul indeplineste visul tuturor medicilor din antichitate si pana in zilele noastre: prevenirea bolilor, chiar si a celor mai grave accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de saruri, exces de colesterol.


Bulbii contin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandati persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil in profilaxia si vindecarea afectiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze si tulpini ajuta la curatarea sangelui, ii asigura acestuia circulatia, scad tensiunea arteriala. Practica dovedeste ca alternarea curelor de tratament cu suc, ceai si infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizeaza imbunatatirea metabolismului lipidic, regleaza HTA, duce la imbunatatirea starii bolnavilor cu afectiuni cardiace. Napii sunt bogati in inulina (20-35%), usor asimilabila de catre diabetici. 

Astfel, consumul de napi diminuiază și riscul apariției obezității sau a diabetului zaharat. Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.

Persoanele cu probleme ale glandei tiroide ar trebui să limiteze consumul de napi, deoarece conțin substanțe ce pot interfera cu modul de funcționare al glandei tiroide.

Conform medicinei tradiționale asiatice, consumul napilor îmbunătățește energia și este sănătos pentru sânge. Cercetătorii sugerează că napul este un aliment eficient pentru tratarea tulburărilor bronșice.
Rădăcinile napilor sunt asemănătoare morcovului, cu un gust dulce-picant și răcoros.O rădăcină de nap conţinepeste 80% apă şi este foarte bogată în săruri minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu şi sulf, grăsimi şi proteine, dar şi vitaminele A, B şi C, iod şi zaharuri (7,4%). Frunzele au un conţinut bogat de fier şi cupru. Napul este un remediu natural, care poate fi folosit atât intern, cât şi extern, pentru tratarea diverselor afecţiuni. Aşadar, folosiţi din belşug napul în supele şi ciorbele cu carne, pentru că, în afara aromei plăcute pe care o oferă acestor preparate, acesta are şi proprietăţi curative deosebite. 

Atenţie! Atunci când cumpăraţi napi este bine să îi alegeţi pe cei mai mici, deoarece au gustul mai dulce. În plus, napii mari pot avea şi o textură mai lemnoasă. De asemenea, alegeţi napii care au o coajă netedă şi fără pete. Se păstrează la frigider şi se consumă în termen de o săptămână.
Conţinutul bogat în vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne apariţia diverselor forme de cancer, precum cancer de stomac, de pancreas sau de vezica urinară, dar şi a astmului sau a tulburărilor oculare, face din napi un leac excelent contra tumorilor.
Napii au o consistență asemănătoare guliei, și pot fi consumați atât cruzi,cât și fierți sau prăjiți. Sucul de nap are o cantitate dublă de vitamina C față de o portocală.
Uneori sunt consumate și frunzele de napi, acestea având gust asemănător muștarului. Sunt preferate frunzele mici, cele mai mari având un gust ușor amărui.

Ameliorează depresia
Napul conţine cantităţi importante de vitamine din gama B, precum B1, B2 şi B4, care sunt o adevărată armă în lupta cu stresul, anxietatea şi depresia.

Tratează cistita
Proprietăţile diuretice ale plantei fac ca aceasta să fie un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei, dar şi a gutei. În medicina tradiţională, frunzele de nap se întrebuinţează ca remediu împotriva gutei şi artritei, pentru că elimină acidul uric din organism.

Cataplasmele vă scapă de abcese
Extern, napul este utilizat pentru tratarea abceselor şi a furunculelor. Se coace în cuptor un nap spălat, dar necurăţat de coajă. Se zdrobeşte până la obţinerea unei paste şi se aplică sub formă de cataplasmă. Se fixează cu ajutorul unui bandaj. Se schimbă cataplasma de două ori pe zi.

Siropul combate tusea şi bronşita
Napul are proprietăţi expectorante deosebite, fiind recomandat în tratarea bronşitei şi pentru calmarea tusei. Ca remediu pentru aceste afecţiuni se foloseşte siropul de nap. Se scobesc câţiva napi şi se umplu cu zahăr. Siropul se colectează peste câteva ore. Se iau patru linguriţe pe zi.
Frunzele napilor au un conţinut bogat de betacaroten şi au capacitatea de a proteja organismul de poliartrita reumatoidă sau de apariţia altor boli degenerative.

Contraindicaţii
Sucul de nap nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer gastric sau duodenal ori de gastrite acute, dar nici celor care au afecţiuni ale ficatului, precum hepatită acută sau cronică ori cu afecţiuni ale rinichilor sau intestinelor. Totodată, persoanele care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să limiteze consumul de napi sau să-i evite în totalitate, deoarece conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei tiroide. Consumat crud, napul creează uneori probleme persoanelor cu afecţiuni ale sistemului digestiv. În acest caz se recomandă să se fiarbă puţin.

Tratamente externe


Bai integrale cu napi. Se folosesc contra durerilor in articulatii. Baile sunt benefice si pentru afectiunile dermatologice. Un kilogram de frunze si tulpini verzi sau 400 g uscate (sau un kilogram de bulbi) se fierb 20 de minute in 5 l de apa. Se strecoara, apoi lichidul se amesteca cu apa calda in proportie 1:7, adica cu 35 l de apa. Se sta in cada 15 minute, masand usor locurile bolnave. Persoanele cu tensiune normala pot folosi apa mai fierbinte, dar in caz de hipertensiune temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 36-37gr.C. Baile se fac zilnic sau de trei ori pe saptamana, in functie de gravitatea si de stadiul bolilor. Unii pacienti simt imbunatatirea starii dupa cinci proceduri, altii dupa 20-40 de proceduri. Efectul creste spectaculos, daca impreuna cu napii se fierb si crengi de pin tocate marunt, cu tot cu acele si conurile de pe crengi (2-3 crengi de 50 cm, la o cada). E bine ca zona inimii sa nu fie acoperita cu apa. O cura dureaza 21 de zile. Dupa o pauza de 20 de zile, se mai fac doua cure.


Bai pentru picioare. In 5 l de apa se fierb 150 g napi uscati (bulbii), timp de 45 de minute. Daca durerile de picioare sunt provocate de varice, se adauga la sfarsit si 8-10 frunze de palamida tocate. Inainte de procedura, in apa se pun 100 g de sare grunjoasa si o lingurita de iod. Pentru guta, se mai adauga si 3 linguri de bicarbonat de sodiu.
Tratamente interne
Pentru refacerea puterilor in caz de oboseala, epuizare, istovire. Intr-un vas de 1,5 l se taie marunt 4-5 frunze tinere de napi, cate 5 frunze de coacaz negru, de visin si zmeur, cateva frunzulite de menta sau melisa (roinita) si o lingurita de ceai verde. Peste amestecul de frunze se toarna 1,2 l apa fierbinte, apoi se infuzeaza acoperit 15 minute. Efectul pozitiv apare destul de repede, dupa consumarea unui pahar de ceai.
Pentru diminuarea post-efectelor de iradiere cu substante radioactive, ale infarctului sau ale accidentului vascular-cerebral: zilnic, se adauga in ceai negru sau ceai din plante 4-5 frunze de napi.

Tuberculoza, poliartrita, ulcer gastric si duodenal: sucul din napi. Bulbii se spala bine cu o perie, se stoarce sucul folosind un mixer sau masina de tocat sau o razatoare cu gauri mici, se trece apoi printr-un tifon sau panza de in topit. Sucul se pastreaza in frigider, intr-un borcan de sticla. Dimineata se amesteca 2 linguri de suc cu 2 linguri de apa calda si se bea pe nemancate. Pentru cresterea efectului terapeutic, ingredientele se masoara cu o lingura de argint. E recomandata consumarea zilnica, timp de un an de zile, pentru toate bolile, in special tuberculoza.

3 comentarii:

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)