Din clasa cartofului și roșiei, vânăta poate fi
cultivată între august și octombrie. Gustul său delicios, ușor amărui, dar și
numeroasele beneficii asupra sănătății o recomandă pentru a fi introdusă în
alimentația curentă a verii și toamnei.
Este bogata în fibre și tocmai de aceea
protejează digestia, în minerale, vitamine, proteine, dar și fitonutrienți cu
rol antioxidant.
Beneficiile vinetei
a. Vanata este o adevarata
hrana pentru creier
Vinetele contin un fitonutrient numit nasunin
care protejeaza membranele celulelor impotriva radicalilor liberi. In testele
efectuate pe animale s-a descoperit ca nasuninul protejeaza lipidele din
membranele celulelor creierului.
b. Sursa importanta de antioxidanti
Potrivit cercetarilor, vinetele sunt bogate in
comsupi fenolici. Acestea actioneaza precum antioxidantii, protejand impotriva
stresului oxidativ, a infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci.
Vanata are proprietati antimutagenice
(anti-cancer), antimicrobiene, anti LDL (colesterol "rau") si
antivirale datorita continutului de acid clorogenic.
Rich in Phenolic Antioxidant Compounds
c. Benefica pentru sistemul cardiovascular
In testele efectuate pe animale s-a demonstrat
ca sucul de vanata a micsorat colesterolul si a relaxat peretii vaselor de
sange, imbunatatind circulatia sangvina. Lucrul acesta a fost posibil datorita
nasuninului si a fitonutrientilor din vinete.
d. Protejeaza impotriva
radicalilor liberi
Excesul de fier mareste producerea de radicali
liberi si este asociat cu riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului. In
perioada menstruatiei femeile pierd fier si riscul este scazut in cazul lor.
Mai expuse sunt in perioada de dupa menopauza.
Nasuninul este un chelator de fier ceea ce
inseamna ca protejeaza impotriva formarii radicalilor liberi, previne
distrugerea membranelor celulelor, a aparitiei cancerului si a artritei
reumatoide.
Sucul vinetei are proprietati de reducere a
colesterolului si de relaxare a vaselor de sange. Astfel, circulatia sangelui
se imbunatateste, iar vanata poate fi considerata un scut natural impotriva
bolilor cardiovasculare, daca se consuma cu regularitate.
Daca nu stiai, si tabacul face parte din clasa
de legume a vinetei, iar studiile cercetatorilor americani au aratat ca
inclusiv ea contine o cantitate mica de tabac. Mai mult, exista persoane care
nu tolereaza vanata si au reactii alergice de la ea.
In proportie de 95% vanata contine apa, iar daca
o folosesti ca mancare, trebuie sa stii ca odata sarata, vanatat nu va mai
absorbi ulei. Astfel, mancarea de vinete nu numai ca este sanatoasa ci si
saraca in grasimi.
Sursa: www.eva.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu