Nativi
din Asia de Vest, napii au servit ca hrană atât oamenilor cât și animalelor.
Napii erau un aliment zilnic în Europa, înainte de apariția cartofului.
Provenind din culturi ușor de întreținut, napii au fost considerați alimentele
oamenilor săraci. Sunt un leac modest și prea putin folosit,
care vindeca însă un număr foarte mare de boli.
Plantare și îngrijire
Plantare și îngrijire
Napul (Helianthus tuberosus) - se cultiva pentru radacinile sale bogate in vitamine, care se consuma in stare cruda sau se folosesc la prepararea unor mancaruri specifice. Napul face parte din grupa legumelor bienale, formand in primul an radacina si rozeta de frunze, iar in anul al doilea tulpini florale si seminte
Tulpinile lor inalte, cu frunze mari si flori galbene, ce se intrec, parca, cu floarea-soarelui, sunt atat de frumoase, incat unii oameni le planteaza cu scop decorativ. Rod maxim se obtine atunci cand napii se planteaza in sol fertil, umed, bine ingrasat. Se pun in pamant toamna sau primavara, la distanta de 50-60 cm.
Pe perioada vegetatiei se inlatura buruienile dimprejur si se trage pamantul spre radacini. Daca bulbii sunt mai uscati, inainte de plantare trebuie tinuti cateva ore in apa. Daca plantele cresc foarte des, bulbii devin
mai mici si mai rari. La fel se intampla si atunci cand masa verde se taie
inainte de vestejirea frunzelor.
Planta nu este pretentioasa, rezista si la frig. Daca napii raman in pamant
pana primavara, tulpinile se taie la inaltime de 50 cm, pentru retinerea
zapezii. Desi bulbii care raman in pamant ingheata si se dezgheata de mai multe
ori in timpul iernii, isi pastreaza valoarea nutritiva neatinsa. In
februarie-martie, napii se scot din pamant si se consuma adaugandu-se si
frunzele tinere, in salate si in ciorbe.
Taranii au observat ca napii ajuta mult si in cresterea animalelor. Vacile care
ii mananca dau mai mult lapte. Gainile si gastele se oua mai bine daca in
amestecul pentru hrana se adauga napi tocati, care pot inlocui partial ratia
zilnica de cereale. Si porcii cresc spectaculos, daca o parte din hrana
concentrata este inlocuita cu silozul din tulpinile napilor, mai hranitor decat
cel din porumb.
Un paznic de nadejde al sanatatii
Un paznic de nadejde al sanatatii
Datorita calitatilor puternice de imunomodulator cu actiune tonica generala,
napul indeplineste visul tuturor medicilor din antichitate si pana in zilele
noastre: prevenirea bolilor, chiar si a celor mai grave accidente vasculare
cerebrale, cancere, depuneri de saruri, exces de colesterol.
Bulbii contin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandati
persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil in profilaxia si vindecarea
afectiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze
si tulpini ajuta la curatarea sangelui, ii asigura acestuia circulatia, scad
tensiunea arteriala. Practica dovedeste ca alternarea curelor de tratament cu
suc, ceai si infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate
din napi, favorizeaza imbunatatirea metabolismului lipidic, regleaza HTA, duce
la imbunatatirea starii bolnavilor cu afectiuni cardiace. Napii sunt bogati in
inulina (20-35%), usor asimilabila de catre diabetici.
Astfel, consumul de napi diminuiază și riscul apariției obezității sau a diabetului zaharat. Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Astfel, consumul de napi diminuiază și riscul apariției obezității sau a diabetului zaharat. Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Persoanele cu probleme ale glandei tiroide ar trebui
să limiteze consumul de napi, deoarece conțin substanțe ce pot interfera cu
modul de funcționare al glandei tiroide.
Conform medicinei tradiționale asiatice, consumul
napilor îmbunătățește energia și este sănătos pentru sânge. Cercetătorii
sugerează că napul este un aliment eficient pentru tratarea tulburărilor
bronșice.
Rădăcinile napilor sunt asemănătoare morcovului, cu
un gust dulce-picant și răcoros.O rădăcină de nap conţinepeste 80% apă şi este foarte bogată în săruri minerale, precum calciu, fosfor,
potasiu, magneziu şi sulf, grăsimi şi proteine, dar şi vitaminele A, B şi C,
iod şi zaharuri (7,4%). Frunzele au un conţinut bogat de fier şi cupru. Napul
este un remediu natural, care poate fi folosit atât intern, cât şi extern,
pentru tratarea diverselor afecţiuni. Aşadar, folosiţi din belşug napul în
supele şi ciorbele cu carne, pentru că, în afara aromei plăcute pe care o oferă
acestor preparate, acesta are şi proprietăţi curative deosebite.
Atenţie! Atunci
când cumpăraţi napi este bine să îi alegeţi pe cei mai mici, deoarece au gustul
mai dulce. În plus, napii mari pot avea şi o textură mai lemnoasă. De asemenea,
alegeţi napii care au o coajă netedă şi fără pete. Se păstrează la frigider şi
se consumă în termen de o săptămână.
Conţinutul
bogat în vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne apariţia
diverselor forme de cancer, precum cancer de stomac, de pancreas sau de vezica
urinară, dar şi a astmului sau a tulburărilor oculare, face din napi un leac
excelent contra tumorilor.
Napii au o consistență asemănătoare guliei, și
pot fi consumați atât cruzi,cât și fierți sau prăjiți. Sucul de nap are o
cantitate dublă de vitamina C față de o portocală.
Uneori sunt consumate și frunzele de napi, acestea
având gust asemănător muștarului. Sunt preferate frunzele mici, cele mai mari
având un gust ușor amărui.
Ameliorează depresia
Napul conţine cantităţi importante de vitamine din
gama B, precum B1, B2 şi B4, care sunt o adevărată armă în lupta cu stresul,
anxietatea şi depresia.
Tratează cistita
Proprietăţile diuretice ale plantei fac ca aceasta
să fie un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei,
dar şi a gutei. În medicina tradiţională, frunzele de nap se întrebuinţează ca
remediu împotriva gutei şi artritei, pentru că elimină acidul uric din
organism.
Cataplasmele vă scapă de abcese
Extern, napul este utilizat pentru tratarea
abceselor şi a furunculelor. Se coace în cuptor un nap spălat, dar necurăţat de
coajă. Se zdrobeşte până la obţinerea unei paste şi se aplică sub formă de
cataplasmă. Se fixează cu ajutorul unui bandaj. Se schimbă cataplasma de două
ori pe zi.
Siropul combate tusea şi bronşita
Napul are proprietăţi expectorante deosebite, fiind
recomandat în tratarea bronşitei şi pentru calmarea tusei. Ca remediu pentru
aceste afecţiuni se foloseşte siropul de nap. Se scobesc câţiva napi şi se
umplu cu zahăr. Siropul se colectează peste câteva ore. Se iau patru linguriţe
pe zi.
Frunzele napilor au un conţinut bogat de betacaroten
şi au capacitatea de a proteja organismul de poliartrita reumatoidă sau de
apariţia altor boli degenerative.
Contraindicaţii
Sucul de nap nu se recomandă persoanelor care suferă
de ulcer gastric sau duodenal ori de gastrite acute, dar nici celor care au
afecţiuni ale ficatului, precum hepatită acută sau cronică ori cu afecţiuni ale
rinichilor sau intestinelor. Totodată, persoanele care au probleme cu glanda
tiroidă trebuie să limiteze consumul de napi sau să-i evite în totalitate,
deoarece conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei
tiroide. Consumat crud, napul creează uneori probleme persoanelor cu afecţiuni
ale sistemului digestiv. În acest caz se recomandă să se fiarbă puţin.
Tratamente externe
* Bai integrale cu napi. Se folosesc contra durerilor in
articulatii. Baile sunt benefice si pentru afectiunile dermatologice. Un kilogram
de frunze si tulpini verzi sau 400 g uscate (sau un kilogram de bulbi) se fierb
20 de minute in 5 l de apa. Se strecoara, apoi lichidul se amesteca cu apa
calda in proportie 1:7, adica cu 35 l de apa. Se sta in cada 15 minute, masand
usor locurile bolnave. Persoanele cu tensiune normala pot folosi apa mai
fierbinte, dar in caz de hipertensiune temperatura apei nu trebuie sa
depaseasca 36-37gr.C. Baile se fac zilnic sau de trei ori pe saptamana, in
functie de gravitatea si de stadiul bolilor. Unii pacienti simt imbunatatirea
starii dupa cinci proceduri, altii dupa 20-40 de proceduri. Efectul creste
spectaculos, daca impreuna cu napii se fierb si crengi de pin tocate marunt, cu
tot cu acele si conurile de pe crengi (2-3 crengi de 50 cm, la o cada). E bine
ca zona inimii sa nu fie acoperita cu apa. O cura dureaza 21 de zile. Dupa o
pauza de 20 de zile, se mai fac doua cure.
Bai pentru picioare.
In 5 l de apa se fierb 150 g napi uscati (bulbii), timp de 45 de minute. Daca
durerile de picioare sunt provocate de varice, se adauga la sfarsit si 8-10
frunze de palamida tocate. Inainte de procedura, in apa se pun 100 g de sare
grunjoasa si o lingurita de iod. Pentru guta, se mai adauga si 3 linguri de
bicarbonat de sodiu.
Tratamente interne
Pentru
refacerea puterilor in caz de oboseala, epuizare, istovire. Intr-un vas de
1,5 l se taie marunt 4-5 frunze tinere de napi, cate 5 frunze de coacaz negru,
de visin si zmeur, cateva frunzulite de menta sau melisa (roinita) si o
lingurita de ceai verde. Peste amestecul de frunze se toarna 1,2 l apa
fierbinte, apoi se infuzeaza acoperit 15 minute. Efectul pozitiv apare destul
de repede, dupa consumarea unui pahar de ceai.
* Pentru diminuarea post-efectelor de iradiere cu substante
radioactive, ale infarctului sau ale accidentului vascular-cerebral: zilnic, se
adauga in ceai negru sau ceai din plante 4-5 frunze de napi.
* Tuberculoza,
poliartrita, ulcer gastric si duodenal: sucul din napi. Bulbii se spala
bine cu o perie, se stoarce sucul folosind un mixer sau masina de tocat sau o
razatoare cu gauri mici, se trece apoi printr-un tifon sau panza de in topit.
Sucul se pastreaza in frigider, intr-un borcan de sticla. Dimineata se amesteca
2 linguri de suc cu 2 linguri de apa calda si se bea pe nemancate. Pentru
cresterea efectului terapeutic, ingredientele se masoara cu o lingura de
argint. E recomandata consumarea zilnica, timp de un an de zile, pentru toate
bolile, in special tuberculoza.
am topinambur de plantat rasad 1leu /firul.mail hlk_benner@yahoo.com
RăspundețiȘtergereEste bine de știut!
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru informații!
RăspundețiȘtergere