Toamna, din bucataria bunicelor noastre nu lipseau niciodată
guliile. Ba chiar erau plasate la loc de cinste ca leac pentru diverse
afecțiuni și introduse aproape zilnic în meniul casei. Astăzi însă, aproape că
le-am uitat gustul și beneficiile.
Gulia este excelentă pentru sănătate . Conține vitamine
și minerale, având și un continut scăzut de calorii: doar 27 calorii la 100 g
de gulie,este indicată în dietele hipocalorice, dar și în dieta
diabeticului deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge.
Ca aspect aduce cumva cu un cartof, însă gustul său seamănă cu cel
de ridiche, sau, mai degrabă cu cotorul crud de varză.
Guliile fac parte din familia Cruciferelor, la
fel ca și varza,conopida, broccoli, varza de Bruxelles, iar gustul lor e ușor dulceag, este
asemănător cu cel al cotorului de varză. Deși, la noi în țară și-a mai pierdut
din popularitate în ultima perioadă, gulia este în continuare foarte apreciată
în Germania, Polonia și țările nordice.
Studiile arată că un consum regulat de legume din familia
crucifere contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.
Ce nutrienți conține gulia? În
alimentația copilului gulia ca și celelalte
legume din această familie, e de preferat să se introducă pe la vârsta
de 10 luni , respectand regula
celor 4 zile și în acest caz.
Cum
alegem gulia? O găsim în piețe din primăvară până toamna târziu. Alegeți
guliile nu prea mari pentru că cele bătrâne sunt lemnoase; ideale sunt cele de
aproximativ 5 -7 cm în diametru. Frunzele sunt un bun indicator al prospețimii:
ele nu trebuie să fie ofilite sau gălbui, iar bulbul în sine trebuie să fie de
un verde deschis, fără pete sau lovituri. Dacă este proaspăt recoltată, gulia
își păstrează prospețimea până la 2 săptămâni depozitată în frigider.
Cum
putem prepara gulia pentru copiii noștri? Atunci când o curățați, aveți grijă să îndepărtați și partea mai
lemnoasă care se găsește de obicei imediat sub coajă. De la gulie se consumă de
obicei partea sferică, însă e important de știut că și frunzele ei, atât timp
cât sunt proaspete, sunt foarte nutritive și e păcat să le
aruncăm. Adăugați-le în supe sau în ciorbe, în mâncarea de gulie pentru un
plus de nutriție.
Gulia în stare proaspătă este o sursă foarte
importantă de vitamina
C, 100 grame din această legumă furnizându-ne necesarul de
vitamina C (acid ascorbic) pentru o zi întreagă. Vitamina C
este un antioxodant puternic care protejează corpul de boli, neutralizând
radicalii liberi, contribuie la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților
și gingiilor, accelerează cicatrizarea rănilor, protejează contra
infecțiilor și favorizează absorbția fierului în organism. De asemenea este
bogată în complexul
de vitamine B, în special vitamina B6,
care are un rol important în accelerarea metabolismului și menținerea
sănătății pielii și a părului.
Decoctul
de gulie are efect emolient
asupra căilor respiratorii, fiind indicat în cazurile de răguşeală, tuse,
dureri în gât. Un alt preparat recomandat în astfel de cazuri este siropul de
gulie. Acesta se pregăteşte scobind o gulie şi umplând cavitatea cu miere.
Siropul se obţine în câteva ore.
Guliile asigură doze suplimentare de vitamina C
fumătorilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care au nevoie de peste 120
mg de vitamina C zilnic. O altă vitamină care le conferă guliilor proprietatea
de a întări imunitatea este vitamina B6. Aceasta accelerează producţia de
globule roşii, ceea ce contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Gulia este plină și de minerale precum potasiu, magneziu, calciu,
sodiu, fier, mangan și cupru. Potasiul ajută la sinteza
proteinelor și cuprul facilitează absorbția fierului, iar manganul are
proprietăți antioxidante. Într-o cantitate deloc neglijabilă, gulia conține
și fosfor,
substanță minerală care joacă un rol esențial în formarea și menținerea
sănătății oaselor și dinților, în întărirea sistemului imunitar și contribuie
la creșterea și regenerarea țesuturilor.
Marele avantaj al consumului guliei este acela ca este un aliment
permis si in cazul diabetului, favorizand reglarea nivelului glucozei din
sange. Guliile au 0 colesterol, 0 zaharuri si doar 0,2 grasimi la suta de
grame. In schimb, aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In
acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati
ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.
Guliile sunt de culoare verde sau violet și se pot consuma atât în stare crudă, cu sare, cât și gătite.
Sucul natural de guile - deosebit de bogat in
calciu , constitue un aliment-medicament excelent ptr copii si , in general ,
ptr toti aceia care au deficiente de pierdere de calciu . Fiind un puternic
alcalinizator , contribuie la reducerea alcalinitatii . Este un activ diuretic
si depurativ . Are efecte favorabile in : anemii, creștere, rahitism,
hiperaciditate gastric, reumatism.
De reținut : La prepararea sucului
se folosesc și frunzele . Continutul ridicat de calciu este recomandat in
mod special copiilor in perioada de crestere si femeilor gravide . Combinand
sucul de gulie cu cel de morcovi, papadie si telina , obtinem un amestec
eficace in intarirea dintilor si oaselor . In alta combinatie de suc de gulie ,
morcovi si spanac , s-a dovedit utila in cazurile dificile de hemoroizi (cu
recomandarea mentinerii unui regim de legume si fructe crude) . Sucul se
prepara din gulii proaspete si sanatoase. Se spala , se curata de coaja , se
spala din nou si se zvânta . Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului electric
sau , in lipsa acestuia prin folosirea razuitorii metalice , și după aceea prin
presare . Se consumă imediat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu