Din timpuri străvechi oamenii au cunoscut
proprietățile terapeutice ale strugurilor. După cum se știe procesul de
îmbătrînire are loc din cauza formării unui surplus de radicali liberi, iar
antioxidanții, care se găsesc în sîmburii și coaja strugurilor împiedică
formarea acestora.
Strugurii conţin elemente importante pentru sănătatea
omului – vitamine, minerale, celuloză şi chiar proteine, ceea ce face ca
strugurii să fie un dar preţios pentru sănătatea omului şi să-i folosim ca
remediu casnic într-o mulţime de boli.
În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe
biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante,
neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale. Prin urmare,
pe lîngă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici
sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C,
A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, R dar şi natriu, calciu, fosfor, magneziu,
potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu şi multe altele etc.
Tratarea cu struguri se foloseşte din timpuri
străvechi. Medicii din Babilon spre exemplu încă în anul 950 î. Hr., dar şi
Hipocrate, marele medic din Grecia Antică, fondatorul medicinii, foloseau pe
larg strugurii şi mustul în tratarea multor boli interne şi externe. Hipocrate
considera proprietățile curative ale sucului de struguri egal cu proprietățile
curative ale laptelui matern, subliniind că strugurii sînt folositori atît
pentru cei sănătoşi cît și pentru cei bolnavi.
O serie de savanți afirmă că cel mai vechi „manual de
medicină” cunoscut pînă azi este o tăbliță sumeriană (de 4000 ani), găsită în
ruinele de la Nippur. Pentru prepararea medicamentelor „medicul sumerian”
folosea de vin, pe care îl amesteca cu alte plante medicinale. Vechii egipteni
recomandau strugurii copți, amestecați cu pastă de grîu, pentru stimularea
poftei de mîncare, tot ei foloseau strugurii dulci în cazurile congestiei
pulmonare.
În secolul al XIX-lea, tratarea cu struguri, bazată pe
rezultatele obţinute în medicină, biologie, biochimie, se aplica pe larg în Franţa,
Germania, Italia, Elveţia, Rusia etc. Medicina a dat dreptate strămoșilor
noștri, care au foloseau strugurii în alimentaţie pentru a-şi recăpăta forțele,
dar şi pentru a-şi întări sănătatea. Componența chimică a strugurilor a fost
studiată amănunțit și tratamentul cu struguri s-a extins în toată lumea.
În Moldova, baştina tratării cu struguri este oraşul
Camenca, unde la începutul secolului al XIX-lea contele P. H. Wittgenstein a folosit locurile sud-vestice ale
Nistrului pentru cultivarea soiurilor de struguri de masă cu proprietăţi
curative, aduse din Franţa, Italia, Elveţia. El a deschis pe moşia sa un
spital, unde se aplica tratarea cu struguri a invalizilor de război din 1812.
Mai tîrziu în locul acestui mic spital s-a construit un sanatoriu cu peste 500
de locuri.
Bobiţele de poamă exercită asupra organismului acţiuni
diferite: diuretice, purgative, ameliorează schimbul de substanţe, normalizează
tensiunea arterială. Strugurii se recomandă la tratarea anemiei, tuberculozei,
astmei bronhiale, bolilor de ficat şi rinichi etc. Poama este contraindicată în
cazul ulcerului stomacal şi duodenal, bolilor intestinale, diabetului zaharat,
obezităţii.
Se recomandă să consumăm strugurii, ca orice alt soi de
fructe între mesele principale, dar nu mai devreme de 2-3 ore după mîncare. În
caz contrar digestia este pusă în pericol şi apare balonarea nedorită.
Legenda Viței de vie – dătătoare de putere. Se spune
că un împărat umblînd prin împărăția sa a văzut cîte pricini pornesc de la
vinul tulburător de minte. A hotărît atunci să stîrpească copăcelul blestemat
al viței de vie. Împăratul a murit și alții i-au luat locul în scaun. Odată, un
crai din țara aceea a pornit la vînătoare prin codru pînă a dat de un urs, care
s-a luat după el. Așa a ajuns la un schit unde trăia un călugăr bătrîn. Cum
auzi gălăgia, călugărul ieşi din chilie, vede ursul și pe acel care-l goneşte.
Se dezbracă de haina călugărească, își suflecă mînecile, iese înaintea ursului,
îl prinse de urechi de începu să tremure ca un miel. S-a minunat împăratul și
l-a întrebat, de unde are atîta putere. Acesta i-a răspuns, că are un butuc de
vie, o tufă dătătoare de puteri, care face struguri la vreme de toamnă.
Prisosul îl strînge și îl pune în pod, de are tot anul. Cînd a venit împăratul
de la vînătoare a dat poruncă tare: „De azi înainte tufa de viță de vie să aibă
slobozenie să crească peste tot cuprinsul împărăției, împărtășindu-se oricine
din darurile ei, dar numai atît ca să fie vrednic de a apuca și ține ursul de
urechi.
Tratamente cu struguri:
Recomandări fitoterapeutice ‒ intern – strugurii au o influenţă deosebită asupra
aparatului digestiv, în special proprietăți tonice, fiind utili în dispepsii,
astenii gastro-intenstinale. Strugurii sînt benefici în hepatite, avînd
totodată și proprietăți coleretice.
Prioritățile diuretice și
depurative marcante fac din struguri un adjutant de neprețuit în afecțiunile
renale inclusiv litiaze, în boli de piele, reumatism, gută. Asupra aparatului
cardio-vascular are acțiune hipotensivă şi de scădere a colesterolului, se mai
folosesc şi în artroze.
Contraindicaţii pentru
tratamentul cu struguri: Există o serie de contraindicaţii
pentru folosirea strugurilor în tratamente, de care trebuie să ţinem cont şi să
nu ne riscăm sănătatea, de dragul unor experienţe.
Nu se recomandă bolnavilor de diabet, obezilor,
inclusiv acelora de tip endocrin şi hipofizar, acelora cu ulcer stomacal şi a
celui duodenal, cu ciroză la ficat, în cazul hepatitelor, empiemei
vezicii biliare a altor boli cronice ale rinichilor, colitei, însoţite de
diaree, cariei şi stomatitei. Iar despre faptul că femeile însărcinate şi cele
care alăptează nu ar fi de dorit să consume struguri sau dacă consumă în
cantităţi reduse şi după consultarea cu medicul ştiu mulţi dintre dvs., printre
motive se numără: sînt foarte hrănitori, pot mări glucoza în sînge, pot duce la
creşterea fătului în exces, unele soiuri de poamă neagră pot coborî
hemoglobina.
Mai trebuie să ţineţi cont de
următorul lucru, dacă urmaţi cura cu struguri, atunci cînd consumaţi mulţi
struguri, trebuie să evitaţi alimentele
ce au multe grăsimi, laptele crud, berea, alte băuturi alcoolice, apele
minerale, legumele crude şi o cantitate mare de fructe (altfel riscaţi o
diaree).
Cît n-ar fi de plăcut tratamentul cu struguri, înainte
să-l faceţi, ar trebui, totuşi, să consultaţi medicul. Trebuie să mai ştiţi, că
strugurii sînt un produs cu o cantitate sporită de calorii. Tratîndu-vă cu
struguri puteţi adăuga în greutate, dacă nu renunţaţi la alte produse bogate în
calorii şi nu veţi începe activ să ardeţi caloriile, mişcîndu-vă intens şi
lucrînd fizic.
Ce-i drept fiecare, chiar şi acei
care suferă de diabet zaharat pot savura periodic struguri: în prezent medicii
vor să scoată interdicţia pentru struguri bolnavilor de diabet zaharat (cum s-a
întîmplat şi cu mierea). Iar smalţul dinţilor poate fi protejat de distrugere,
clătind gura cu soluţie slabă de bicarbonat de sodiu după consumul de struguri.
Remedii din struguri pentru
anumite boli:
·
Sucul de struguri verzi (necopţi) ajuta la
tratarea anginelor, stomatitelor, îndepărtarea stărilor febrile.
·
Cura
cu struguri. Dacă se consumă zilnic 1-2 kg de struguri сopţi
se vor trata: constipaţia, hemoroizii, anemia, litiazele biliare şi urinare,
obezitatea (în acest caz se recomandă a se consuma numai struguri pe parcursul
a 14 zile), dermatozele. Acest tratament are un efect laxativ, eliminator de
acid uric, diuretic. Dacă aţi hotărît să urmaţi o cură cu struguri, înainte de
începerea curei propriu-zise, este de dorit să începeţi cu înlocuirea micului
dejun cu struguri în felul următor: să se suprime orice alt aliment la micul
dejun şi să se consume progresiv, pîna la 400 g de struguri. Se recomandă ca
prînzul şi cina să înceapă cu consumarea a 200-300 g de struguri, astfel încît
cantitatea consumata zilnic să fie de aproximativ 1 kg. Atenţie! în acelaşi timp, trebuie redus treptat
consumul alimentelor bogate în glucide şi alimentele grele (carne de porc,
cartofi prăjiți, făinoase, tocături etc.). Dacă problemele dvs. de sănătate
sînt minore, vă puteţi limita la acest tratament simplu, făcut trei sau patru
săptămîni. Daca aveţi afecţiuni mai grave, după cîteva zile, puteţi opta pentru
cura exclusivă: de la 2 pîna la 3 kilograme pe zi ‒ în mai multe reprize ‒ timp
de şase zile, fără altă hrană şi fără a consuma alcool. Datorită marii sale
puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzaţia de foame. Atunci
cînd cura de struguri este urmată cu regularitate, rezultatele sînt excelente.
·
Cei care
suferă de gută, reumatism şi artroză simt o uşurare evidentă, deoarece acest
fruct debarasează ţesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse.
Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util
pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Cura de struguri curăță
rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade
cantitatea de acid uric, are o acţiune benefică asupra ficatului. În bolile de
nutriţie, cura de struguri este o terapie des recomandată.
·
Nu putem
omite aparatul cardiovascular, asupra căruia cura cu struguri are o acţiune
tonică vizibilă.
·
Diabeticii
nu sînt excluşi de la aceasta cură, deoarece strugurii conţin zaharuri cu
ardere lentă, care se asimilează uşor. În plus, zaharul din struguri îngraşă
mai puţin decît glucidele altor alimente.
·
Rahiticii,
persoanele care acuză frecvent stări de oboseală, cei care suferă de
demineralizare, vor trebui şi ei urmeze acest tratament sănătos care este
indicat, de asemenea în toate bolile de sînge şi ale aparatului circulator, în
arterioscleroză etc.
·
În timpul
curei exclusive, nu trebuie să se consume decît struguri (bine copţi). Puteţi
mînca alternativ struguri albi, struguri negri şi alte soiuri.
Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne
oferă proprietăţile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv;
este fructul cel mai bine digerat de stomac.
Zaharurile sale, care se depun în ficat şi în muşchi
sub forma de glicogen, se transformă în glucoza la cea mai mică solicitare a
organismului; din aceasta cauză, el este alimentul ideal al tuturor acelora,
care fac sport de performanţă. Pentru această proprietate şi multe altele,
strugurele este recomandat astenicilor şi copiilor.
·
Trebuie să
mîncați struguri zilnic, dacă vreţi să depăşiţi anotimpul rece fără
dificultăţi, căci întărindu-ne imunitatea naturală, ei ne protejează de guturai
şi de gripă.
·
Strugurele
curăţă bine intestinul, astfel încît, consumându-l cu coajă şi cu sîmburi, el
va permite persoanelor care suferă de constipaţie să profite de dărnicia sa.
·
Bogat în
vitamina B, acest fruct este înzestrat cu virtuţi calmante, sedative şi
hipnotice. Un strugure înainte de somn le-a ajutat unora să scape de insomnii.
Din cauza stropirii viilor, se recomandă cu insistenţă
ca fiecare ciorchine de strugure să fie foarte bine spălat sub jetul de apă.
Alte reţete şi modalităţi de
folosire:
·
Astm: se iau 150 g de struguri bine spălaţi. Se pun în mai
puţin de 500 ml de apă. Se fierb 15 minute. Se strecoară după răcire. Se beau
trei sau patru pahare în timpul zilei. Se îndulceşte de preferinţă cu miere.
·
Litiază: 100 g de struguri şi 100 g de struguri puterea
ursului. Se pun în 500 ml de apă şi se fierb cam zece minute. Se strecoară.
Ceaiul obţinut se bea în cinci prize în timpul zilei.
·
Mască
tonifiantă pentru ten normal: un ciorchine de strugure (foarte bine spălat sub
jet de apă, la robinet). Se zdrobesc boabele şi cu un tampon de vată se
umezeşte uşor pielea feţei. Se lasă sa acţioneze două sau trei minute, apoi se
clăteşte.
·
Osteoporoză ‒ cura cu struguri poate preveni şi combate
eficient osteoporoza.
·
Hipertensiune,
hipotensiune ‒ cura de struguri este utilizată atît în hipertensiune
cît şi în hipotensiune.
·
Diabet ‒ deşi strugurii sînt foarte dulci sînt indicaţi
chiar şi în diabet, dar consumaţi, totuşi, cu moderaţie. Strugurii conţin
zaharuri, care se eliberează lent şi se asimilează cu uşurinţă.
·
Stimulează procesele schimbului de substanţe în organism, pofta de mîncare.
·
Ajută să depăşiţi starea de oboseală
cronică.
·
Strugurii diminuează riscul dezvoltării
unor boli cronice, pentru că au
un efect antiinflamator şi imunostimulator puternic. Sînt eficienţi şi în
cazul multiplilor viruşi inclusiv cel de herpes
simplex.
·
Indigestie. Strugurii ajută la depăşirea indigestiei. Este
preferat în cazul indigestiilor şi pentru că este o hrană uşoară pentru stomac.
·
S-a stabilit
că în cazul tuberculozei
şi cancerului, administrarea strugurilor influenţează benefic
organismul.
Astfel, strugurii au un rol cheie în prevenirea multor
boli şi pot fi folosiţi ca remediu pentru multe boli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu