vineri, 20 septembrie 2013

Dovleacul - cel mai benefic aliment pentru sănătate

Celebru în Statele Unite ale Americii drept ingredientul principal pentru tradiționala păcintă cu dovleac, precum și pentru celebrarea Halloween-ului, iar la noi în țară cunoscut mai degrabă pentru utilizarea sa pe post de hrană pentru animale, fructul vrejului de dovleac (denumit popular și bostan) este un aliment cu adevarat miraculos. Este vorba despre dovleacul protocaliu și voluminos, binecunoscut sub denumirea de bostan, cea pe care o vom folosi și noi.
Astfel spus e bine de aflat că din dovleac putem face şi preparate pentru tratarea cancerului, a bolilor cardiovasculare şi a problemelor de digestie.Celebru in Statele Unite ale Americii drept ingredientul principal pentru traditionala placinta cu dovleac, precum si pentru celebrarea Halloween-ului, iar la noi in tara cunoscut mai degraba pentru utilizarea sa pe post de hrana pentru animale, fructul vrejului de dovleac (denumit popular si bostan) este un aliment cu adevarat miraculos. Este foarte important sa retii ca este vorba despre dovleacul protocaliu si voluminos, binecunoscut sub denumirea de bostan, cea pe care o vom folosi si noi.
Astfel spus e bine de aflat că din dovleac putem face şi preparate pentru tratarea cancerului, a bolilor cardiovasculare şi a problemelor de digestie
De la medicina tradiţională chineză pînă la descoperirile moderne ale ştiinţei, toate confirmă efectele benefice ale bostanului dulce şi parfumat. Întocmai ca bostanul fermecat din poveste, este un remediu natural care ne transformă în oameni sănătoşi, luptînd cu cele mai grele boli. această legumă portocalie este şi un imens izvor de sănătate.
Proprietatile nutritionale ale bostanului
Numit de nutritionisti drept un "aliment minune" sau "super-aliment", bostanul reprezinta, intr-adevar, un depozit complex de vitamine, minerale, fibre si alti compusi nutritivi deosebit de valorosi pentru organism, fiind, in acelasi timp, un aliment cu o valoare calorica scazuta.
Antioxidanti - Portocaliul intens al bostanului se datoreaza betacarotenului pe care il inglobeaza, unul dintre cei mai puternici antioxidanti derivati din vitamina A. Betacarotenul are grija de pielea ta, previne imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare si aparitia infectiilor. Alaturi de betacaroten se regasesc si alti antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, care lupta impotriva radicalilor liberi, iti protejeaza si intaresc sistemul imunitar.
Acizi grasi esentiali si proteine - Semintele de bostan sunt o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, cu rol activ in prevenirea unor boli precum artrita, hipertensiunea arteriala sau cancer si in sustinerea activitatii cerebrale. Totodata, proteinele pe care le integreaza contribuie la reducerea nivelului de colesterol negativ din sange, deoarece au proprietatile unor derivati ce pot inlocui colesterolul.
Zinc, potasiu si acid folic - Bostanul este si o sursa importanta de minerale, dintre acestea in cantitate semnificativa regasindu-se: potasiul, zincul si acidul folic, trei elemente care fac posibila functionarea intregului organism. In primul rand, acidul folic ne fereste de anemie si depresii si are grija de activitatea cerebrala. Conform studiilor din domeniu, zincul si potasiul sunt minerale ce intaresc structura osoasa si sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare si hipertensiunea, protejeaza sistemul reproducator.
Fibre - Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi frecvent bostan este acela ca iti furnizeaza un aport semnificativ de fibre ce trateaza tulburarile digestive precum constipatia si indigestia, regleaza nivelul de zahar din sange si te scapa de balonare. In plus, este un aliment slab caloric, dar care iti ofera compusi nutritivi de calitate.
Scade incidenţa bolilor respiratorii
Dovleacul de copt are o coajă groasă, putînd fi păstrat timp îndelungat, chiar şi o jumătate de an. Pentru prepararea de leacuri naturiste, dar şi pentru gătit, e bine să alegem dovleci mai mici. Cei mari îşi pierd din gust odată ce îmbătrînesc. Alegeţi-i pe cei cu coajă portocalie, chiar şi verde, dar cu condiţia ca interiorul să fie portocaliu intens. Dovlecii cei mai buni trebuie să fie tari şi să nu fie crăpaţi. Întregi, pot fi păstraţi la frigider cîteva săptămîni bune, tăiaţi, trebuie preparaţi în maximum două zile. Compoziţia miezului de bostan arată că este bogat în vitamina A (beta-caroten şi alfa-caroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan şi folaţi, acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de pulpă de dovleac asigură aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamină A. O dietă bogată în vitamina A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, conferă o protecţie antioxidantă foarte eficientă. Consumul de dovleac este recomandat şi fumătorilor, chiar şi celor pasivi, protejînd de apariţia emfizemului pulmonar. Toamna este sezonul ideal pentru o cură cu bostan, pentru că această legumă protejează de orice afecţiune respiratorie. Vitamina A previne uscarea mucoasei respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Iar betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor, anticorpii care ne protejează de infecţii. De asemenea, bostanul este uimitor în prevenirea cancerului de sîn.
Reglează glicemia şi reface muşchiul cardiac
Dovleacul reglează glicemia, protejînd de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat. Se vorbeşte de înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac, deoarece această legumă conţine o substanţă care combate diabetul zaharat de tipul I. Aşadar, dovleacul tinde să devină leacul natural al acestei boli, prin regenerarea celulelor pancreatice şi scăderea necesarului de insulină. Atît cei care au deja această afecţiune, cît şi cei predispuşi la diabet, trebuie să mănînce bostan copt, fiert sau prăjit. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zaharului în sînge se obţine prin fierberea la foc mic a 30 g de seminţe fără coajă, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat trei zile pe săptămînă, timp de două luni. După un regim cu dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet 1 creşte cu 5%, iar numărul celulelor pancreatice beta (celulele care sintetizează insulina) va creşte cu 8%. Prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, consumul de dovleac previne ateroscleroza, ceea ce reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare. Nutriţionişti spun că seminţele de dovleac sînt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din seminţe conţine acizi graşi polinesaturaţi, care sînt un elixir pentru vasele de sînge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac.
Prietenul tractului digestiv
Dovleacul combate cancerul, mai ales cel de colon, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare care protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor, precum şi datorită conţinutului crescut în vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă locală şi generală. Sucul proaspăt tratează ulcerul şi aciditatea mărită. Bostanul este duşmanul contipaţiei cronice, fiind un laxativ uşor şi asigurînd o digestie uşoară. Pentru rezolvarea acestei probleme se recomandă ciulamaua de dovleac. Se aleg 500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie în bucăţele şi se fierb în apă. Cînd s-a înmuiat dovleacul, lichidul se scurge şi se păstrează. Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn, pînă se face o pastă fină, peste care se pune apa în care a fiert. Băutura rezultată se consumă în două reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile. Contra constipaţiei, se mai pot mînca dimineaţa înainte de masă, două linguri cu vîrf de dovleac crud, ras, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărîţe. Se adaugă şi o linguriţă de pulbere de seminţe de in. Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din: 100 g seminţe (cu tot cu pieliţa verde), 100 ml de apă, 100 ml lapte şi trei linguriţe de miere de albine. Amestecul se împarte în trei porţii, care se înghit pînă la prînz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură de ulei de ricin. Pentru copiii cu vîrste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, pentru copiii mai mici, cantitatea de seminţe se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Topeşte pietrele de la rinichi
S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţie hidrică. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 pînă la 2,5 kg de pulpă fiartă în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare. Sucul de dovleac este de asemena un bun diuretic. Poate a reduce edemele, poate fi utilizat în boli cardiovasculare însoţite de congestii, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi cîte 100 ml suc. Acelaşi suc elimină pietrele de la rinichi şi stimulează funcţionarea acestora. O cură cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan“. O porţie din acest leac se prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se toarnă treptat trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea cîte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.
Leacul fertilităţii
Bostanul este de mare folos şi în afecţiunile prostatei. Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sînt indicate în toate afecţiunile acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă cîte două-trei căni pe zi, pînă la atenuarea simptomelor. Cura cu seminţe de bostan ţine la distanţă osteoporoza. Specialiştii în nutriţie spun că alimentul minune pentru bărbaţii cu probleme de fertilitate este dovleacul. Acesta ajută la producerea unui număr mai mare de spermatozoizi. În plus, seminţele de dovleac conţin zinc, element esenţial în asigurarea calităţii spermei. Iată o astfel de reţetă pentru fertilitate: se dizolvă 100 g de gelatină într-o cană cu apă fiartă, se lasă la răcit, apoi, se adaugă două ceşti cu cremă de cafea, un vîrf de linguriţă cu ghimbir, două linguriţe cu coajă de portocală rasă, două linguri cu zahăr şi 500 g de dovleac fiert sau copt. Se amestecă bine şi se dă la rece. Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte cu ajutorul următorului preparat: se coc puţin 20g seminţe de dovleac, se curaţă de coji şi se strivesc miezurile într-o pînză curată. Se amestecă seminţele cu puţin sos de soia sau zahăr şi cu 100 ml apă caldă. Se bea acest amestec dimineaţa şi seara, timp de 3-5 zile. Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi, tulburări de menopauză.
Sedativ care combate insomnia
Din seminţele de bostan se extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă. Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac combat stresul şi insomniile. Un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai eficient decît un pumn de pastile. Decoctul se prepară dintr-o lingură de seminţe nedecojite pisate şi o cană cu apă. Ceaiul se lasă să fiarbă cinci minute, se îndulceşte cu miere şi se bea cu 30 de minute înainte de culcare. Tratamentul se ţine măcar 14 seri la rînd. Apare şi o reacţie secundară avantajoasă: ne scapă de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului. Uleiul de seminţe de dovleac conţine numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E şi K, multe alte minerale cum sînt calciul şi magneziul, peste 60% acizi graşi nesaturaţi şi proteine vegetale. Recente studii medicale au dovedit că acest ulei aduce importante beneficii sănătăţii: normalizează colesterolul, previne şi tratează problemele care apar la vezica urinară şi prostată. Uleiul de seminţe de dovleac mai este indicat şi pentru masaj, datorită proprietăţilor lui curative în problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau ulceraţiile. Unele studii au identificat potenţialul ridicat al acestui ulei în tratarea artritei. Este utilizat pe scară largă şi în industria cosmetică, la fabricarea cremelor antirid şi hidratante.
La ce mai e bun dovleacul?
 -Dovleacul copt este indicat persoanelor anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). Bostanul este recomandat în lupta cu asteniile, dar gustul lui bun îl fac şi preferatul bebeluşilor şi al copiilor de vârstă preşcolară. Cunoscându-i proprietăţile, îndemnăm părinţii să-l introducă în meniul celor mici.
- În cazul înţepăturilor de insecte, se pot folosi cataplasmele din pulpă zdrobită. Acestea se schimbă zilnic pînă la vindecare.
- Bostanul ajută la protejarea vederii, previne boala maculară, care apare la vîrstnici.
- Sucul de bostan este energizant şi răcoritor.
- Cataplasmele cu seminţe de bostan sînt folosite în caz de inflamaţii, plăgi sau arsuri.
- Seminţele crude de dovleac sunt cele care alungă oboseala şi îmbunătăţesc memoria.
- Un ceai decoct, făcut din 10 frunze de dovleac fierte în 400 ml apă şi cu puţină sare, băut de două ori pe zi, tratează dizenteria.
- Răguşeala şi tusea pot fi alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de 2-3 ori pe zi.
Cum gătim dovleacul?
• În mod tradiţional, dovleacul este un ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pîine. Se consumă copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate, înăbuşit în supe, sub formă de decoct de seminţe sau suc proaspăt. Pentru a beneficia şi iarna de proprietăţile curative ale bostanului, îl putem consuma şi conservat. Iată o metodă prin care se poate conserva această legumă, menţinîndu-i toate valorile nutritive. Se aleg dovleci dulci de grădină, cultivaţi special pentru gătit, nu cei de cîmp, sălbatici, utili doar în scopuri decorative. Se îndepărtează seminţele şi pulpa, apoi se taie cubuleţe. Bucăţile se pun într-o oală şi se adaugă apă sărată cît să le acopere. Se fierbe totul pînă cînd pulpa se înmoaie. Lăsaţi să se răcească, apoi puneţi pulpa într-un blender şi preparaţi un piure, pe care îl puteţi depozita în recipiente pînă cînd îl veţi folosi. Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur.
De la medicina tradiţională chineză pînă la descoperirile moderne ale ştiinţei, toate confirmă efectele benefice ale bostanului dulce şi parfumat. Întocmai ca bostanul fermecat din poveste, este un remediu natural care ne transformă în oameni sănătoşi, luptînd cu cele mai grele boli. Această legumă portocalie este şi un imens izvor de sănătate.
Proprietatile nutritionale ale bostanului
Numit de nutritionisti drept un "aliment minune" sau "super-aliment", bostanul reprezinta, intr-adevar, un depozit complex de vitamine, minerale, fibre si alti compusi nutritivi deosebit de valorosi pentru organism, fiind, in acelasi timp, un aliment cu o valoare calorica scazuta.
Antioxidanti - Portocaliul intens al bostanului se datoreaza betacarotenului pe care il inglobeaza, unul dintre cei mai puternici antioxidanti derivati din vitamina A. Betacarotenul are grija de pielea ta, previne imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare si aparitia infectiilor. Alaturi de betacaroten se regasesc si alti antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, care lupta impotriva radicalilor liberi, iti protejeaza si intaresc sistemul imunitar.
Acizi grasi esentiali si proteine - Semintele de bostan sunt o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, cu rol activ in prevenirea unor boli precum artrita, hipertensiunea arteriala sau cancer si in sustinerea activitatii cerebrale. Totodata, proteinele pe care le integreaza contribuie la reducerea nivelului de colesterol negativ din sange, deoarece au proprietatile unor derivati ce pot inlocui colesterolul.
Zinc, potasiu si acid folic - Bostanul este si o sursa importanta de minerale, dintre acestea in cantitate semnificativa regasindu-se: potasiul, zincul si acidul folic, trei elemente care fac posibila functionarea intregului organism. In primul rand, acidul folic ne fereste de anemie si depresii si are grija de activitatea cerebrala. Conform studiilor din domeniu, zincul si potasiul sunt minerale ce intaresc structura osoasa si sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare si hipertensiunea, protejeaza sistemul reproducator.
Fibre - Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi frecvent bostan este acela ca iti furnizeaza un aport semnificativ de fibre ce trateaza tulburarile digestive precum constipatia si indigestia, regleaza nivelul de zahar din sange si te scapa de balonare. In plus, este un aliment slab caloric, dar care iti ofera compusi nutritivi de calitate.
Scade incidenţa bolilor respiratorii
Dovleacul de copt are o coajă groasă, putînd fi păstrat timp îndelungat, chiar şi o jumătate de an. Pentru prepararea de leacuri naturiste, dar şi pentru gătit, e bine să alegem dovleci mai mici. Cei mari îşi pierd din gust odată ce îmbătrînesc. Alegeţi-i pe cei cu coajă portocalie, chiar şi verde, dar cu condiţia ca interiorul să fie portocaliu intens. Dovlecii cei mai buni trebuie să fie tari şi să nu fie crăpaţi. Întregi, pot fi păstraţi la frigider cîteva săptămîni bune, tăiaţi, trebuie preparaţi în maximum două zile. Compoziţia miezului de bostan arată că este bogat în vitamina A (beta-caroten şi alfa-caroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan şi folaţi, acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de pulpă de dovleac asigură aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamină A. O dietă bogată în vitamina A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, conferă o protecţie antioxidantă foarte eficientă. Consumul de dovleac este recomandat şi fumătorilor, chiar şi celor pasivi, protejînd de apariţia emfizemului pulmonar. Toamna este sezonul ideal pentru o cură cu bostan, pentru că această legumă protejează de orice afecţiune respiratorie. Vitamina A previne uscarea mucoasei respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Iar betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor, anticorpii care ne protejează de infecţii. De asemenea, bostanul este uimitor în prevenirea cancerului de sîn.
Reglează glicemia şi reface muşchiul cardiac
Dovleacul reglează glicemia, protejînd de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat. Se vorbeşte de înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac, deoarece această legumă conţine o substanţă care combate diabetul zaharat de tipul I. Aşadar, dovleacul tinde să devină leacul natural al acestei boli, prin regenerarea celulelor pancreatice şi scăderea necesarului de insulină. Atît cei care au deja această afecţiune, cît şi cei predispuşi la diabet, trebuie să mănînce bostan copt, fiert sau prăjit. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zaharului în sînge se obţine prin fierberea la foc mic a 30 g de seminţe fără coajă, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat trei zile pe săptămînă, timp de două luni. După un regim cu dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet 1 creşte cu 5%, iar numărul celulelor pancreatice beta (celulele care sintetizează insulina) va creşte cu 8%. Prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, consumul de dovleac previne ateroscleroza, ceea ce reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare. Nutriţionişti spun că seminţele de dovleac sînt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din seminţe conţine acizi graşi polinesaturaţi, care sînt un elixir pentru vasele de sînge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac.
Prietenul tractului digestiv
Dovleacul combate cancerul, mai ales cel de colon, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare care protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor, precum şi datorită conţinutului crescut în vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă locală şi generală. Sucul proaspăt tratează ulcerul şi aciditatea mărită. Bostanul este duşmanul contipaţiei cronice, fiind un laxativ uşor şi asigurînd o digestie uşoară. Pentru rezolvarea acestei probleme se recomandă ciulamaua de dovleac. Se aleg 500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie în bucăţele şi se fierb în apă. Cînd s-a înmuiat dovleacul, lichidul se scurge şi se păstrează. Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn, pînă se face o pastă fină, peste care se pune apa în care a fiert. Băutura rezultată se consumă în două reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile. Contra constipaţiei, se mai pot mînca dimineaţa înainte de masă, două linguri cu vîrf de dovleac crud, ras, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărîţe. Se adaugă şi o linguriţă de pulbere de seminţe de in. Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din: 100 g seminţe (cu tot cu pieliţa verde), 100 ml de apă, 100 ml lapte şi trei linguriţe de miere de albine. Amestecul se împarte în trei porţii, care se înghit pînă la prînz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură de ulei de ricin. Pentru copiii cu vîrste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, pentru copiii mai mici, cantitatea de seminţe se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Topeşte pietrele de la rinichi
S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţie hidrică. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 pînă la 2,5 kg de pulpă fiartă în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare. Sucul de dovleac este de asemena un bun diuretic. Poate a reduce edemele, poate fi utilizat în boli cardiovasculare însoţite de congestii, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi cîte 100 ml suc. Acelaşi suc elimină pietrele de la rinichi şi stimulează funcţionarea acestora. O cură cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan“. O porţie din acest leac se prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se toarnă treptat trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea cîte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.
Leacul fertilităţii
Bostanul este de mare folos şi în afecţiunile prostatei. Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sînt indicate în toate afecţiunile acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă cîte două-trei căni pe zi, pînă la atenuarea simptomelor. Cura cu seminţe de bostan ţine la distanţă osteoporoza. Specialiştii în nutriţie spun că alimentul minune pentru bărbaţii cu probleme de fertilitate este dovleacul. Acesta ajută la producerea unui număr mai mare de spermatozoizi. În plus, seminţele de dovleac conţin zinc, element esenţial în asigurarea calităţii spermei. Iată o astfel de reţetă pentru fertilitate: se dizolvă 100 g de gelatină într-o cană cu apă fiartă, se lasă la răcit, apoi, se adaugă două ceşti cu cremă de cafea, un vîrf de linguriţă cu ghimbir, două linguriţe cu coajă de portocală rasă, două linguri cu zahăr şi 500 g de dovleac fiert sau copt. Se amestecă bine şi se dă la rece. Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte cu ajutorul următorului preparat: se coc puţin 20g seminţe de dovleac, se curaţă de coji şi se strivesc miezurile într-o pînză curată. Se amestecă seminţele cu puţin sos de soia sau zahăr şi cu 100 ml apă caldă. Se bea acest amestec dimineaţa şi seara, timp de 3-5 zile. Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi, tulburări de menopauză.
Sedativ care combate insomnia
Din seminţele de bostan se extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă. Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac combat stresul şi insomniile. Un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai eficient decît un pumn de pastile. Decoctul se prepară dintr-o lingură de seminţe nedecojite pisate şi o cană cu apă. Ceaiul se lasă să fiarbă cinci minute, se îndulceşte cu miere şi se bea cu 30 de minute înainte de culcare. Tratamentul se ţine măcar 14 seri la rînd. Apare şi o reacţie secundară avantajoasă: ne scapă de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului. Uleiul de seminţe de dovleac conţine numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E şi K, multe alte minerale cum sînt calciul şi magneziul, peste 60% acizi graşi nesaturaţi şi proteine vegetale. Recente studii medicale au dovedit că acest ulei aduce importante beneficii sănătăţii: normalizează colesterolul, previne şi tratează problemele care apar la vezica urinară şi prostată. Uleiul de seminţe de dovleac mai este indicat şi pentru masaj, datorită proprietăţilor lui curative în problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau ulceraţiile. Unele studii au identificat potenţialul ridicat al acestui ulei în tratarea artritei. Este utilizat pe scară largă şi în industria cosmetică, la fabricarea cremelor antirid şi hidratante.
La ce mai e bun dovleacul?
 -Dovleacul copt este indicat persoanelor anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). Bostanul este recomandat în lupta cu asteniile, dar gustul lui bun îl fac şi preferatul bebeluşilor şi al copiilor de vârstă preşcolară. Cunoscându-i proprietăţile, îndemnăm părinţii să-l introducă în meniul celor mici.
- În cazul înţepăturilor de insecte, se pot folosi cataplasmele din pulpă zdrobită. Acestea se schimbă zilnic pînă la vindecare.
- Bostanul ajută la protejarea vederii, previne boala maculară, care apare la vîrstnici.
- Sucul de bostan este energizant şi răcoritor.
- Cataplasmele cu seminţe de bostan sînt folosite în caz de inflamaţii, plăgi sau arsuri.
- Seminţele crude de dovleac sunt cele care alungă oboseala şi îmbunătăţesc memoria.
- Un ceai decoct, făcut din 10 frunze de dovleac fierte în 400 ml apă şi cu puţină sare, băut de două ori pe zi, tratează dizenteria.
- Răguşeala şi tusea pot fi alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de 2-3 ori pe zi.
Cum gătim dovleacul?

• În mod tradiţional, dovleacul este un ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pîine. Se consumă copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate, înăbuşit în supe, sub formă de decoct de seminţe sau suc proaspăt. Pentru a beneficia şi iarna de proprietăţile curative ale bostanului, îl putem consuma şi conservat. Iată o metodă prin care se poate conserva această legumă, menţinîndu-i toate valorile nutritive. Se aleg dovleci dulci de grădină, cultivaţi special pentru gătit, nu cei de cîmp, sălbatici, utili doar în scopuri decorative. Se îndepărtează seminţele şi pulpa, apoi se taie cubuleţe. Bucăţile se pun într-o oală şi se adaugă apă sărată cît să le acopere. Se fierbe totul pînă cînd pulpa se înmoaie. Lăsaţi să se răcească, apoi puneţi pulpa într-un blender şi preparaţi un piure, pe care îl puteţi depozita în recipiente pînă cînd îl veţi folosi. Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)