Celebru în Statele Unite ale Americii drept
ingredientul principal pentru tradiționala păcintă cu dovleac, precum și
pentru celebrarea Halloween-ului, iar la noi în țară cunoscut mai degrabă pentru utilizarea sa pe post de hrană pentru animale, fructul vrejului de
dovleac (denumit popular și bostan) este un aliment cu adevarat miraculos. Este vorba despre dovleacul protocaliu și
voluminos, binecunoscut sub denumirea de bostan, cea pe care o vom folosi și
noi.
Astfel spus e bine de aflat că din
dovleac putem face şi preparate pentru tratarea cancerului, a bolilor
cardiovasculare şi a problemelor de digestie. Celebru in Statele Unite ale Americii drept
ingredientul principal pentru traditionala placinta cu dovleac, precum si
pentru celebrarea Halloween-ului, iar la noi in tara cunoscut mai degraba
pentru utilizarea sa pe post de hrana pentru animale, fructul vrejului de
dovleac (denumit popular si bostan) este un aliment cu adevarat miraculos. Este
foarte important sa retii ca este vorba despre dovleacul protocaliu si
voluminos, binecunoscut sub denumirea de bostan, cea pe care o vom folosi si
noi.
Astfel spus e bine de aflat că din
dovleac putem face şi preparate pentru tratarea cancerului, a bolilor
cardiovasculare şi a problemelor de digestie
De la medicina tradiţională
chineză pînă la descoperirile moderne ale ştiinţei, toate confirmă efectele
benefice ale bostanului dulce şi parfumat. Întocmai ca bostanul fermecat din poveste,
este un remediu natural care ne transformă în oameni sănătoşi, luptînd cu cele
mai grele boli. această legumă portocalie este şi un imens izvor de sănătate.
Proprietatile
nutritionale ale bostanului
Numit de nutritionisti drept un
"aliment minune" sau "super-aliment", bostanul reprezinta,
intr-adevar, un depozit complex de vitamine, minerale, fibre si alti compusi
nutritivi deosebit de valorosi pentru organism, fiind, in acelasi timp, un
aliment cu o valoare calorica scazuta.
Antioxidanti - Portocaliul
intens al bostanului se datoreaza betacarotenului pe care il inglobeaza, unul
dintre cei mai puternici antioxidanti derivati din vitamina A. Betacarotenul
are grija de pielea ta, previne imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare
si aparitia infectiilor. Alaturi de betacaroten se regasesc si alti
antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, care lupta impotriva radicalilor
liberi, iti protejeaza si intaresc sistemul imunitar.
Acizi
grasi esentiali si proteine - Semintele de bostan sunt o sursa excelenta de
acizi grasi esentiali, cu rol activ in prevenirea unor boli precum artrita,
hipertensiunea arteriala sau cancer si in sustinerea activitatii cerebrale.
Totodata, proteinele pe care le integreaza contribuie la reducerea nivelului de
colesterol negativ din sange, deoarece au proprietatile unor derivati ce pot
inlocui colesterolul.
Zinc,
potasiu si acid folic - Bostanul este si o sursa importanta de minerale,
dintre acestea in cantitate semnificativa regasindu-se: potasiul, zincul si
acidul folic, trei elemente care fac posibila functionarea intregului organism.
In primul rand, acidul folic ne fereste de anemie si depresii si are grija de
activitatea cerebrala. Conform studiilor din domeniu, zincul si potasiul sunt
minerale ce intaresc structura osoasa si sistemul imunitar, previn bolile
cardiovasculare si hipertensiunea, protejeaza sistemul reproducator.
Fibre - Unul dintre
motivele pentru care ar trebui sa consumi frecvent bostan este acela ca iti
furnizeaza un aport semnificativ de fibre ce trateaza tulburarile digestive
precum constipatia si indigestia, regleaza nivelul de zahar din sange si te
scapa de balonare. In plus, este un aliment slab caloric, dar care iti ofera
compusi nutritivi de calitate.
Scade
incidenţa bolilor respiratorii
Dovleacul de copt are o coajă
groasă, putînd fi păstrat timp îndelungat, chiar şi o jumătate de an. Pentru
prepararea de leacuri naturiste, dar şi pentru gătit, e bine să alegem dovleci
mai mici. Cei mari îşi pierd din gust odată ce îmbătrînesc. Alegeţi-i pe cei cu
coajă portocalie, chiar şi verde, dar cu condiţia ca interiorul să fie
portocaliu intens. Dovlecii cei mai buni trebuie să fie tari şi să nu fie
crăpaţi. Întregi, pot fi păstraţi la frigider cîteva săptămîni bune, tăiaţi,
trebuie preparaţi în maximum două zile. Compoziţia miezului de bostan arată că
este bogat în vitamina A (beta-caroten şi alfa-caroten), vitamina C, potasiu,
fibre alimentare, mangan şi folaţi, acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru,
vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de pulpă de dovleac asigură
aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamină A. O dietă bogată în vitamina
A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, conferă o
protecţie antioxidantă foarte eficientă. Consumul de dovleac este recomandat şi
fumătorilor, chiar şi celor pasivi, protejînd de apariţia emfizemului pulmonar.
Toamna este sezonul ideal pentru o cură cu bostan, pentru că această legumă
protejează de orice afecţiune respiratorie. Vitamina A previne uscarea mucoasei
respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Iar
betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor, anticorpii care ne
protejează de infecţii. De asemenea, bostanul este uimitor în prevenirea
cancerului de sîn.
Reglează
glicemia şi reface muşchiul cardiac
Dovleacul reglează glicemia,
protejînd de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat. Se vorbeşte de
înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac, deoarece această legumă conţine o
substanţă care combate diabetul zaharat de tipul I. Aşadar, dovleacul tinde să
devină leacul natural al acestei boli, prin regenerarea celulelor pancreatice
şi scăderea necesarului de insulină. Atît cei care au deja această afecţiune,
cît şi cei predispuşi la diabet, trebuie să mănînce bostan copt, fiert sau
prăjit. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zaharului în sînge se
obţine prin fierberea la foc mic a 30 g de seminţe fără coajă, timp de o oră,
în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea
dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul
trebuie urmat trei zile pe săptămînă, timp de două luni. După un regim cu
dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet 1 creşte cu 5%, iar
numărul celulelor pancreatice beta (celulele care sintetizează insulina) va
creşte cu 8%. Prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, consumul de
dovleac previne ateroscleroza, ceea ce reduce riscul de afecţiuni
cardiovasculare. Nutriţionişti spun că seminţele de dovleac sînt o sursă
excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a
sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din
seminţe conţine acizi graşi polinesaturaţi, care sînt un elixir pentru vasele
de sînge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac.
Prietenul
tractului digestiv
Dovleacul combate cancerul, mai
ales cel de colon, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare care
protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor, precum şi datorită
conţinutului crescut în vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă
locală şi generală. Sucul proaspăt tratează ulcerul şi aciditatea mărită.
Bostanul este duşmanul contipaţiei cronice, fiind un laxativ uşor şi asigurînd
o digestie uşoară. Pentru rezolvarea acestei probleme se recomandă ciulamaua de
dovleac. Se aleg 500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie în bucăţele şi se
fierb în apă. Cînd s-a înmuiat dovleacul, lichidul se scurge şi se păstrează.
Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn, pînă se face o pastă
fină, peste care se pune apa în care a fiert. Băutura rezultată se consumă în
două reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile. Contra constipaţiei,
se mai pot mînca dimineaţa înainte de masă, două linguri cu vîrf de dovleac
crud, ras, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărîţe. Se
adaugă şi o linguriţă de pulbere de seminţe de in. Pentru a scăpa de viermii
intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac,
numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară
din: 100 g seminţe (cu tot cu pieliţa verde), 100 ml de apă, 100 ml lapte şi
trei linguriţe de miere de albine. Amestecul se împarte în trei porţii, care se
înghit pînă la prînz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură
de ulei de ricin. Pentru copiii cu vîrste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta
antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, pentru copiii mai mici,
cantitatea de seminţe se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Topeşte
pietrele de la rinichi
S-a dovedit că pulpa dovleacului,
mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice. De aceea,
terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţie hidrică.
Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci
gros de dovleac, preparat din 1,5 pînă la 2,5 kg de pulpă fiartă în lapte.
Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă
niciun strop de sare. Sucul de dovleac este de asemena un bun diuretic. Poate a
reduce edemele, poate fi utilizat în boli cardiovasculare însoţite de
congestii, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În
funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi cîte 100 ml suc. Acelaşi
suc elimină pietrele de la rinichi şi stimulează funcţionarea acestora. O cură
cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece
contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea
durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan“. O porţie din acest leac se
prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se
toarnă treptat trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea
cîte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.
Leacul
fertilităţii
Bostanul este de mare folos şi în
afecţiunile prostatei. Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru
sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sînt indicate în toate afecţiunile
acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri
de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert
într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă cîte două-trei căni
pe zi, pînă la atenuarea simptomelor. Cura cu seminţe de bostan ţine la
distanţă osteoporoza. Specialiştii în nutriţie spun că alimentul minune pentru
bărbaţii cu probleme de fertilitate este dovleacul. Acesta ajută la producerea
unui număr mai mare de spermatozoizi. În plus, seminţele de dovleac conţin
zinc, element esenţial în asigurarea calităţii spermei. Iată o astfel de reţetă
pentru fertilitate: se dizolvă 100 g de gelatină într-o cană cu apă fiartă, se
lasă la răcit, apoi, se adaugă două ceşti cu cremă de cafea, un vîrf de
linguriţă cu ghimbir, două linguriţe cu coajă de portocală rasă, două linguri
cu zahăr şi 500 g de dovleac fiert sau copt. Se amestecă bine şi se dă la rece.
Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte cu ajutorul următorului
preparat: se coc puţin 20g seminţe de dovleac, se curaţă de coji şi se strivesc
miezurile într-o pînză curată. Se amestecă seminţele cu puţin sos de soia sau
zahăr şi cu 100 ml apă caldă. Se bea acest amestec dimineaţa şi seara, timp de
3-5 zile. Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament
la adolescenţi, tulburări de menopauză.
Sedativ
care combate insomnia
Din seminţele de bostan se
extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea
nervoasă. Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac
combat stresul şi insomniile. Un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai
eficient decît un pumn de pastile. Decoctul se prepară dintr-o lingură de
seminţe nedecojite pisate şi o cană cu apă. Ceaiul se lasă să fiarbă cinci
minute, se îndulceşte cu miere şi se bea cu 30 de minute înainte de culcare.
Tratamentul se ţine măcar 14 seri la rînd. Apare şi o reacţie secundară
avantajoasă: ne scapă de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.
Uleiul de seminţe de dovleac conţine numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E
şi K, multe alte minerale cum sînt calciul şi magneziul, peste 60% acizi graşi
nesaturaţi şi proteine vegetale. Recente studii medicale au dovedit că acest
ulei aduce importante beneficii sănătăţii: normalizează colesterolul, previne
şi tratează problemele care apar la vezica urinară şi prostată. Uleiul de
seminţe de dovleac mai este indicat şi pentru masaj, datorită proprietăţilor
lui curative în problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau
ulceraţiile. Unele studii au identificat potenţialul ridicat al acestui ulei în
tratarea artritei. Este utilizat pe scară largă şi în industria cosmetică, la
fabricarea cremelor antirid şi hidratante.
La
ce mai e bun dovleacul?
-Dovleacul copt este indicat persoanelor
anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). Bostanul este
recomandat în lupta cu asteniile, dar gustul lui bun îl fac şi preferatul
bebeluşilor şi al copiilor de vârstă preşcolară. Cunoscându-i proprietăţile,
îndemnăm părinţii să-l introducă în meniul celor mici.
- În cazul înţepăturilor de
insecte, se pot folosi cataplasmele din pulpă zdrobită. Acestea se schimbă
zilnic pînă la vindecare.
- Bostanul ajută la protejarea
vederii, previne boala maculară, care apare la vîrstnici.
- Sucul de bostan este energizant
şi răcoritor.
- Cataplasmele cu seminţe de
bostan sînt folosite în caz de inflamaţii, plăgi sau arsuri.
- Seminţele crude de dovleac sunt
cele care alungă oboseala şi îmbunătăţesc memoria.
- Un ceai decoct, făcut din 10
frunze de dovleac fierte în 400 ml apă şi cu puţină sare, băut de două ori pe
zi, tratează dizenteria.
- Răguşeala şi tusea pot fi
alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de 2-3 ori pe zi.
Cum
gătim dovleacul?
• În mod tradiţional, dovleacul este un
ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pîine. Se consumă
copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate, înăbuşit în supe, sub
formă de decoct de seminţe sau suc proaspăt. Pentru a beneficia şi iarna de
proprietăţile curative ale bostanului, îl putem consuma şi conservat. Iată o
metodă prin care se poate conserva această legumă, menţinîndu-i toate valorile
nutritive. Se aleg dovleci dulci de grădină, cultivaţi special pentru gătit, nu
cei de cîmp, sălbatici, utili doar în scopuri decorative. Se îndepărtează
seminţele şi pulpa, apoi se taie cubuleţe. Bucăţile se pun într-o oală şi se
adaugă apă sărată cît să le acopere. Se fierbe totul pînă cînd pulpa se
înmoaie. Lăsaţi să se răcească, apoi puneţi pulpa într-un blender şi preparaţi
un piure, pe care îl puteţi depozita în recipiente pînă cînd îl veţi folosi.
Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur.
De la medicina tradiţională
chineză pînă la descoperirile moderne ale ştiinţei, toate confirmă efectele
benefice ale bostanului dulce şi parfumat. Întocmai ca bostanul fermecat din poveste,
este un remediu natural care ne transformă în oameni sănătoşi, luptînd cu cele
mai grele boli. Această legumă portocalie este şi un imens izvor de sănătate.
Proprietatile
nutritionale ale bostanului
Numit de nutritionisti drept un
"aliment minune" sau "super-aliment", bostanul reprezinta,
intr-adevar, un depozit complex de vitamine, minerale, fibre si alti compusi
nutritivi deosebit de valorosi pentru organism, fiind, in acelasi timp, un
aliment cu o valoare calorica scazuta.
Antioxidanti - Portocaliul
intens al bostanului se datoreaza betacarotenului pe care il inglobeaza, unul
dintre cei mai puternici antioxidanti derivati din vitamina A. Betacarotenul
are grija de pielea ta, previne imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare
si aparitia infectiilor. Alaturi de betacaroten se regasesc si alti
antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, care lupta impotriva radicalilor
liberi, iti protejeaza si intaresc sistemul imunitar.
Acizi
grasi esentiali si proteine - Semintele de bostan sunt o sursa excelenta de
acizi grasi esentiali, cu rol activ in prevenirea unor boli precum artrita,
hipertensiunea arteriala sau cancer si in sustinerea activitatii cerebrale.
Totodata, proteinele pe care le integreaza contribuie la reducerea nivelului de
colesterol negativ din sange, deoarece au proprietatile unor derivati ce pot
inlocui colesterolul.
Zinc,
potasiu si acid folic - Bostanul este si o sursa importanta de minerale,
dintre acestea in cantitate semnificativa regasindu-se: potasiul, zincul si
acidul folic, trei elemente care fac posibila functionarea intregului organism.
In primul rand, acidul folic ne fereste de anemie si depresii si are grija de
activitatea cerebrala. Conform studiilor din domeniu, zincul si potasiul sunt
minerale ce intaresc structura osoasa si sistemul imunitar, previn bolile
cardiovasculare si hipertensiunea, protejeaza sistemul reproducator.
Fibre - Unul dintre
motivele pentru care ar trebui sa consumi frecvent bostan este acela ca iti
furnizeaza un aport semnificativ de fibre ce trateaza tulburarile digestive
precum constipatia si indigestia, regleaza nivelul de zahar din sange si te
scapa de balonare. In plus, este un aliment slab caloric, dar care iti ofera
compusi nutritivi de calitate.
Scade
incidenţa bolilor respiratorii
Dovleacul de copt are o coajă
groasă, putînd fi păstrat timp îndelungat, chiar şi o jumătate de an. Pentru
prepararea de leacuri naturiste, dar şi pentru gătit, e bine să alegem dovleci
mai mici. Cei mari îşi pierd din gust odată ce îmbătrînesc. Alegeţi-i pe cei cu
coajă portocalie, chiar şi verde, dar cu condiţia ca interiorul să fie
portocaliu intens. Dovlecii cei mai buni trebuie să fie tari şi să nu fie
crăpaţi. Întregi, pot fi păstraţi la frigider cîteva săptămîni bune, tăiaţi,
trebuie preparaţi în maximum două zile. Compoziţia miezului de bostan arată că
este bogat în vitamina A (beta-caroten şi alfa-caroten), vitamina C, potasiu,
fibre alimentare, mangan şi folaţi, acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru,
vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de pulpă de dovleac asigură
aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamină A. O dietă bogată în vitamina
A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, conferă o
protecţie antioxidantă foarte eficientă. Consumul de dovleac este recomandat şi
fumătorilor, chiar şi celor pasivi, protejînd de apariţia emfizemului pulmonar.
Toamna este sezonul ideal pentru o cură cu bostan, pentru că această legumă
protejează de orice afecţiune respiratorie. Vitamina A previne uscarea mucoasei
respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Iar
betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor, anticorpii care ne
protejează de infecţii. De asemenea, bostanul este uimitor în prevenirea
cancerului de sîn.
Reglează
glicemia şi reface muşchiul cardiac
Dovleacul reglează glicemia,
protejînd de apariţia complicaţiilor în diabetul zaharat. Se vorbeşte de
înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac, deoarece această legumă conţine o
substanţă care combate diabetul zaharat de tipul I. Aşadar, dovleacul tinde să
devină leacul natural al acestei boli, prin regenerarea celulelor pancreatice
şi scăderea necesarului de insulină. Atît cei care au deja această afecţiune,
cît şi cei predispuşi la diabet, trebuie să mănînce bostan copt, fiert sau
prăjit. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zaharului în sînge se
obţine prin fierberea la foc mic a 30 g de seminţe fără coajă, timp de o oră,
în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea
dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul
trebuie urmat trei zile pe săptămînă, timp de două luni. După un regim cu
dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet 1 creşte cu 5%, iar
numărul celulelor pancreatice beta (celulele care sintetizează insulina) va
creşte cu 8%. Prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, consumul de
dovleac previne ateroscleroza, ceea ce reduce riscul de afecţiuni
cardiovasculare. Nutriţionişti spun că seminţele de dovleac sînt o sursă
excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a
sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din
seminţe conţine acizi graşi polinesaturaţi, care sînt un elixir pentru vasele
de sînge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac.
Prietenul
tractului digestiv
Dovleacul combate cancerul, mai
ales cel de colon, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare care
protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor, precum şi datorită
conţinutului crescut în vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă
locală şi generală. Sucul proaspăt tratează ulcerul şi aciditatea mărită.
Bostanul este duşmanul contipaţiei cronice, fiind un laxativ uşor şi asigurînd
o digestie uşoară. Pentru rezolvarea acestei probleme se recomandă ciulamaua de
dovleac. Se aleg 500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie în bucăţele şi se
fierb în apă. Cînd s-a înmuiat dovleacul, lichidul se scurge şi se păstrează.
Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn, pînă se face o pastă
fină, peste care se pune apa în care a fiert. Băutura rezultată se consumă în
două reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile. Contra constipaţiei,
se mai pot mînca dimineaţa înainte de masă, două linguri cu vîrf de dovleac
crud, ras, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărîţe. Se
adaugă şi o linguriţă de pulbere de seminţe de in. Pentru a scăpa de viermii
intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac,
numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară
din: 100 g seminţe (cu tot cu pieliţa verde), 100 ml de apă, 100 ml lapte şi
trei linguriţe de miere de albine. Amestecul se împarte în trei porţii, care se
înghit pînă la prînz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură
de ulei de ricin. Pentru copiii cu vîrste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta
antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, pentru copiii mai mici,
cantitatea de seminţe se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Topeşte
pietrele de la rinichi
S-a dovedit că pulpa dovleacului,
mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice. De aceea,
terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţie hidrică.
Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci
gros de dovleac, preparat din 1,5 pînă la 2,5 kg de pulpă fiartă în lapte.
Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă
niciun strop de sare. Sucul de dovleac este de asemena un bun diuretic. Poate a
reduce edemele, poate fi utilizat în boli cardiovasculare însoţite de
congestii, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În
funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi cîte 100 ml suc. Acelaşi
suc elimină pietrele de la rinichi şi stimulează funcţionarea acestora. O cură
cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece
contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea
durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan“. O porţie din acest leac se
prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se
toarnă treptat trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea
cîte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.
Leacul
fertilităţii
Bostanul este de mare folos şi în
afecţiunile prostatei. Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru
sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sînt indicate în toate afecţiunile
acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri
de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert
într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă cîte două-trei căni
pe zi, pînă la atenuarea simptomelor. Cura cu seminţe de bostan ţine la
distanţă osteoporoza. Specialiştii în nutriţie spun că alimentul minune pentru
bărbaţii cu probleme de fertilitate este dovleacul. Acesta ajută la producerea
unui număr mai mare de spermatozoizi. În plus, seminţele de dovleac conţin
zinc, element esenţial în asigurarea calităţii spermei. Iată o astfel de reţetă
pentru fertilitate: se dizolvă 100 g de gelatină într-o cană cu apă fiartă, se
lasă la răcit, apoi, se adaugă două ceşti cu cremă de cafea, un vîrf de
linguriţă cu ghimbir, două linguriţe cu coajă de portocală rasă, două linguri
cu zahăr şi 500 g de dovleac fiert sau copt. Se amestecă bine şi se dă la rece.
Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte cu ajutorul următorului
preparat: se coc puţin 20g seminţe de dovleac, se curaţă de coji şi se strivesc
miezurile într-o pînză curată. Se amestecă seminţele cu puţin sos de soia sau
zahăr şi cu 100 ml apă caldă. Se bea acest amestec dimineaţa şi seara, timp de
3-5 zile. Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament
la adolescenţi, tulburări de menopauză.
Sedativ
care combate insomnia
Din seminţele de bostan se
extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea
nervoasă. Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac
combat stresul şi insomniile. Un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai
eficient decît un pumn de pastile. Decoctul se prepară dintr-o lingură de
seminţe nedecojite pisate şi o cană cu apă. Ceaiul se lasă să fiarbă cinci
minute, se îndulceşte cu miere şi se bea cu 30 de minute înainte de culcare.
Tratamentul se ţine măcar 14 seri la rînd. Apare şi o reacţie secundară
avantajoasă: ne scapă de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.
Uleiul de seminţe de dovleac conţine numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E
şi K, multe alte minerale cum sînt calciul şi magneziul, peste 60% acizi graşi
nesaturaţi şi proteine vegetale. Recente studii medicale au dovedit că acest
ulei aduce importante beneficii sănătăţii: normalizează colesterolul, previne
şi tratează problemele care apar la vezica urinară şi prostată. Uleiul de
seminţe de dovleac mai este indicat şi pentru masaj, datorită proprietăţilor
lui curative în problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi rănile sau
ulceraţiile. Unele studii au identificat potenţialul ridicat al acestui ulei în
tratarea artritei. Este utilizat pe scară largă şi în industria cosmetică, la
fabricarea cremelor antirid şi hidratante.
La
ce mai e bun dovleacul?
-Dovleacul copt este indicat persoanelor
anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). Bostanul este
recomandat în lupta cu asteniile, dar gustul lui bun îl fac şi preferatul
bebeluşilor şi al copiilor de vârstă preşcolară. Cunoscându-i proprietăţile,
îndemnăm părinţii să-l introducă în meniul celor mici.
- În cazul înţepăturilor de
insecte, se pot folosi cataplasmele din pulpă zdrobită. Acestea se schimbă
zilnic pînă la vindecare.
- Bostanul ajută la protejarea
vederii, previne boala maculară, care apare la vîrstnici.
- Sucul de bostan este energizant
şi răcoritor.
- Cataplasmele cu seminţe de
bostan sînt folosite în caz de inflamaţii, plăgi sau arsuri.
- Seminţele crude de dovleac sunt
cele care alungă oboseala şi îmbunătăţesc memoria.
- Un ceai decoct, făcut din 10
frunze de dovleac fierte în 400 ml apă şi cu puţină sare, băut de două ori pe
zi, tratează dizenteria.
- Răguşeala şi tusea pot fi
alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de 2-3 ori pe zi.
Cum
gătim dovleacul?
• În mod tradiţional, dovleacul este un
ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pîine. Se consumă
copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate, înăbuşit în supe, sub
formă de decoct de seminţe sau suc proaspăt. Pentru a beneficia şi iarna de
proprietăţile curative ale bostanului, îl putem consuma şi conservat. Iată o
metodă prin care se poate conserva această legumă, menţinîndu-i toate valorile
nutritive. Se aleg dovleci dulci de grădină, cultivaţi special pentru gătit, nu
cei de cîmp, sălbatici, utili doar în scopuri decorative. Se îndepărtează
seminţele şi pulpa, apoi se taie cubuleţe. Bucăţile se pun într-o oală şi se
adaugă apă sărată cît să le acopere. Se fierbe totul pînă cînd pulpa se
înmoaie. Lăsaţi să se răcească, apoi puneţi pulpa într-un blender şi preparaţi
un piure, pe care îl puteţi depozita în recipiente pînă cînd îl veţi folosi.
Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu