Am intrat în toamnă și de acum încolo va trebui să te gândești cum să te încălzești și nu cum să te răcorești.
Așa că cea mai ieftină și mai la îndemână soluție par a fi ceaiurile. Ceaiurile
sunt o un remediu eficient împotriva răcelii și a gripei, ne întăresc sistemul imunitar și ne
oferă, în același timp, o mulțime de alte beneficii. Iată câteva dintre
acestea:
Ceaiul de echinacee este bine-cunoscută pentru
proprietățile sale de a stimula imunitatea. Este recomandată ca adjuvant în
prevenția guturaiului și a gripei, în afecțiunile cronice ale aparatului
respirator și ale căilor urinare. Poți face o cură de trei săptămâni cu un ceai
(infuzie din una-două lingurițe la o cană cu apă) din această plantă, de trei
ori pe zi.
Ceaiul de busuioc este recomandat mai ales în
tulburările gastro-intestinale și cele ale căilor respiratorii. Este un
stimulent al sistemului imunitar și este indicat în gripă, guturai, alte boli
infecțioase, depresii, oboseală, insomnie, migrene. Busuiocul este o componenta
importanta a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea
mucusului in caz de bronsita si astm. Mai e de ajutor si in caz de febra si
durere in gat. Cand apar dureri de gat
bea apa fiarta, in care s-a adaugat putin busuioc. Se prepară o infuzie dintr-o
lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea după mesele principale. In
caz de dureri in gat, ceaiul, indiferent din ce planta este preparat, nu se bea
fierbinte deoarece irita gatul mai tare si intarzie vindecarea.
Ceai de măghiran e și el un bun antispastic stomacal
și stimulent al digestiei. Te scapă de balonări. Alungă oboseala fizică și
psihică, stările anxioase și tensiunile nervoase. Mai este indicat în migrene,
dar și în bronșite sau infecții ale tractului urinar. Se prepară o infuzie din
1-2 lingurițe la o cană cu apă și se beau două-trei ceaiuri pe zi.
Ceai de lumânărica este recomandată în inflamații ale
căilor respiratorii, ca tratament al tusei productive sau uscate și al altor
simptome de guturai. Are și efect expectorant. Se beau două-trei căni pe zi
(infuzie dintr-o lingură de flori la 250 ml de apă), îndulcite cu miere. Se mai
poate face decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la
foc mic timp de 10 minute. Se mai lasă să stea 10 minute și apoi se strecoară.
Acest mod de preparare asigură o mai bună extracție a substanțelor active.
Ceai de isop este și el bun în tratarea bolilor respiratorii, mai
ales în cazul bronșitelor cronice și al astmului. De asemenea, se recomandă și
în afecțiunile aparatului digestiv ca tonic-amar. Stimulează digestia și ajută
la eliminarea gazelor intestinale. Ceaiul de isop (infuzie dintr-una sau două
lingurițe de plantă la o cană cu apă) se poate bea de două-trei ori pe zi. Este
contraindicat în sarcină, hipertensiune arterială și epilepsie.
Ceai de catina. Campioana la continutul de vitamina C si la puterea sa
anti-imbatranire, catina iti surade in aceasta perioada prin piete. De asemenea
are din belsug si vitaminele A, complexul B si vitaminele E, P, K, F. Infuzia
din fructe proaspete se prepara prin oparire, pentru a nu distruge vitaminele
sau din fructe uscate. Se recomanda consumarea licorii cu tot cu fruct. Cand
devine calduta poti adauga o lingurita de miere de albine. Catina ajuta si la
eliminarea kilogramelor in plus, taie senzatia de foame, dar vitamineaza.
Ceai din frunze de nuc. Extrem de utile sunt frunzele folosite sub forma de infuzie. Utilizata
intern, aceasta ajuta la combaterea diareei, inapetenta,
in curatirea sangelui, diabet, contra icterului, hipertensiunii,
hiperglicemiei, alergiilor, durerilor de umeri si a inflamatiilor. De asemenea
e un bun dezinfectat urinar si antiseptic gastrointestinal, are actiune
antisudorifica. Prepara o infuzie dintr-o lingurita cu frunze maruntite la 200
ml apa clocotita si bea doua cani pe zi.
Ceai de muşeţel. Această plantă are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie,
antialergică şi emolientă. Iar datorită conţinutului în mucilagii (care
calmează iritaţiile mucoasei gastrice) muşeţelul este recunoscut pentru
eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominal (colici), indigestie, inflamaţii ale tubului
digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale. Este indicat in crampe diaree, eruptii, dureri de
stomac, secretii stomacale abundente, alte afectiuni ale organelor pelviene,
insomnii, epididimita, febra, dureri de pe urma ranilor, dureri de dinti. Fă
o infuzie dintr-o lingură de flori şi 150 ml de apă fierbinte timp de 10
minute. Din amestecul obţinut trebuie să bei 3 căni pe zi, înainte de masă. Se mai fierbe 1 l vin cu 1 pumn de musetel, se bea
dimineata 1 pahar si unul seara, in caz de retentie urinara, maxim 8 zile.
Ceai de macese. Nu este un fruct la fel de exotic ca si goji sau noni, dar contribuie
semnificativ la binele organismului. Si in plus costa de 10 ori mai putin.
Macesele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de
ori mai multa vitamina C decat merele, vitaminele A, B1, B2, B3, K, magneziu,
calciu, fier, potasiu, taninuri, pectine si uleiuri volatile. Trateaza oboseala
cronica, slabiciunea fizica, durerile de oase, scaderea apetitului alimentar si
sangerarile gingivale. Este de ajutor si in intarirea sistemului imunitar. De
preferat sunt infuziile din fructe oparite, pentru a nu distruge vitamina C
prin fierbere, pentru intarirea sistemului de aparare, impotriva infectiilor,
hipertensiunii, pentru ameliorarea afectiunilor cardiace si a varicelor .
Ceaiul de salvie. Folosit in
tratarea simptomelor de raceala si gripa, dar si in cazul durerilor in piept,
dureri care apar in urma tusei, ceaiul de salvie are un efect calmant si ajuta
in acelasi timp si la eliminarea toxinelor din organism. Este recomandat sub
forma de gargara in gingivite, paradontoze. Baut ca ceai, are efecte asupra
paraliziilor, apoplexiei, in combaterea transpiratiei nocturne, spasmelor, in
afectiunile maduvei spinarii, in dereglari glandulare, in tremurul membrelor,
asupra ficatului bolnav, a balonarilor. Stimuleaza pofta de mancare, combate
diareea si tulburarile intestinale. Se mai poate recomanda in amigdalite, boli
de gat, abcese dentare, inflamatii ale laringelui si cavitatii bucale, ajuta
dintii care se misca, gingiile care sangereaza.
Ceaiul de fructe este recomandat
tot impotriva racelii si gripei. Prin continutul sau bogat de antioxidanti si
vitamina C, ceaiul de fructe ajuta la scaderea febrei si calmeaza tusea,
oferindu-ti o stare generala de bine.
Ceaiul de tei ajuta la inlaturarea febrei,
calmeaza tusea si grabeste vindecarea simptomelor de raceala si gripa, mai ales
daca il vei consuma cu o felie de lamaie si indulcit cu o lingurita de miere.
Ceaiul de soc este foarte bun in tratarea
afectiunilor aparatului respirator. El amelioreaza simptomele bronsitelor si
poate fi eficient si in casul tusei convulsive. De asemenea, ceaiul de soc
inlesneste transpiratia, avand ca efect final scaderea febrei.
Ceaiul de marar este o planta aromatica extrem de
benefica in tratarea asteniei de toamna. Reda energie intregului organism.
Durerea in gat
poate fi inlaturata cu ajutorul ceaiului
din fructe de fenicul. Acesta actioneaza eficient atunci cand este utilizat
sub forma de gargara, vindecand amigdalita.
Ceaiul de sunatoare Este
recomandat in leziuni nervoase, boli nervoase, rani de pe urma unor
lovituri si vatamari prin ridicat, in diaree, in nevralgia trigemenului,
astenie insotita de insomnii, in tulburari de vorbire, somn agitat, accese de
isterie, somnambulism, incontinenta urinara, depresii, dereglari ale ciclului
menstrualceaiul de sunatoare. Ceaiul de sunatoare este un bun aliat si atunci
cand vine voba de depresie, anxietate sau dispozitie proasta si depresiile. Ca
si Ceaiul de iasomie este recunoscut
pentru beneficiile sale la nivelul sistemului digestiv si pentru stimularea
functiilor ficatului. Iar ceaiul de
rozmarin indeparteaza oboseala si durerile de cap. Se opareste 1 lingurita
cu varf in 250 ml de apa clocotita, timp de 1-2 minute. Se consuma 2-3 cani pe
zi..
Pe langa raceala
si gripa sau depresie, toamna este momentul in care apar si neplacutele dureri
articulare.
Cu toate acestea,
exista cateva ceaiuri care ne pot fi de folos si in aceasta situatie - ceaiul de urzica, de exemplu, este
eficient in afectiunile articulare si anemie; ceaiul de soc, de salcie
ori cel de ienupar - au efecte
antireumatice si pot ameliora durerile articulare rapid si eficient.
Ceai de brusture Se foloseste in caz de febra,
insuficienta respiratorie, artrita, guta, epilepsie. lingurita rasa de radacina de brusture se
pune peste noapte la macerat in 1 litru de apa, se incalzeste dimineata si se
strecoara. Se beau zilnic 2-3 cesti cu ceai.
Ceai de cosul popii (nalba) Se recomanda in
inflamatiile mucoaselor gastro-intestinale, gastrite, inflamatiile mucoaselor
vezicale, ale cavitatii bucale, in caz de secretie pulmonara abundenta,
bronsite, tuse, raguseala puternica, amigdalita, laringita, gura uscata,
emfizem pulmonar. foloseste numai ca extract rece. Se pune 1 lingurita cu varf
de planta la 1 litru de apa, se lasa peste noapte la macerat, iar dimineata se
incalzeste usor. Se beau 2-3 cesti de ceai pe zi.
Ceaiul de cimbru. Se foloseste in stimularea fluxului
diuretic si ciclului lunar, accelereaza avorturile si nasterea normala, grabind
iesirea fatului din trupul mamei. Este un bun leac impotriva leprei, a
paraliziei, a bolilor de nervi. Baut dimineata in loc de cafea are un efect
binefacator, o prospetime a spiritului, o senzatie placuta la stomac, lipsa
tusei de dimineata, o stare generala buna. Se foloseste si in crampele
abdominale, stomacale si menstruale, ca si in spasmele organelor pelviene
(genitale). Asociat in parti egale cu patlagina ingusta, cimbrul si-a dovedit
eficacitatea in combaterea afectiunilor cailor respiratorii, a secretiilor
abundente bronsice, a astmului bronsic, in tusea convulsiva. 1 lingurita cu
varf de planta oparita in 250 ml de apa, se lasa sa stea putin. Se beau 2-3
cesti pe zi, iar in crizele de epilepsie se beau 2 cesti pe zi, timp de 3
saptamani, cu intrerupere de 10 zile.
Ceai de ciubotica cucului. Este recomandat
impotriva insomniei, in tulburarile nervoase, are efecte linistitoare asupra
inimii si a nervilor, are efect depurativ, elimina substantele toxice, calmeaza
migrena, cefaleea, elimina calculii vezicii urinare. Se prepara ca mai sus. Se
beau 2-3 cesti pe zi.
Ceai de coada calului. Este recomandat
in dureri reumatismale, artrite si nevralgii, hemoragii si varsaturi cu sange.
in cazul racelilor vezicale, a durerilor spastice, ajuta in retentiile de apa
in pericard, in pleura sau in tulburarile renale de dupa scarlatina si alte
boli infectioase grele cu dereglari in eliminarea apei. Se mai foloseste in
eruptii de piele insotite cu mancarimi. Coada calului amestecata cu sunatoare,
oparita si consumata 1-2 cesti pe zi, in timp ce seara se consuma hrana solida,
ajuta in incontinenta urinara. Se recomanda gargara de coada calului in amigdalite,
inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sangerari ale gingiilor,
gingivite, fistule si polipi in cerul gurii si gat, in tumori maligne, acestea
din urma putand fi stopate. 1 lingurita cu varf de planta la 1 litru de apa
clocotita, se opareste, se lasa sa stea putin sa se infuzeze, se strecoara si
se beau cate 2-3 cesti pe zi, caldut, cu inghitituri mici.
Ceai de coada soricelului. Se recomanda in
cazul ciclului neregulat, menopauzei, cancerului la organele pelviene, in cazul
inflamarii ovarelor, in incontinenta urinara, leucoree. Se fac bai de sezut si
se beau 1-2 cesti pe zi. in prolaps uterin se fac bai de sezut si se beau 4
cesti pe zi, impreuna cu cretisoara. Este recomandat si in congestii cerebrale
insotite de dureri, impotriva ametelilor, a greturilor, a bolilor de ochi
insotite de lacrimari, a durerilor acute de ochi, a hemoragiei nazale, in
migrena cauzata de schimbarea vremii. Se prepara ca mai sus.
Ceai de cretisoara este indicat in febra pricinuita de
rani purulente, leziuni, abcese neglijate, in urma extractiilor dentare,
indeparteaza slabiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) si articulare,
ajuta in anemii, in leziunile postnatale, in relaxarea organelor pelviene la
femeile care au avut nasteri grele sau predispozitia spre avort (pentru fixarea
sarcinii) si fortifierea fibrelor uterine in toate bolile de femei. se face o
infuzie din 1 lingurita cu varf de planta la 1 l apa clocotita. Se beau 2-3
cesti pe zi. In asociere cu traista ciobanului se foloseste in histeroptoza (prolaps
uterin) si hernii inghinale. in aceste cazuri se beau 4 cesti pe zi. in
obezitate se beau 2-3 cani de ceai.
Ceaiul de dragaica (sanzaiene). Se foloseste in bolile de ficat, rinichi, pancreas,
splina, este indicat pentru cei care sufera de tulburari ale sistemului
limfatic, in cloroza, hidropizie, junghiuri intercostale, epilepsie, isterie,
boli ale nervilor, retentie urinara, nisip si piatra (calculi) la rinichi,
vezica urinara, in bolile gusii, a glandei tiroide, cancerul limbii, ulceratii
canceroase, boli de piele de natura canceroasa. Se beau pana la 4 cesti de ceai
pe zi, iar in afectiunile de piele se foloseste si alifia. Se prepara ca mai
sus.
Ceai de filimica (galbenele). Este recomandat
pentru icterul infectios, are efect de curatire, stimuleaza circulatia
sangelui, vindecarea ranilor, in boli gastro-intestinale, in crampe si ulcere
stomacale, in inflamatii ale colonului, hematurie, viroze si infectii
bacteriene. Se face infuzie din 1 lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita
timp de 2-3 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi, cu inghitituri rare.
Ceai de macrisul iepurelui. Inlatura
pirozisul (arsurile la stomac), tulburarile hepatice si digestive usoare. Se
opareste 1 lingura de frunze proaspete cu 1 l apa clocotita Se beau 2 cani pe
zi, incalzite, contra icterului, nefritei, eruptiilor cutanate, viermilor.
Ceai de matase de porumb. Se recomanda in
bolile cailor urinare cu formatie litiazica (formare de calculi), in edeme,
nefrite, catar vezical, artrite, reumatism, in incontinenta urinara, in
colicile renale. Se opareste 1 lingurita cu varf in 250 ml de apa clocotita, se
lasa putin in repaus, nu se indulceste. Se bea la fiecare 2-3 ore, cate 1
lingura plina de ceai.
Ceai de obligean. Este indicat in cazul slabirii
generale a organismului, a organelor digestive, in balonari stomacale,
intestinale, colici, dereglari glandulare, artrita, la curatirea mucozitatilor
intestinelor si stomacului de secretiile abundente, in hipometabolism,
hipotonie intestinala, cloroza si hidropizie. 1 lingurita rasa de radacina se
lasa peste noapte la macerat in 250 ml de apa rece. Dimineata se incalzeste si
se strecoara. Se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa.
Ceaiul de papadie. Este recomandat ca depurativ, pentru
stimularea digestiei, sudorific, diuretic, stimulent, face sangele mai subtire,
ajuta bolile biliare si hepaticeSe bea cu inghitituri mici, cu 1 ora inainte si
dupa micul dejun.
Ceaiul de patlagina ingusta. Este recomandat impotriva maladiilor
aparatului respirator, la secretii abundente, tuse, astm bronsic, tuberculoza
pulmonara, curata stomacul de toxine, pentru bolnavii de ficat, rinichi, cei cu
infatisare palida, care fac eruptii, eczeme, la copiii firavi, bolnaviciosi,
care nu se dezvolta normal, desi sunt hraniti in conditii bune.se face infuzie
din 1 lingurita de planta in 250 ml de apa clocotita timp de 3 minute, se
strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
Ceai de pedichiuta. Este indicat pentru reumatici si bolnavii de
artrita, chiar daca prezinta modificari ale articulatiilor, in caz de
constipatie cronica si hemoroizi. Este recomandat in toate bolile cailor
urinare, a organelor genitale, la dureri si tumefieri ale testiculelor, in
colicile renale, hepatite, tumori ale tesutului conjunctiv al ficatului, chiar
daca sunt deja maligne. 1 lingurita rasa de pedicuta se opareste in 250 ml de
apa clocotita timp de 2 minute. Se bea 1 ceasca pe zi, dimineata, pe stomacul
gol, cu 1 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura. in cazul
cirozei hepatice sau cancerului hepatic se beau zilnic 2 cesti.
Ceaiul de
podbal. Se recomanda in bronsite, laringite, faringite, astm bronsic,
pleurezie, tuberculoza pulmonara, tuse, raguseala. se foloseste 1 lingurita de
flori si frunze amestecate in parti egale la 1 litru de apa clocotita, care se
opareste si se lasa la racit. Se beau mai multe cani pe zi indulcite cu miere
de albine.
Ceai pentru tuse se amesteca podbal, lumanarica,
cuscrisor (mierea ursului sau plamanarica), patlagina ingusta, in parti egale.
Se iau 2 lingurite din amestecul de plante la 250 ml de apa clocotita si se
oparesc. Se beau zilnic 3 cesti, calde, indulcite cu miere, inghititura cu
inghititura.
Ceai de pufulita cu flori mici. Se recomanda
pentru prostatita cronica, in hipertrofie a prostatei, in cancer vezical sau la
prostata. se opareste 1 lingurita cu varf de planta in 250 ml de apa clocotita,
se lasa sa stea putin. Se beau 2 cani pe zi, prima dimineata, pe stomacul gol,
iar a doua seara, cu 1 ora inainte de cina.
Ceai de rostopasca. Are leac in bolile hepatice grave, curata
sangele si ficatul, are influenta benefica asupra metabolismului, este folosit
cu succes in afectiunile biliare, renale si hepatice. in combinatie cu urzica
si mladite de soc, este indicat in leucemie. Se prepara ca mai sus.
Ceai de splinuta. Se recomanda in bolile si
hemoragiile intestinale, in afectiuni renale, in racordarea la rinichiul
artificial, in stari sufletesti dupa un soc de ordin depresiv, deceptii, stari
sufletesti stresante. de regula se prepara impreuna cu dragaica, urzica moarta,
in parti egale. Se ia 1 lingurita de plante la 250 ml de apa clocotita, se lasa
sa stea putin, se beau 3-4 cesti pe zi.
Ceai de tataneasa. Este indicat in ulcerul gastric,
combinat cu 50 gr galbenele, 50 gr troscot. Se foloseste in bronsite, afectiuni
ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale, pleurezii. se pun peste noapte,
la rece, 2 lingurite de radacina taiata marunt, in 250 ml de apa rece.
Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, cu
inghitituri mici.
Ceai de traista ciobanului. Se recomanda in hemoragii nazale, stomacale,
intestinale, metroragii, hipermenoree, in rani sangerande. in bolile de femei
se beau cu 8-10 zile inainte de venirea ciclului cate 2 cesti. Acest ceai se
foloseste si in reglarea ciclului in perioada pubertatii. Pe timpul menopauzei
se beau cate 2 cesti timp de 30 de zile, cu pauza de 21 de zile, repetandu-se
periodic. Se opareste 1 lingurita de planta in 250 ml de apa clocotita, timp de
2-3 minute. Se beau zilnic 2-3 cesti.
Ceai de turita mare. Se recomanda in inflamatiile
gatului si ale gurii, cum ar fi laringita, stomatita ulceroasa, de asemenea in
caz de anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica,
in bolile splenice, emfizem pulmonar, cord marit, dilatarea stomacului si a
intestinelor, in bolile renale si vezicale. Se prepara o infuzie din 1
lingurita de planta in 250 ml apa clocotita, timp de 2 minute. Se beau zilnic 2
cesti.
Ceai de urzica moarta galbena . Are efecte
benefice in caz de tulburari si dureri menstruale, asupra glandelor pelviene,
in retentia urinara, in boli ale cailor urinare si renale grave, in tulburari
digestive, contra ulceratiilor si a varicelor. Se prepara ca mai sus si se beau
2 cesti pe zi.
Ceaiul de ventrilica. Indeparteaza
secretiile stomacale abundente, tulburarile intestinale, combate nervozitatea
care provine din suprasolicitarea intelectuala, indeparteaza senzatiile de
ameteala, are efect asupra memoriei, asupra secretiilor si eczemelor cronice.
Amestecat cu telina inlatura debilitatile nervoase si starile melancolice. Are
rezultate bune si in cazul reumatismului, artritelor, icterului, nisipului in
urina. se face o infuzie, se beau 2 cesti pe zi, neindulcite
Ceai de vasc. Se recomanda in epilepsie,
impotriva spasmelor cronice, a acceselor de isterie, influenteaza pozitiv
functionarea intregului sistem glandular, stimuland metabolismul, are actiune
asupra pancreasului, diabetului, tulburarilor hormonale. in aceste cazuri se
beau 2 cesti pe zi. impotriva arterosclerozei, apoplexiei are efect hemostatic.
Tras rece pe nas opreste hemoragiile nazale. Consumat ca ceai, opreste
hemoragiile pulmonare si intestinale din timpul tifosului si dizenteriei. Scade
tensiunea arteriala la hipertensivi si creste tensiunea la hipotensivi. Are
actiune in cazul congestiei cerebrale, a senzatiilor de ameteala, vajaitului in
urechi, tulburarilor de vedere, cardiace si circulatorii. se pregateste doar ca
extract rece, din 1 lingurita de planta in 250 ml apa rece, lasat la macerat
peste noapte. Daca este necesara o cantitate mai mare, se poate pastra cald in
termos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu