Buruiana din gradina cu flori
Profesorul T. Colin Campbell de la Universitatea din
Cornell (SUA), autorul unuia dintre cele mai complete studii realizate vreodata
asupra legaturii dintre cancer si obisnuintele noastre alimentare,
si-a
petrecut copilaria la tara. Poate ca apropierea lui de pamant l-a ajutat sa
formuleze mai bine ca nimeni altul
raportul dintre dezvoltarea cancerului si
alimentatie. Anume, el a comparat cele trei etape de crestere a tumorilor
(initiere, promovare si progresie) cu etapele de crestere a buruienilor care
invadeaza gradinile. Initierea este faza in care grauntele e pus in pamant.
Promovarea e faza in care samanta devine planta, iar progresia e perioada in
care buruiana creste necontrolat, invadand celelalte plante din straturile
gradinii, cararile dintre ele si toata curtea, pana afara, pe trotuar: o
explozie nebuna si necontrolata, exact ca aceea declansata de cancer in
organism.
Initierea
(prezenta unei celule cancerigene) depinde in mare masura de genele noastre si
de substantele toxice prezente in mediul in care traim (radiatii, produse
chimice cancerigene etc.).
Promovarea
(cresterea bolii) depinde, la fel ca si la buruieni, de existenta unor conditii
indispensabile: un teren favorabil, in cazul lor, apa si soarele, in cazul
cancerului, conditiile pe care noi insine le cream pentru ca boala sa se
dezvolte. Iar ele tin, in primul rand, de alimentatie.
In cartea scrisa dupa 35 de ani de experiente asupra
rolului factorilor nutritionali in dezvoltarea cancerului, Campbell trage
urmatoarea concluzie: “Dezvoltarea cancerului poate fi reversibila, in functie
de faptul daca prima micro-tumora aparuta in organism primeste sau nu
conditiile necesare dezvoltarii sale. La acest nivel, factorii nutritionali
joaca un rol decisiv. Unii dintre ei hranesc cresterea cancerului. Altii o
incetinesc. Cancerul prospera atunci cand sunt mai multi factori favorabili
decat defavorabili. Atunci cand factorii defavorabili domina, cancerul isi
incetineste dezvoltarea sau chiar si-o stopeaza. Importanta acestei
reversibilitati este enorma.” Cu alte cuvinte, de felul in care ne alimentam
depinde infrangerea bolii.
Cativa ani mai tarziu, in revista englezeasca
“Nature”, cercetatorii in domeniul cancerului de la Universitatea din San
Francisco au dovedit actualitatea acestei idei, chiar pe celule canceroase
foarte agresive. Daca mediul in care se afla tumora cancerigena e lipsit de
factorii inflamatori necesari cresterii, ea nu reuseste sa se dezvolte. Or,
acesti factori inflamatori sunt direct tributari alimentatiei noastre. Printre
ei se numara zaharul rafinat, lipsa acizilor grasi Omega 3, hormonii de
crestere prezenti in carne sau anumite produse lactate. La polul opus se afla
alimentele “antipromotoare de cancer”, prezente cu prioritate in fructe si
legume.
ALIMENTE-MEDICAMENT
ANTICANCER
Farfuria model
Alimentatia anti-cancer e compusa, mai ales din
legume si leguminoase acompaniate de untdelemn de masline (sau ulei de in sau
unt biologic), usturoi, ceapa, ierburi si condimente. In loc sa se afle in
mijlocul farfuriei, carnea si ouale trebuie sa fie facultative si sa serveasca
doar de adaus pentru gust. Este exact inversul tipului de farfurie occidentala
(si romaneasca, n. red.) care aseaza carnea in mijlocul farfuriei, decorand-o
cu cateva legume, imprejur.
Cele
mai puternice alimente anti-cancer
Bogat in polifenoli, el reduce cresterea noilor vase
de sange necesare dezvoltarii tumorii si metastazelor. Este, de asemenea, un
puternic anti-oxidant, un detoxifiant (activeaza enzimele din ficat care
elimina toxinele din organism si faciliteaza moartea celulelor cancerigene prin
apoptoza). In laborator, s-a dovedit ca ceaiul verde sporeste efectele
radioterapiei asupra celulelor canceroase.
Atentie!
Ceaiul negru e fermentat, un procedeu care distruge in mare parte polifenolii.
Ceaiul verde japonez e mai puternic si, deci, mai recomandabil decat ceaiul
verde chinezesc. (E foarte bogat in polifenoli.)
Mod de folosire
Eliberarea substantelor active din planta necesita o
infuzare prelungita, de circa 10 minute. Ideal este sa infuzati 2 grame de ceai
verde, vreme de 10 minute, intr-un ceainic, si sa-l consumati cel tarziu in ora
care urmeaza, fiindca dupa aceea, polifenolii dispar. Se recomanda ingerarea a
6 cesti pe zi.
Atentie! Anumite
persoane sunt sensibile la cafeina continuta in ceaiul verde si pot suferi de
insomnie, daca il beau dupa orele 16.
Curcuma (un praf galben care intra in compozitia
produsului alimentar curry) este anti-inflamatorul natural cel mai puternic al
momentului actual. El contribuie, de asemenea, la inhibarea celulelor
canceroase prin apoptoza. In laborator, s-a dovedit ca sporeste eficienta
chimioterapiei si reduce progresia tumorilor.
Atentie!
Pentru a fi absorbit de catre organism, curcuma trebuie sa fie amestecat cu
piper negru. Ideal este sa fie solubilizat in ulei de masline sau de in.
Diferitele soiuri de curry nu contin decat 1/5 curcuma, de aceea trebuie
folosit praful pur.
Mod de folosire
O jumatate de lingurita de pudra de curcuma se
amesteca cu o lingurita de untdelemn de masline, cu un varf de cutit de piper
negru si un strop de miere. Poate fi adaugat in supe, salate, vinegreta.
Si radacina de ghimbir actioneaza ca un puternic
anti-inflamator, antioxidant si, totodata, ucide celulele canceroase. Infuzia
de ghimbir poate fi utilizata si la reducerea transpiratiei care insoteste de
obicei chimioterapia sau radioterapia.
Mod de folosire
Radeti o bucata proaspata de ghimbir (se gaseste in
supermarket), intr-o salata de legume fierte in abur sau preparate la tigaie,
in putin untdelemn. Sau puneti fructe la marinat, impreuna cu suc de lamaie
verde si ghimbir ras (puteti adauga si un strop de miere, daca va place gustul
mai dulce). Infuzie: lasati la infuzat vreme de 10-15 minute un deget de
ghimbir taiat bucatele, peste care turnati o cana de apa clocotita. Se poate
bea cald sau rece.
CRUCIFERELE
Varza (alba, rosie, de Bruxelles, chinezeasca),
conopida, broccoli – contin substante foarte puternic anti-cancerigene. Ele
opresc evolutia celulelor precanceroase in tumori maligne. Favorizeaza, de
asemenea, sinuciderea celulelor canceroase, blocand angiogeneza.
Atentie!
Varza, broccoli si celelalte surate ale lor nu trebuie fierte, fiindca
substantele anticancerigene dispar.
Mod de folosire
Fierbere scurta, in vapori de apa, salate crude sau
calire rapida, in putin untdelemn de masline.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante
medicinale (s-au gasit prescriptii medicale cu usturoi pe tablitele de lut
sumeriene, cu trei mii de ani inainte de Hristos). In primul razboi mondial, a
fost folosit pe larg, ca anti-infectios, in pansarea ranilor. In cel de-al
doilea razboi mondial, in lipsa de antibiotice, soldatii rusi mancau tone de
usturoi, incat planta a si fost botezata “penicilina ruseasca”.
Compusii sulfului, prezenti in aceasta familie de
plante (“alliacee”), reduc, in parte, efectele cancerigene ale nitrosaminelor
care se formeaza pe carnea prea fripta sau in tehnologia fabricarii tutunului
de tigara. Usturoiul & co induc apoptoza celulelor in cancerul de colon, al
sanului, plamanilor, prostatei si in leucemie. Studiile epidemiologice au
demonstrat o reducere a cancerului renal la persoanele care mananca mult
usturoi si ceapa. Printre altele, toate legumele din aceasta familie
stabilizeaza nivelul zaharului in sange, ceea ce reduce secretia de insulina
si, drept urmare, cresterea celulelor canceroase.
Atentie!
Moleculele active ale usturoiului se elibereaza in momentul zdrobirii cateilor
si sunt mai bine absorbite de organism daca sunt combinate cu untdelemn
(mujdei).
Mod de folosire
Atat ceapa cat si usturoiul se consuma de preferinta
crude si rase, amestecate in salate de legume sau calite usor in untdelemn. Se
pot amesteca cu curry si curcuma sau pot fi puse pe paine neagra (preparata din
patru cereale) si unsa cu putin unt natural taranesc.
LEGUME
SI FRUCTE BOGATE IN CAROTEN
Dintre ele fac parte morcovii, dovleceii, bostanul,
sfecla, caisele si toate celelalte legume si fructe colorate viu, in
portocaliu, rosu, galben si verde. Ele poseda cantitati mari de vitamina A si
licopen, care au capacitatea dovedita de a inhiba progresia celulelor
canceroase dintre cele mai agresive (de exemplu: gliomii creierului). In plus,
multiplica celulele sistemului imunitar si le intareste capacitatea de a ataca
celulele tumorale.
ROSIILE
Licopenul din rosii este asociat cu cresterea
duratei de viata a bolnavilor de cancer la prostata, in conditiile in care
acestia consuma cel putin de doua ori pe saptamana sos de rosii.
Atentie!
Pentru a elibera licopenul, trebuie ca rosiile sa fie fierte (transformate in
sos). Absorbtia lui e facilitata de prezenta unui corp gras (uleiul).
Mod de folosire
Sos de rosii din conserve, dar fara E-uri si adaos
de zahar. Dar cel mai bine e sa il preparam singuri: se pun pe foc doua rosii
mari, taiate marunt, cu putin untdelemn de masline. Se pot adauga: usturoi,
ceapa, tofu, chimen, curcuma, piper etc.
IERBURI
SI CONDIMENTE
Ierburile folosite la gatit, precum rozmarinul,
cimbrul, oreganul, busuiocul, menta, mararul, tarhonul – sunt foarte bogate in
uleiuri esentiale, din familia terpenelor. Ele grabesc apoptoza celulelor
canceroase si le reduc inmultirea, blocand enzimele necesare invaziei
tesuturilor vecine. Carnosolul din rozmarin, de exemplu, este un puternic
anti-oxidant si anti-inflamator. S-a demonstrat capacitatea lui de a accentua
efectul chimioterapiei si de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la
tratament.
Cum poate fi prevenita si vindecata cu mijloace
naturale cea mai cumplita boala a mileniului trei
SOIA
Isoflavonele pe care le cuprinde (genisteina,
daidezeina si glycisteina) blocheaza stimularea celulelor canceroase prin
hormonii sexuali (estrogen si testosteron). De asemenea, blocheaza angiogeneza.
Femeile din Asia, care consuma soia (inca din anii adolescentei), prezinta mult
mai putine cazuri de cancer de san. Iar cand se imbolnavesc, e vorba, in
general, de tumori mai putin agresive, cu sanse de supravietuire mai mari.
Atentie!
Soia modificata genetic e interzisa in Franta. In schimb, in multe locuri din
lume, culturile de soia modificata genetic sunt permise. Desi impactul acestor
plante asupra cancerului nu a fost studiat, e mai intelept sa folosim soia
biologica.
Soia
si Taxolul
Se pare ca genisteina din soia poate interfera cu
Taxolul. In asteptarea confirmarii acestei interactiuni, studiata deocamdata pe
animale, e mai prudent sa nu se consume produse alimentare din soia concomitent
cu tratamentele chimioterapeutice cu Taxol.
Mod de folosire:
laptele de soia, iaurtul de soia pot inlocui produsele lactate obisnuite, la
micul dejun. Preparatul numit tofu (se gaseste si in magazinele romanesti) se
poate manca crud sau gatit. El imprumuta gustul celorlalte alimente cu care
este preparat: usturoi, ceapa, curry etc. Poate fi adaugat si in supe. E o
sursa excelenta de proteine complexe, care inlocuiesc carnea.
CIUPERCILE
Stimuleaza puternic multiplicarea si activitatea celulelor
imunitare. In Japonia sunt utilizate frecvent ca tratament suplimentar in
chimioterapie, pentru sustinerea sistemului imunitar.
Mod de folosire:
adaugate in supa de legume sau in supa de pasare, preparate la cuptor sau
calite in tigaie, impreuna cu alte legume.
FRUCTELE
ROSII
Fragii, capsunile, zmeura, afinele, murele,
coacazele, rujincinile(coacaze rosii – n. red.), agrisele contin substante care
stimuleaza mecanismele de eliminare a tumorilor canceroase, inhiba angiogeneza
si faciliteaza apoptoza celulelor canceroase.
Mod de folosire:
la micul dejun, amestecate cu lapte de soia si cu cereale integrale, care, in
mod opus cerealelor comerciale de tip corn flakes, nu ridica nivelul zaharului
in sange. Cele mai indicate sunt combinatiile de ovaz, tarate, in, secara, orz,
grau incoltit etc. Se recomanda si folosirea lor intre mese, ca salate de
fructe, pentru ca nu declanseaza o crestere glicemica in sange, desi sunt
dulci. Iarna, fructele rosii pot fi pastrate in frigider, pentru ca nu isi
pierd moleculele anti-cancer prin congelare.
CITRICELE
Portocalele, mandarinele, lamaile, grepfruitul
contin flavonoide anti-inflamatoare. Stimuleaza, de asemenea, detoxifierea
zonelor atinse de cancer din ficat. S-a demonstrat ca flavonoidele continute in
coaja de mandarine penetreaza celulele cancerului la creier, le grabesc moartea
prin apoptoza si le reduc potentialul de invadare a tesuturilor vecine.
(Atentie! Consumati mandarine biologice, daca le consumati si coaja!)
Mod de folosire:
coaja rasa a citricelor poate fi adaugata in vinegreta, in cerealele de la
micul dejun, in salate de fructe sau infuzata, sub forma de ceai, cu apa
fierbinte (nu clocotita!).
Este utilizat in medicina persana de milenii.
Proprietatile sale anti-inflamatoare si anti-oxidante sunt dovedite, de altfel,
la fel ca si capacitatea lui de a reduce considerabil cresterea cancerului de
prostata, chiar si in formele lui agresive. La barbati, consumul cotidian al
sucului de rodie divizeaza la trei viteza de propagare a cancerului de
prostata.
Mod de folosire:
un pahar (225 ml) pe zi de suc de rodie (se gasesc in toate pietele) se bea
dimineata, la micul dejun.
VINUL
ROSU
Contine numerosi polifenoli, intre care faimosul
veratrol. Fiind extrasi prin fermentatie, concentratia lor e mai mare ca in
struguri si must. Cum ei provin din pielea si semintele boabelor, sunt mult mai
putin prezenti in vinul alb. Conservarea vinului – care e ferit de oxigen –
permite evitarea oxidarii lor rapide, ceea ce nu e si cazul stafidelor, care
si-au pierdut polifenolii.
Resveratrolul actioneaza asupra genelor insarcinate
cu protectia celulelor sanatoase fata de imbatranire. El are, de asemenea,
capacitatea de a incetini cele trei etape ale progresiei cancerului –
initierea, promovarea si progresia (am vorbit despre ele in numarul trecut al
revistei).
Mod de folosire:
aceste rezultate au fost observate prin consumul unui pahar de vin rosu pe zi
(nu se recomanda o cantitate mai mare, pentru ca antreneaza – conform unor
studii recente – o crestere a cancerului. Cantitatile sunt, deci, decisive.
CIOCOLATA NEAGRA
Numai atunci cand contine peste 70% cacao, e bogata in antioxidanti si multi polifenoli (un patrat de ciocolata contine de doua ori mai multi decat un pahar de vin rosu si aproape la fel de multi ca o cana de ceai verde bine infuzat). Aceste molecule intarzie cresterea celulelor canceroase si limiteaza angiogeneza. Un consum de pana la 20 g pe zi (o cincime de tableta) nu reprezinta un aport caloric excesiv si, totodata, taie foamea eficient. Indexul ei glicemic e moderat, mult mai mic decat cel al unei chifle sau corn din faina alba.
Numai atunci cand contine peste 70% cacao, e bogata in antioxidanti si multi polifenoli (un patrat de ciocolata contine de doua ori mai multi decat un pahar de vin rosu si aproape la fel de multi ca o cana de ceai verde bine infuzat). Aceste molecule intarzie cresterea celulelor canceroase si limiteaza angiogeneza. Un consum de pana la 20 g pe zi (o cincime de tableta) nu reprezinta un aport caloric excesiv si, totodata, taie foamea eficient. Indexul ei glicemic e moderat, mult mai mic decat cel al unei chifle sau corn din faina alba.
Atentie!
Amestecul de ciocolata cu lapte anuleaza efectele benefice ale moleculelor de
cacao.
Mod de folosire:
cateva patratele de ciocolata in locul dulcelui fainos la sfarsitul mesei,
combinate cu ceai verde, reprezinta un desert ideal.
VITAMINA
D
Supranumita si vitamina soarelui, e produsa de piele
in timpul expunerii solare. Populatiile care traiesc departe de Ecuator sunt
deficitare in vitamina D. Din motivul acesta, copiilor din tarile nordice li se
recomanda sa ia o lingura de ulei de peste in fiecare zi, pentru a-i feri de
rahitism. S-a dovedit ca un aport suficient de vitamina D reduce considerabil
riscul dezvoltarii a numeroase tipuri de cancer. Asociatia canadiana a
cancerului le recomanda tuturor canadienilor sa consume 1000 de unitati de
vitamina D in lunile de toamna si de iarna (acces limitat la lumina soarelui),
si pe durata intregului an, persoanelor varstnice sau care stau putin la soare.
20 de minute de expunere la soarele Europei centrale si de sud, cu intregul
corp, aduce intre 8000 si 10.000 de unitati de vitamina D. Dar atentie la
pericolul supraexpunerii la soare.
Alimentele care contin cea mai mare cantitate de
vitamina D naturala sunt: uleiul de ficat de morun (1.360 UI intr-o lingura de
supa), somonul (360 UI la 100 de grame), macroul (345 UI la 100 g), sardelele
(270 UI la 100 grame). Laptele imbogatit cu vitamina D nu contine decat 98 UI
la un pahar, un ou – 25 UI si ficatul de vita, 20 UI la 100 de grame.
OMEGA
3
Prezenta in cantitate mare in pestele gras, reduce
inflamatiile, intarzie cresterea celulelor canceroase intr-o mare gama de
tumori (plamani, san, colon, prostata, rinichi etc.). Actioneaza, de asemenea,
reducand diseminarea tumorilor sub forma de metastaze. Numeroase studii au
dovedit ca riscul cancerului de colon, san, prostata, ovare – este considerabil
redus la persoanele care mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana
Atentie!
Cu cat pestii sunt mai mari, cu atat sunt mai contaminati cu mercur si dioxina,
care abunda pe fundul oceanelor. Cele mai bune surse de peste gras sunt, deci,
pestii mici, ca sardelele (inclusiv sardelele din conserve, cu conditia sa fie
conservate in ulei de masline, si nu in ulei de floarea-soarelui, prea bogat in
Omega 6), ori macrourile. Pestele congelat isi pierde progresiv continutul in
Omega 3, pe durata conservarii.
Intre plante, cele mai bogate in Omega 3 sunt
semintele de in. Ele reduc activitatea nefasta a hormonilor asupra cresterii
cancerului. Intr-un studiu recent realizat la Universitatea Duke din SUA, s-a
dovedit ca administrarea cotidiana de 30 de g de seminte de in macinate
intarzie cresterea tumorilor de prostata cu 30-40%.
Mod de folosire:
se macina semintele de in (intr-o rasnita de cafea) si se amesteca cu lapte de
la tarani sau cu lapte de soia (sau iaurt). Aceasta pudra poate fi combinata,
de asemeni, cu cereale, la micul dejun, sau cu o salata de fructe, careia ii da
gust de alune. Uleiul de in este, si el, bogat in Omega 3, dar atentie la felul
in care il conservati. Trebuie tinut neaparat la frigider, intr-o sticla opaca,
pentru a evita oxidarea (si mirosul de ranced). E preferabil sa nu fie
conservat mai mult de trei luni de zile.
PROBIOTICELE
Intestinul contine in mod normal bacterii
“prietene”, care participa la digestie si la regularizarea tranzitului
intestinal. Ele joaca un rol important si in echilibrarea sistemului imunitar.
Intre cele mai frecvente sunt lactobacillus acidophilus si lactobacillus
bifidus.
S-a dovedit ca probioticele inhiba cresterea
celulelor canceroase ale colonului. Accelerarea tranzitului intestinal reduce,
de asemenea, riscul cancerului de colon, limitand timpul de expunere a
intestinului la substantele cancerigene aduse prin alimentatie. Probioticele
joaca, deci, si un rol de dezintoxicare.
Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurtul si
kefirul. Iaurturile din soia sunt, in general, imbogatite cu probiotice (scrie
pe ambalaj). In sfarsit, exista si anume alimente care sunt prebiotice, in
sensul ca stimuleaza cresterea bacteriilor probiotice. E vorba de usturoi,
ceapa, rosii, sparanghel, banane si grau.
ALIMENTE
BOGATE IN SELENIU
Seleniul este un oligoelement (prezent in pamant)
care se gaseste din abundenta in legumele sau cerealele cultivate biologic
(natural). Se gaseste, de asemenea, in peste, fructe de mare sau ABATS.
Seleniul stimuleaza activitatea celulelor imunitare. Este, de asemenea, un
stimulent al mecanismelor antioxidante din organism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu