Se începe în primăvara timpurie cu primele flori de podbal şi se continuă
culesul în cele trei anotimpuri cu ceea ce natura ne dăruieşte în
binecuvântarea ei:
podbal (flori, ceva mai târziu şi frunze)
ciuboţica-cucului (capitule florale)
viorele, violete, toporaşi (flori şi frunze)
mierea-ursului (capitule florale)
măcrişul-iepurelui (flori)
silnic (foarte puţin, doar pentru condiment – capitulele florale
superioare)
urzică (primele plante proaspete de primăvară)
creţişoară (frunze şi flori)
ventrilica (flori, tulpini şi frunze)
frunze de căpşuni, vârfuri de tufe de mure şi de zmeură (mlădiţe)
soc (mlădiţe, mai târziu flori)
părăluţe
tei (flori – culese în soare)
muşeţel (cules în soare)
barba-popii (flori)
filimică (flori)
vinariţă (flori, tulpini şi frunze)
cimbru (flori, tulpini şi frunze)
roiniţă (flori, tulpini, frunze – se poate şi fără flori)
menta (flori, tulpini, frunze – se poate şi fără flori)
coada-şoricel
ului (culeasă în soare, însă numai câteva)
lumânărică (flori – culese în soare)
sunătoare (flori – culese în soare)
maghiran (sălbatic – flori şi frunze)
pufuliţă-cu-flori-mici (frunze, tulpini şi flori)
vârfuri de molid (muguri, adică mlădiţe foarte tinere)
drăgaică (flori, frunze şi tulpini)
frunze de trandafiri de toate culorile (trataţi cu îngrăşăminte biologice!)
Plantele se usucă de fiecare dată foarte bine şi se amestecă toamna târziu
într-un ceai excelent, sănătos, aromat şi foarte gustos. Vă va îmbogăţi iarna
cina şi vă va aminti de frumoasele ore estivale petrecute în natura liberă a
Domnului. Se foloseşte 1 linguriţă cu vârf din amestecul de plante pentru
fiecare ceaşcă (1/4 litru de apă), se opăreşte doar şi se lasă puţin în repaos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu