În lunile de toamnă,
printre cele mai căutate şi recomandate legume se numără ţelina şi roşiile
(tomatele), cu virtuţi alimentare şi curative de excepţie. Ţelina are efecte
echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de
reîntinerire generală, pe când roşiile au un conţinut bogat în vitamine,
glucide, acizi organici, săruri minerale şi elemente energetice.
Frunzele de ţelină au devenit celebre de multă vreme. Ele se pot prelucra sub formă de suc sau macerat, având însuşiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale.
Frunzele de ţelină au devenit celebre de multă vreme. Ele se pot prelucra sub formă de suc sau macerat, având însuşiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale.
Sucul din frunze
proaspete este mult mai activ decât sucul din rădăcini. După îndepărtarea
peţiolurilor, frunzele se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece, se
mixează 2-3 minute, se lasă în repaus 15 minute, se strecoară şi se bea,
dimineaţa pe stomacul gol şi seara, într-o cură de minimum 24 de zile (nu se
depăşeşte cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi). Are efecte deosebite
atât intern (în curăţirea sângelui, reglarea hormonală şi febră), cât şi extern
(în acnee juvenilă rebelă, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie,
afecţiuni oftalmice). De menţionat că timp de 1-2 ore după consumul sucului nu
se ia nici un alt aliment. În plus, pe toată durata curei nu se consumă carne,
alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) şi alcool.
Infuzia din frunze (o
linguriţă la 200 ml apă clocotită) se bea înainte de mese în cazul bronşitei
cronice, tuse veche, răguşeală şi astm bronşic sau după mese în congestie
hepatică, litiază renală şi reumatism.
Şamponul din frunze
încălzite puţin se foloseşte la clătirea părului, după ce se amestecă cu un
decoct din frunze de mesteacăn şi brusture.
Sucul de ţelină,
recomandat persoanelor surmenate
Sucul se obţine din
rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi, care se pun în mixer
2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în 3 reprize, într-o cură
de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj,
nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, drenor
pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern, se aplică sub formă de comprese
pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra
ulceraţiilor din gură.
Sucul din rădăcini este
un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele
care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi
alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe
zi, în cure de 2-3 săptămâni).
În funcţie de
preferinţe, sucul din rădăcini se poate combina cu:
- miere de albine,
smântână şi iaurt;
- suc de tomate şi suc
de lămâie;
- suc de mere şi suc de
sfeclă roşie (sau iaurt);
- suc de castraveţi şi
suc de varză.
Decoct din rizomi şi
rădăcini rase (30 g fierte într-un litru de apă timp de 10-15 minute) - se bea
câte o ceaşcă înainte de mese, având efect stimulator general, nervos şi cu
acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, impotenţă,
frigiditate, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări,
obezitate, helmintiază, reumatism şi gută.
Vinul tonic se prepară
din rădăcini tăiate mărunt într-un litru de vin alb, cu adaus de 100 g miere de
albine; se macerează timp de 2 zile, până se obţine o băutură parfumată, cu
aromă discretă de ananas, din care se consumă câte 2-3 păhărele pe zi, cu 30 de
minute înainte de mese, având efecte diuretice, afrodisiace şi tonice.
Siropul din rădăcini de
ţelină: în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel), luate
în proporţii egale (câte 125 g), care se infuzează în 2,5 litri apă clocotită
timp de 10 minute; se adaugă 3.750 g sirop de zahăr, după care se fierbe până
când siropul este consistent; se consumă câte 3-5 linguri pe zi, având rol
diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă, sau ca
gargarism în ulceraţii ale gurii şi ale gâtului.
Seminţele de ţelină
stimulează pofta de mâncare
Afecţiunile aparatului
digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă,
icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive,
spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare,
intoxicarea sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct
din rădăcini (o lingură rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de
mese).
Virtuţi curative în
multiple boli
Cu virtuţi de
hipotensoare, intervine în diferite boli cardiace, în regenerarea hematiilor,
în edeme cardiace şi, mai ales, în hipertensiune.
Având proprietăţi
antiastmatice, emoliente, expectorante şi febrifuge, produsele din ţelină
intervin în drenarea pulmonară, în traheobronşite cronice, astm bronşic, catar
pulmonar, combaterea inflamaţiilor secreţiei bronhice, răguşeală, tuse cronică
şi transpiraţie excesivă (hidropizie).
Datorită conţinutului
bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal
tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi revitalizant general în
perioadele de stres.
Având proprietăţi
sedative, tonice şi stimulente, ţelina prezintă efecte deosebite în astenia
psihică, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de
cap.
Prin efectele diuretice
şi depurative, ţelina favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism,
cu acţiune directă asupra obezităţii şi celulitei. După consumul ţelinei se
constată o diminuare a senzaţiei de foame. Se recomandă a fi consumată cu 20 de
minute înainte de fiecare masă, când se bea câte ˝ pahar suc din frunze într-o
cură de 15-20 de zile. Pentru doamnele care ţin mult la siluetă este indicat să
mestece, între mese, peţiolul de la frunzele de ţelină.
Numită „mătura
reumatismelor“, ţelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze,
lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice, precum şi efecte
antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales
la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de
3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (2 pahare pe zi), consumat pe stomacul gol,
în combinaţie cu suc de morcov. Este eficientă şi salata din frunze tăiate
mărunt, cu rol depurativ şi curativ.
Pe articulaţiile
dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de ţelină
opărite cu apă clocotită şi ţinute timp de 2 ore, învelite cu celofan şi cu
ţesături din lână, având efecte benefice atât în poliartroze, cât şi în cancere
de piele şi pe zone depigmentate de vitiligo.
Sucul vindecă bolile
pielii
Prin proprietăţile
antiseptice, cicatrizante şi antipruriginoase, preparatele din ţelină sunt
remedii excelente în profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienţă în
vindecarea de ulceraţii, plăgi tegumentare, degerături, contuzii, vânătăi,
sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis şi acnee juvenilă. Pentru aceste
afecţiuni sunt recomandate cure de 2-3 săptămâni cu salate bogate în frunze de
ţelină sau cu suc din rădăcini (câte ˝ pahar de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara
la culcare). Pentru regenerarea ţesuturilor epidermice după răniri şi
ulceraţii, la sucul de ţelină se adaugă şi suc de morcov.
La bolnavii de
vitiligo, cu o leucodermatită de lungă durată, este indicat sucul de ţelină
(2-3 linguri pe zi, luate dimineaţa pe stomacul gol şi înainte de mese, efectul
favorabil fiind datorat conţinutului ridicat în bergapten.
Întrucât există în
rădăcini un raport ideal între conţinutul de fier şi cel de magneziu, sucul din
rădăcină de ţelină ajută la profilaxia cancerului de piele.
Ţelina, cel mai bun
digestiv
Frunzele sunt mult
apreciate la aromatizarea unor salate, supe, ciorbe, sosuri, maioneze şi în
multe feluri de mâncăruri scăzute cu carne, peşte şi ouă, fripturi rotisate. Se
asortează cu morcov, pătrunjel verde, cartofi, fasole. Savoarea proaspătă,
aromatizantă şi suculentă, cu miros intens şi agreabil, are un rol esenţial în
stimularea apetitului şi în favorizarea digestiei.
Frunzele se consumă în
stare proaspătă sau uscată pentru iarnă. Pentru salate se toacă mărunt şi se
amestecă cu puţină lămâie şi ulei de floarea-soarelui.
Rădăcina este
indispensabilă în arta culinară, fiind în perfectă armonie cu prazul,
pătrunjelul, ceapa şi morcovul. Se poate consuma în stare crudă, dată pe
răzătoare şi introdusă într-un amestec de salate, luate înainte de mese. Salata
se prepară într-un castron în care se rade o rădăcină de ţelină, alături de
morcov, măr, sfeclă roşie şi pătrunjel (rădăcină); se adaugă puţină salată
verde, ceapă, felii de tomate, untdelemn, sare şi suc de lămâie care se
amestecă şi se consumă la mesele principale.
O altă salată se
prepară din două ţeline mari, care se fierb în apă cu sare; se taie în felii
subţiri şi rotunde, se adaugă ulei, sare, suc de lămâie şi se aşază pe un
platou, asortat cu frunze de pătrunjel, salată verde sau varză roşie. Tot din
ţelină se prepară o supă dintr-o rădăcină tăiată în bucăţi mici, se adaugă 0,5
kg cartofi şi 100 g orez; se fierb împreună în 2 litri de apă cu sare şi se
drege cu smântână sau cu bulion.
În arta culinară sunt
mult apreciate câteva feluri de mâncare preparate cu rădăcină de ţelină: salate
(eventual cu adaos de morcov, dovlecei, hrean, lămâie, tomate, mere, ananas,
arpagic sau maioneză), supă-cremă, tocane de ţelină (cu carne, parmezan, măsline
sau ciuperci), budincă, gustare cu ciuperci, musaca, piure, sufleu.
Seminţele au o aromă
foarte puternică dacă se macină fin. Se amestecă cu sare şi se adaugă la
mâncărurile cu legume, în pudra de curry african sau în condimentul bengalez,
consumat cu mare plăcere în India.
Seminţele de ţelină (3
grame), ţinute sub limbă timp de 7 minute şi înghiţite apoi cu puţină miere au
efecte de stimulare a digestiei.
Tot din seminţe
măcinate se poate extrage o esenţă concentrată, utilizată în industria lichiorurilor.
Importanţa alimentară
şi terapeutică a roşiilor este datorată conţinutului bogat în vitamine,
glucide, acizi organici, săruri minerale şi elemente energetice. Acest conţinut
variază în funcţie de soi, zona de cultură, condiţiile climatice variabile de
la an la an şi de tehnologia de cultivare.
Pe lângă conţinutul în
apă (94%), tomatele au zaharuri solubile (glucoză, fructoză, zaharoză), acizi
organici (malic, pectic, citric), substanţe pectice, vitamine (C, A, B-uri, E,
K, PP) şi multe săruri minerale (mai mult potasiu, apoi fier, fosfor, magneziu,
calciu, aluminiu, iod). Valoarea energetică este relativ redusă (20 kcal la 100
g fructe proaspete).
Culoarea fructelor este
dată de combinaţia dintre pigmenţii carotenoizi (licopenul roşu şi carotenul
portocaliu). În verile însorite şi calde se sintetizează mai mult licopen, iar
fructele capătă o culoare roşie mai intensă.
Prospeţimea şi gustul
plăcut este conferit de acizii liberi în echilibru cu aromatizanţii naturali şi
cu zaharurile solubile. Fermitatea şi consistenţa fructelor, apte pentru
transport şi păstrare, sunt asigurate de conţinutul în proteine, aminoacizi,
substanţe pectice, celuloză şi hemiceluloză.
Intensificarea
tendinţei de industrializare a producţiei de tomate pentru conservare a
determinat creşterea continuă a consumului raportat la locuitor, mai ales după
introducerea unor soiuri noi (timpurii, semitimpurii şi târzii). Aceste soiuri
au coacere concentrată şi permit recoltarea mecanizată într-o singură trecere.
Se apreciază că 60% din producţia totală de tomate pe plan mondial este
prelucrată atât industrial, cât şi casnic. În plus, se consideră că, deşi
recolta de fructe este destul de perisabilă, există soluţii tehnice pentru
păstrare pe durate mai lungi şi pentru transport pe distanţe mari.
Conţinut ridicat în
antioxidanţi
Valoarea alimentară şi
terapeutică a tomatelor este, în primul rând, de natură mineralizantă,
vitaminizantă şi catalitică, şi mai puţin de natură trofică şi energetică.
Recoltate la
maturitatea fiziologică, roşiile se consumă imediat în stare proaspătă, sub
formă de salată simplă sau în amestec cu alte legume (ardei, castraveţi, ceapă,
usturoi, mărar, pătrunjel).
În bucătării intră în
componenţa diferitelor preparate alimentare, ca ciorbe, sosuri, tocane,
ghiveci, roşii umplute, iar pentru conservare, se prelucrează sub formă de
sucuri, paste, bulion, conserve, ketchup, sosuri picante şi făină de tomate.
Este adevărat că prin fierbere şi conservare se degradează o mare parte din
vitamine, dar se păstrează sărurile minerale şi, mai ales, licopenul, care este
uşor absorbit de organismul uman.
Sucul de roşii este
mult folosit în alimentaţie datorită efectului său alcalinizant, dat de
conţinutul ridicat în săruri minerale, îndeosebi cu potasiu şi magneziu. Sucul
se poate consuma în stare simplă (2-3 pahare pe zi), eventual amestecat cu suc
de ţelină, realizând o băutură energizantă, reconfortantă şi de detoxificare,
pentru toate persoanele, indiferent de vârstă.
Proprietăţile
tămăduitoare asupra multor afecţiuni sunt explicate prin bogăţia unor
componente chimice din fructe. În primul rând, trebuie menţionat conţinutul
ridicat în antioxidanţi, cum sunt pigmenţii carotenoizi (licopen sau
beta-caroten) şi anumite vitamine (C, E, A). Pasta de tomate roşii este cea mai
bogată sursă de licopen, iar cea de tomate galbene este bogată în caroten.
Acestea anihilează radicalii liberi şi previn formarea de metaboliţi
cancerigeni. Astfel, sucul şi pasta de roşii blochează oxidările din organism,
care predispun corpul la îmbolnăvire prematură. Prin aceste efecte, pigmenţii
carotenoizi reduc riscul apariţiei cancerului de prostată şi de colon, precum
şi a altor forme de cancer (esofagian, pulmonar şi de limbă). Efectul anticancerigen
creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată cu tomate şi usturoi.
Pasta de tomate, bună
în bolile vasculare
De asemenea, sucul şi
pasta de tomate protejează articulaţiile, celulele nervoase şi căile
circulatorii ale sângelui, cu efecte directe asupra presiunii sanguine ridicate
şi în cazul unor boli vasculare (ateroscleroză coronariană, tromboză,
hipervâscozitatea sângelui).
Prin alcalinizarea
sângelui, tomatele sunt indicate în tratamentul bolilor reumatismale, în
poliartroze şi gută. Atât roşiile proaspete, cât şi formele prelucrate sunt
eficiente în prevenirea şi combaterea unor afecţiuni digestive (litiază
biliară, intoxicaţii, constipaţii, enterite, inflamaţii ale tractului
digestiv). În cazul lipsei poftei de mâncare, stimulează sucurile gastrice şi
secreţia pancreatică, cu efecte paralele în anemii, avitaminoze şi
demineralizări.
Având un potenţial
energetic scăzut (17-20 kcal la 100 g fructe proaspete), tomatele sunt indicate
în curele de slăbire, pe lângă suprimarea senzaţiei de sete.
Tomatele proaspete,
remediu împotriva acneei
Pentru afecţiunile
externe are efecte în acnee, înţepături de insecte şi în prevenirea cancerului
de piele. Contra acneei se tamponează faţa cu felii proaspete de tomate sau cu
o loţiune specială formată din: 100 g suc de roşii, 40 ml alcool 900, 1 ml
glicerină). După înţepături de insecte se face o frecţie intensă pe zonele
afectate cu frunze strivite de tomate. De altfel, frunzele de tomate, agăţate
în şirag prin camere, pot îndepărta viespile şi ţânţarii.
După expunerea
îndelungată la soarele arzător din sezonul de vară, tomatele sunt recomandate
atât pentru rehidratarea organismului, cât şi pentru prevenirea cancerului de
piele.
Sursa: ziarullumina.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu