Patisonul (dovleacul turcesc,
dovleacul alb), legumă mai puţin cunoscută Curcubita
pepo L. ssp.compactus m.var. patisson Duch face parte din familia
curcubitaceelor, fiind asemănător cu dovlecelul.
Patria acestor plante este America de Sud si Centrala. În Europa de Sud-Est au fost aduși din Franţa și Italia. Fructele de patison, de
culoare albă sau gălbuie, sunt un fel de mini-discuri, dimensiunile variind
între 3 și 12 cm și conțin 7-10% substanțe uscate: 3,4-5,0% zahăr: 20-23 mg/%
acid ascorbic: 0,3 % mg/% vitamina B1:
0,45 mg/%vitamina B2: 0,25 mg/% vitamina
PP: 0,30-45 mg/% carotina: 1,35 mg/% substanțe pectice și săruri minerale.
Posedând un gust plăcut patisonii favorizează mistuirea hranei în organism și trezeste pofta de mâncare.
Astfel, fructul de patison
conţine oligoelemente, săruri minerale și celuloză, glucidele fiind, în schimb,
în cantitate redusă. Deși pulpa fructului de patison este mai puţin cărnoasă
decât cea a dovlecelului, gustul fiind, aproximativ același, se spune despre
patison că are, însă, o valoare medicinală mult mai mare decât dovlecelul, mai
ales datorită faptului că este deosebit de util în multe reţete dietetice.
Substanţe active importante: proteine, celuloză, amidon,
vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc.
Indicații terapeutice : în literatura de specialitate
există peste 30 de reţete pe bază de patison, printre care se numără cele de
salate, chifteluţe, supe, ciorbe, toate fiind bine suportate de organism. Enzimele
pe care le conţine patisonul optimizează activitatea gastro-intestinală.
Este foarte posibil ca
proprietăţile medicinale ale patisonului să fie probate nu numai de fruct, ci
și de seminţe. Patisonii au actțune diuretică,
utillizarea lor conduc la
îmbunătățirea sistemului digestiv și totodată pot elimina
din organism surplusul de apă și sare.
Patisonul este o plantă anuală,
cu frunze mari, ascuțite, puternic sectate. Culoarea frunzelor variază de la verde-deschis la verde-închis.
Cârceii lungi, cresc în teaca frunzelor
începând cu cea de a 6-7 frunză. Florile galbene, amplasate pe lăstarii
principali și laterali. Fructele turtite, de forma unei farfurii
albe.
Sursa: http://www.plantforhealth.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu