Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul ajuta si in prevenirea sau chiar stoparea efectelor pe care varsta le are asupra vederii.
Aceasta planta legumicola este foarte vestita pentru
continutul ridicat de fier, fiind recomandata in special persoanelor care
sufera de anemie. Se pare insa ca spanacul nu are un continut de fier deosebit
de mare, in comparatie cu alte alimente. Ceea ce-l face totusi special este
combinatia unor componente ale sale, care duce la cresterea numarului de
globule rosii din sange, luptand astfel intr-adevar cu anemia.
Continut
Spanacul contine o substanta numita saponina, care faciliteaza absorbtia fierului si iodului din continut, dovedind astfel o eficienta ridicata in lupta cu anemia la copii, astenici sau in cazul femeilor cu o menstruatie puternica. Mai mult decat atat, saponina este foarte benefica pentru sistemul digestiv, stimuland si imbunatatind functionarea propice a acestuia.
De asemenea, spanacul are un continut ridicat de acid folic (vitamina B9) si vitamina B12, subtante care ajuta la cresterea numarului de globule rosii in sange. Alte saruri minerale constituente sunt calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se mai numara vitamina A, B2, B6, C, E si K. In plus, mai contine clorofila, beta-caroten si luteina.
Beneficii
- Intareste sistemul imunitar, lupta cu anemia si astenia fizica sau nervoasa, prin continutul de
fier,
saponina, acid folic si vitamina B12
- Beta-carotenul si luteina din compozitie duc la imbunatirea vederii.
- Continutul de minerale din spanac ajuta la remineralizarea organismului si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la tonifierea miocardului si la stimularea activitatii inimii. De asemenea, scade nivelul colesterolului. Este recomandat astfel pentru cu afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala.
- Este o sursa importanta de vitamina K, compus care ajuta la absorbia calciului in oase, iar in combinatie cu minerale precum zincul si fosforul poate preveni osteoporoza, intarind oasele.
- Datorita continutului de saponina, consumul frevcent de spanac va ajuta la regenerarea si curatirea sistemului digestiv, avand efect laxativ. In plus, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.
- S-a dovedit ca un consum frecvent de spanac scade riscul de cancer de san si de colon, precum si riscul de diabet datorita continutului de magneziu.
Recomandari de preparare
Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam.
Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind
benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales
pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina
cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.
Uz extern
Se poate folosi sub forma de cataplasma
in calmarea arsurilor, fierband cateva frunze in ulei de masline.
Contraindicatii
Se recomanda consumul moderat de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continutului de oxalati de potasiu si de calciu. De asemenea, persoanele care sufera de litiaza trebuie sa evite consumul excesiv deoarece contine acid uric.
Sursa: doctor.info.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu