Din
istoricul vinului fiert. Nu se cunoaşte cu exactitate cînd şi cine a făcut
pentru prima oara vin fiert, dar se presupune că a fost folosit ca licoare „de
menţinere” pentru acei care munceau afară pe timp de iarnă.
Strămoșii
noștri daci foloseau vinul roșu fiert cu miere și mirodenii împotriva răcelii.
Unii tămăduitori daci foloseau în mod curent vinul roșu pentru prepararea unor
medicamente.
Primele
reţete scrise apar înca în antichitate, în „De Re Coquinaria” lui Marius Gavius
Apicius (sec. IV d.Hr.). În Evul Mediu, cea mai cunoscuta variantă era
hippocras (vinum Hippocraticum) numită astfel după numele lui Hippocrate (de unde
deducem că proprietăţile medicinale ale băuturii erau cunoscute înca de pe
atunci). A fost una din băuturile preferate ale lui Ludovic al XIV-lea şi era
un cadou la modă, la fel ca şi gemurile şi alte conserve de fructe. În Evul
Mediu, vinul fiert se consuma rece şi era considerat medicament, mai pur chiar
decît apa, recomandat chiar şi copiilor.
Originile
vinului fiert în mod cert pot fi plasate în zona mediteraneeană (se mai spune
că reţeta de hippocras a fost adusă de cruciaţi din Orientul Apropiat), iar
regiunile nordice sînt acelea care au preluat ideea. Astfel în Germania,
Austria, Elveţia şi Alsacia poartă denumirea de glühwein (vin reîncălzit,
într-o traducere aproximativă).
Vin
condimentat, îndulcit şi încălzit se bea cam peste tot în lume: SUA, Marea
Britanie (mulled wine), Franţa (vin chaud), Italia (vin brulé),Cehia (svarene
vino), Polonia (grzane wino), Letonia (karstvins), Moldova (izvar), America de
Sud şi în special în Chile (navegado).
Izvarul
pentru poporul nostru este o tradiţie străveche de iarnă ca şi pentru multe
alte popoare. E bun cu orice ocazie, în timpul sărbătorilor, dar şi înainte de
Crăciun, fiind singura băutură alcoolica permisă în post. Vinul fiert este
cunoscut ca remediu împotriva răcelii din timpuri străvechi.
Vinul
fiert ‒ remediu. Vinurile roşii cu pelin, mentă, pojarniţă se folosesc contra
bolilor gastro-intenstinale, iar vinul roşu fiert, amestecat cu miere de albine
şi puţin piper, aşa-numitul „izvar” este un remediu perfect contra răcelii,
frisoanelor, gripei, deoarece ridică temperatura corpului, ne face să
transpirăm, să respirăm mai uşor, astfel boala pare mai uşor de suportat. Vinul
fiert cu puţină coajă de lămîie, cu scorţişoară sau cuişoare, constituie un remediu
minunat care produce sudaţie în pneumonie şi grăbeşte vindecarea. Este un
remediu simplu, plăcut şi confirmat ca unul eficient de secole.
Contraindicaţii.
Însa, trebuie să nu uităm ca este, totuşi, alcool. Ca orice băutură alcoolică
este contraindicată acelora cu afecţiuni cardiovasculare, cu hipertensiune,
ulcer sau cu orice diagnostic, în care consumul de alcool este interzis, dar
mai ales, acelora care urcă la volan în acea zi. În plus, trebuie să ţinem
cont, că vinul fiert conferă o senzaţie de căldură pe termen scurt, datorită
vasodilataţiei, care se manifestă aproape imediat. La scurt timp, însă, se
manifestă fenomenul invers, de răcire. Vinul fiert este eficient şi sănătos,
atunci cînd e consumat în cantităţi moderate. Nu mai mult de o cana pe zi,
seara, înainte de culcare.
Cum
se prepară? Este de dorit ca vinul folosit pentru izvar să fie „curat”, de casă
pentru a avea efect terapeutic. Tradiţional, izvarul se face din vin roşu, cu
adaos de miere (sau zahăr), piper negru (măcinat sau boabe). Astăzi, însă, pe
teritoriul ţării se prepară vinul fiert după mai multe reţete, diferenţiindu-se
numai mirodeniile adăugate, care conferă licorii fierte miresme şi arome
deosebite. Printre aceste mirodenii se numără: nucşoara, anasonul, cuişoarele,
ienibaharul, scorţişoara, frunza de dafin etc. alţii mai adaugă coji de
portocală ori de lămîie, felii de mere. Vă recomandăm, însă, sa nu folosiţi
foarte multe condimente, căci în acest caz vinul va avea un gust greoi, aromele
fiind prea puternice. O regulă de bază în obţinerea unui vin fiert bun spune,
că nu se folosesc mai mult de trei arome diferite. Orice reţetă aţi folosi,
ţineţi minte că mirodeniile uscate se adaugă imediat după ce aţi pus
scorţişoara.
Daca
nu sînteţi un adept al băuturilor alcoolice, dar vă e poftă de un vin fiert,
puteţi prepara aceasta licoare cu suc de struguri, rezultatul va fi asemănător.
În
orice caz, în perioada rece, medicii recomandă o alimentaţie un pic mai
condimentată, inclusiv vin fiert, pentru că acestea alungă microbii, ferindu-ne
de îmbolnăviri.
Trebuie
să vă spunem că denumirea de vin fiert nu este tocmai potrivită pentru că în
realitate se aduce pînă aproape de fierbere, dar în nici un caz nu se dă în
clocot, aşa că, mai corect ar fi să-l numim vin încălzit (temperatura optimă
fiind de 78˚ C). Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci şi aroma şi
anumite componente cu rol curativ.
Reţeta
izvarului
Ingrediente:
1
l de vin roşu de casă,
5
linguri de miere,
10
boabe piper negru (sau1 linguriţă de piper măcinat).
Mod
de preparare:
Vinul
şi boabele de piper negru (sau piperul măcinat) se pun la fiert într-o ulcică
mare (ori o cană emailată). Cînd ies primii aburi, se adaugă mierea şi se
amestecă. La apropierea primului clocot, se ia de pe foc şi se acoperă. Se bea
cald.
Vin
fiert - alte combinaţii posibile de ingrediente:
vin,
zahăr, scorțișoară, cuișoare și coajă de portocală;
vin,
zahăr, plus scorțișoară și măr;
vin,
zahăr, scorțișoară, piper și cuișoare;
vin,
miere, scorţişoară, piper, cuişoare.
Orice
variantă ați alege pentru a fierbe vinul, nu uitați, totuși, de recomandarea
medicului, că băutură trebuie folosită moderat, iar atunci cînd ne-am
îmbolnăvit de-a binelea, doar doctorul ne poate recomanda ce și cum să
consumăm. A mări doza terapeutica de alcool, gîndindu-ne, că mai mult „leac“
grăbeşte vindecarea, este o concepţie falsă.
Sursa: moldovenii.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu