Pentru buna funcţionare a
organismului este nevoie de anumiţi combustibili, care să dea randamente
maxime: glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, enzime şi apă. Iată ce
ar trebui să nu lipsească din alimentaţie zilnică, în sezonul rece.
Alimentele consumate asigură
buna funcţionare a întregului organism, dau energia necesară mişcării, combat
infecţiile, refac ţesuturile lezate şi încetinesc procesele de îmbătrânire.
Pe cât posibil, alimentele
trebuie să aibă la bază produse
neprelucrate termic şi chimic.
Glucidele (simple sau complexe)
provin din fructe, legume, sucuri naturale, lapte, fibre şi amidonul din
cereale, mazăre şi fasole. Prin digestie, toate formele de glucide sunt
transformate în glucoză, sursa principală de energie, necesară pentru
funcţionarea inimii, a creierului şi pentru forţa musculara.
Proteinele provin din carne,
peşte, brânză, iaurt, ouă, lapte, diferite legume şi fructe (fasole, mazăre,
orez, nuci, alune). Prin transformare în aminoacizi (esenţiali şi neesenţiali),
se reface proteina umană, respectiv masa musculară. Cea mai sănătoasă sursă de
proteine este soia, cu opt aminoacizi esenţiali, bogată în vitamina B-6.
Lipidele din grăsimile animale,
lapte integral, smântână, brânză au la bază acizii graşi, saturaţi şi
nesaturaţi. Acizii graşi saturaţi sunt transformaţi de ficat în colesterol,
inclusiv în LDL (colesterol rău cu densitate redusă). Acizii graşi nesaturaţi
din uleiul de măsline, rapiţă, arahide, porumb, floarea soarelui, soia şi din
uleiurile de peşte (Omega-3 din somon, heringi, ton) scad colesterolul din
sânge.
Uleiul de măsline are efecte
bune în litiază biliară, rahitism, anemie, diabet, boli cardiovasculare,
varice, cancere.
Legumele proaspete şi fructele
coapte, consumate în mod sistematic, asigură necesarul de vitamine, enzime,
fibre alimentare şi săruri minerale (tomate, ardei gras, spanac, broccoli,
conopidă, varză albă şi roşie, varză de Bruxelles, pătrunjel, morcov, ţelină, sfeclă
roşie, fasole verde, fasole boabe (nu din conserve), ceapă, usturoi, cimbru.
Pătrunjelul, bogat în
clorofilă, vitamine, histidină şi aminoacizi, ar trebui să fie nelipsit de la
masă, întrucât are efecte bune în steatoză hepatică, hepatită, intoxicaţii cu
alcool şi tutun, litiază renală, gută, uremie, prostată, depresie, astenie,
tumori canceroase, astm bronşic, tuberculoză.
Merele (“un măr la masă ţine
doctorul şi boala departe de casă”) combat bolile digestive (steatoză, litiază,
colite, indigestii, constipaţii), au rol în astenia fizică şi intelectuală,
insomnii, oboseală, dureri de cap, boli cardiovasculare (ateroscleroză
coronariană, hipertensiune arterială,
infarct miocardic, tromboze, varice) şi în scăderea colesterolului şi a glicemiei. De asemenea,
previn cancerele cauzate de antioxidanţi
şi întârzie procesele de îmbătrânire.
Este indicat consumul de
tomate, ardei gras, capia, gogoşari, ceapă roşie, morcov, sfeclă roşie, varză
roşie, la fel şi unele fructe colorate (mere, prune, lămâi, portocale,
struguri, măceşe, afine negre, coacăze, zmeură),atât în stare proaspătă, cât şi
în compoturi, sucuri, siropuri, limonade.
În fiecare zi se vor consuma
supe şi ciorbe de crudităţi, care dau un ajutor important ficatului în
dezintoxicarea sângelui, întărirea sistemului imunitar, combaterea obezităţii
şi asigurarea mineralelor necesare.
Fasolea boabe constituie o
sursă importantă de proteine şi fibre asimilabile, reduce tensiunea arterială
şi colesterolul rău (LDL) precum şi riscul apariţiei bolilor de inimă. Prin
proprietăţile antioxidante, fasolea contribuie la reducerea riscului de formare
a cancerului de colon.
Laptele şi produsele lactate
sunt alimente complete, asigurând un aport valoros de calciu asimilabil,
proteine, glucide, vitamine şi săruri minerale. Iaurtul, bogat în vitaminele A,
D, B şi în bacterii utile digestiei (Lactobacillus acidophilus), reglează
tranzitul şi combate candidozele.
Brânzeturile de capră, vacă şi
bivoliţă, precum şi laptele smântânit, alături de drojdie, cu complexul
vitaminic B, sunt alimente deosebit de valoroase în această perioadă.
Proteina necesară organismului
va fi luată din peşte de apă dulce, cu carne albă, carne de pasăre fiartă şi
ouă fierte sau înăbuşite.
Antioxidanţii anticancerigeni:
- uleiul de măsline şi din
seminţe de struguri şi in, fără colesterol;
- vitamine naturale (C, E, A,)
carotenoizi, seleniu, zinc;
- fructe de afin, frunze de
Ginkgo.
Se vor evita:
- carnea friptă pe cărbuni,
întrucât grăsimile, picurate pe cărbunii încinşi, se transformă în hidrocarburi
cu acţiuni cancerigene;
- fierberea alimentelor în vase
de aluminiu care dau boli grave ale sistemului nervos central (Alzheimer),
aciditate gastrică şi ulcere gastroduodenale;
- sarea în exces, care provoacă
hipertensiune, insuficienţă renală şi alte boli de rinichi.
Este indicat ca reţetele
alimentare, folosite în consumul zilnic, să se axeze, tot mai mult, pe
produsele provenite din lumea vegetală, pentru a asigura un principal sprijin
în păstrarea sănătăţii.
Fructe uscate şi cereale, în
meniul zilnic:
- pâine neagră şi intermediară
- se consumă la toate mesele, în cantităţi
moderate; nu este indicat să se consume pâinea caldă, abia scoasă din
cuptor întrucât, în procesul coacerii, se formează unele toxine volatile, care
se vor evapora în aproximativ 24 de ore.
- cerealele integrale - sunt
bine-venite dimineaţa, la micul dejun, întrucât au un conţinut ridicat de fibre
alimentare, cu rol în reducerea riscului de diabet zaharat şi a colesterolului
din sânge, curăţă intestinele, previn constipaţiile şi hemoroizii, scad riscul
cancerului de colon. La femei, fibrele din tărâţe de cereale scad concentraţia
hormonilor estrogeni şi au un rol protector împotriva cancerului de sân.
Fibrele provin din cereale, făină integrală, orez brun, tărâţe, ovăz, psyllium,
in, prune uscate, sfeclă roşie, coaja merelor, floricele nesărate de porumb.
- fructele uscate (prune, mere,
nuci, arahide, alune de pădure) precum şi seminţele de floarea-soarelui sunt
bogate în acizi graşi Omega-3, cu mare potenţial energetic şi conţinut
echilibrat în fibre, glucide, proteine şi lipide.
- legumele şi fructele pot
înlocui proteinele animale, fiind mai uşor asimilabile şi având un aport
substanţial în vitamine, fibre alimentare, enzime, săruri minerale şi apă. Cele
colorate în roşu, portocaliu şi galben au un conţinut ridicat de caroten,
flavone şi antociani, cu acţiuni terapeutice contra bolilor cardiovasculare,
digestive şi canceroase.
Sursa:
farmacia-verde.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu