luni, 11 noiembrie 2013

Schinduful (Trigonella foenum graecum) - planta tinereții eterne


Legenda acestei plante s-a nascut undeva pe Valea Nilului, in urma cu mai bine de cinci milenii. Se spunea ca fusese adusa pe pamant de insasi marea zeita Isis, avand darul nemaivazut de a readuce femeilor sanatatea, pofta de viata si... puterea de seductie.
De aceea, era la mare pret, in randul nobilelor de rang inalt de la curtea faraonului. Si medicii egipteni pretuiau schinduful, pentru ca era planta care-i ajuta pe soldati sa se refaca rapid dupa ranile primite in lupta, ii ajuta pe cei varstnici sa-si mentina tineretea si vigoarea.
De altfel, originea schindufului este o mare enigma pentru cercetatorii de azi, intrucat el era folosit concomitent in Egiptul Antic, in India si in China - trei leagane ale civilizatiei, intre care comunicarea era practic inexistenta, cu patru-cinci mii de ani in urma. Indienii credeau despre schinduf ca are capacitatea de a scoate acumularile toxice din organism, ajutand la vindecarea bolilor de plamani si a anorexiei. Chinezii, in schimb, spuneau ca schinduful conserva si multiplica in organism energia fundamentala Qi, ajutand astfel la mentinerea tineretii biologice, pana la varste inaintate. Nu se stie cand au ajuns semintele acestei plante in Dacia, dar cu siguranta, acum doua mii de ani, cand Dioscoride a intocmit tratatul sau de farmacologie, schinduful era folosit in mod curent de catre vracii din Carpati. Numele dacic era scindof (de unde si denumirea actuala) si il foloseau contra bolilor de piept si a celor digestive, pentru a le revigora pe lehuze, pentru vindecarea ranilor si pentru tratarea ulcerelor. Dupa perioada sa de glorie din antichitate, in mod curios, schinduful a intrat intr-un con de uitare, fiind folosit mai mult ca planta furajera(!), deoarece stimuleaza fenomenal cresterea masei musculare a animalelor. De doar cateva decenii, oamenii de stiinta si-au propus sa studieze in laboratoare misterul terapeutic al acestei plante atat de apreciate in vechime, iar efortul nu i-a dezamagit.

Descrierea plantei
Schinduful este o planta ierboasa, de nici jumatate de metru inaltime, cu frunze de un verde deschis si cu marginea usor dintata, cu flori albe-liliachii si seminte mici, de culoare cafenie. Creste la noi in zona sud-estica a tarii, in special in judetele Constanta si Braila. De obicei este cultivata, dar in unele zone s-a salbaticit, crescand spontan mai ales acolo unde are caldura suficienta. Este foarte dificil de cules si mai ales de procesat manual (semintele trebuie treierate), motiv pentru care cel mai simplu este sa achizitionam planta din Plafaruri si din magazinele naturiste. O gasim sub numele de schinduf (Trigonella foenum graecum) sau de fenugrec - o abreviere de la denumirea sa stiintifica.

Preparate pe baza de schinduf
Pulberea
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, dupa care se face o cernere prin sita pentru faina alba. Ideal ar fi, spun biochimistii, sa se macine pulberea cu 5-10 minute inainte de administrare, asa incat oxidarea principiilor active sa fie cat mai redusa. Daca procedeul e prea dificil, pastrati pulberea de seminte de schinduf intr-un borcan ermetic inchis, tinut la rece si la intuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Se ia 1 lingurita rasa de pulbere de schinduf de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.

Infuzia combinata
Cum arata si numele, se combina extractia la rece cu cea la cald, procedeu care ajuta la conservarea principiilor active. Se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de schinduf se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, dupa care se lasa la racit 20 minute. Se strecoara, se combina cele doua extracte si se beau cate trei cani pe zi, cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

Cataplasmele
Se obtin din 2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de schinduf, care se combina cu un amestec in proportii egale de apa calduta cu otet, pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp de minimum 2-3 ore.

Tratamente de uz intern
Diabetul de tip Ii insulinodependent - se face o cura de 12 luni cu infuzie combinata de schinduf, din care se beau cate 2-3 cani pe zi. Tratamentul incepe gradat: in prima saptamana se bea doar o cana pe zi, in cea de a doua saptamana se beau doua cani pe zi, abia in a treia saptamana ajungandu-se sa se bea zilnic trei cani de infuzie combinata de schinduf. Aceasta gradare a tratamentului trebuie corelata cu un control permanent, zilnic, al glicemiei, si cu o indrumare medicala speciala. Schinduful este un hipoglicemiant puternic in timp, care va necesita reducerea gradata a dozelor de insulina. Atunci cand este tinut si un regim alimentar corect, este posibil ca gratie actiunii schindufului, sa se poata chiar renunta complet la dozele de insulina injectate zilnic.

Diabetul de tip Ii non-insulinodependent - se face o cura de 3-6 luni cu schinduf, timp in care se iau 4 lingurite de pulbere pe zi. Pe timpul tratamentului se va verifica glicemia la cel mult doua saptamani, pentru a inregistra progresele si pentru a putea fi ajustat restul medicatiei hipoglicemiante.
Diabetul de tip I (juvenil) - tratamentul cu schinduf are in acest caz doar rol de adjuvant, ajutand la reducerea dozei de insulina si contracarand efectele secundare ale diabetului (in special asupra sistemului cardiovascular). Se administreaza pe termene lungi (sase luni cu cate o luna de pauza), cate 2 cani de infuzie combinata pe zi.

Valori crescute ale colesterolului - se ia cate o lingurita de pulbere de patru ori pe zi, inaintea meselor principale. Intervine in metabolismul lipidelor, reducand asa-numitul "colesterol rau" (Ldl), protejand sistemul cardiovascular de aparitia ateromului, arteriosclerozei si a ischemiei cardiace. Se fac tratamente cu pulbere de schinduf, administrata in doze repetate, cu o durata de 3 luni. Cel mai bun moment pentru efectuarea acestui tratament este la sfarsitul iernii, cand alimentatia este cea mai bogata in grasimi saturate.

Floarea de schinduf
Alaptarea - administrarea semintelor de schinduf in perioada alaptarii este extrem de benefica. Pe langa faptul ca ajuta la sporirea cantitatii de lapte, aceasta planta ajuta la mentinerea sanatatii mamei, imbunatatindu-i apetitul si metabolismul. Se beau zilnic doua cani de lapte cald, in care se pune cate o jumatate de lingura de seminte de schinduf si de marar (semintele celor doua plante se asociaza adesea, avand o actiune galactogoga extrem de puternica).

Anorexia (lipsa patologica a apetitului alimentar) - se trateaza cu o doza unica de schinduf: doua lingurite de pulbere se amesteca bine cu doua linguri de miere lichida, iar preparatul rezultat se consuma cu una-doua ore inaintea mesei principale. Acest amestec nu doar ca mareste apetitul, dar ajuta si la o asimilare corecta a alimentelor.Contra anorexiei care apare in bolile grave (cancer, leucemie, scleroza in placi, hepatita acuta) se bea infuzia combinata de schinduf - cate o jumatate de cana, cu o ora inainte de masa.

Menopauza - infuzia combinata de schinduf este de un imens ajutor pentru mentinerea sanatatii femeilor de varsta a treia. Schinduful previne eliminarile masive de calciu care duc la aparitia osteoporozei, ajuta la mentinerea tonusului tesuturilor, ceea ce ajuta la prevenirea prolapsului (in special uterin), preintampina aparitia cancerului mamar si ovarian prin reglarea activitatii endocrine. De asemenea, ajuta la pastrarea fortei musculare, element foarte important in contextul acestei varste. Se fac cure a cate 30 de zile, timp in care se beau trei cani de infuzie combinata de schinduf pe zi. Pentru un gust mai placut si pentru potentarea efectelor schindufului, se poate adauga la preparare si putin busuioc si fenicul.
Colita, colon iritabil - se bea dimineata jumatate de litru de infuzie combinata de seminte de schinduf. Are efecte antiinflamatoare asupra intestinului, reduce balonarea si spasmele, normalizeaza flora intestinala. In cazul durerilor abdominale are si efecte usor calmante.

Tratamente de uz extern
Ulcere varicoase - se aplica pe locul afectat cataplasma cu seminte de schinduf si se pastreaza vreme de o ora, dupa care se spala usor cu apa calduta si se lasa sa se usuce la aer. Daca ulcerul are tendinta de infectare, atunci se face mai intai un tratament cu tinctura de arnica aplicata local si abia apoi se trece la cataplasmele cu schinduf, care au efect cicatrizant si de grabire a regenerarii tesuturilor.

Eczeme cu mancarimi - la prepararea cataplasmei cu schinduf, otet si apa (detaliata anterior) se mai adauga o lingura de pulbere de menta. Cataplasma se tine vreme de o ora - doua si apoi se indeparteaza. Are efect calmant, antiinflamator si antipruriginos (combate senzatia de mancarime).

Schinduful si frumusetea
Schinduful era foarte cautat de femeile foarte slabe. Secretul plantei este ca, de fapt, ea nu favorizeaza ingrasarea in sine, ci ajuta la cresterea proportiei de tesut muscular. Adica favorizeaza dezvoltarea musculaturii in detrimentul adipozitatilor. .
Parul si unghiile - devin mai rezistente atunci cand se administreaza regulat schinduf. Acesta are efecte remineralizante si vitaminizante directe si, in plus, ajuta si la asimilarea acestor substante nutritive din alimente. Se fac tratamente de 3 luni cu pulbere de schinduf, din care se ia cate o lingura zilnic.

Precautii si contraindicatii
Schinduful este printre cele mai bine tolerate plante medicinale. Singurele contraindicatii sunt doar in caz de sarcina, intrucat planta poate declansa in doze medii contractii uterine. Persoanele bolnave de diabet aflate sub medicatie vor lua schinduf numai sub supraveghere medicala competenta, pentru ca planta scade nivelul glicemiei si atunci trebuie reduse corespunzator dozele din celelalte medicamente. Administrarea a peste 100 de grame de schinduf (o doza de 12 ori mai mare decat cea normala) duce la aparitia unor deranjamente gastro-intestinale. 
Sursa: www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)