duminică, 17 noiembrie 2013

Mătasea de porumb vindecă aproape orice boală


Mătasea de porumb se foloseşte de foarte mult timp pentru vindecarea anumitor afecţiuni. Ceaiul din mătase de porumb este diuretic, antiinflamator şi calmant. Mătasea de porumb mai este indicată şi împotriva pietrelor la rinichi, afecţiunilor prostatei şi în diverse probleme urinare.

Se spune că prima "mătase” care împodobeşte ştiuleţii pe care îi vezi într-un lan de porumb trebuie neapărat culeasă şi pusă la uscat. Este marele dar vindecător al verii, pentru aproape orice boală sau suferinţă. Leac popular, cunoscut şi larg folosit în viaţa satului românesc, mătasea porumbului are virtuţi terapeutice extraordinare.

Porumbul a fost introdus în ţara noastră cu doar trei veacuri în urmă, de către domnitorul Şer­ban Cantacuzino. Originar din America Cen­trală, el a fost atât de bine asimilat de către ţăranii noş­tri, încât a devenit, într-un timp extrem de scurt, ali­ment de bază, medicament, ingredient magic, dar şi su­­biect al poveştilor şi al superstiţiilor noastre populare.

Carte de vizităCeea ce numim, în mod obişnuit, "mătasea porum­bului”, desemnează, de fapt, o parte a florilor femeieşti ale plantei (stigmat) şi care are rolul de a primi micile particule de polen necesare fertilizării. În farmacia seco­lului trecut, aceste părţi de plantă erau cunoscute sub numele de stigmata maydis (de la denumirea ştiin­ţifică a porumbului, care este Zea mays) şi erau cel mai folosit diuretic şi hipotensiv din Europa şi din Ameri­ca. În se­colul nostru, ştiinţa a evi­denţiat şi alte calităţi vinde­că­toare ale mătăsii de po­rumb, care are o acţiune ex­trem de complexă în organismul uman. Fiind direct implicate în procesul de perpetuare a vieţii de la o ge­ne­raţie la alta, stigmatele de porumb au o compoziţie chimică la înălţimea rolului lor biologic, fiind ca atare şi extrem de bogate în principii active, cu efecte tera­peutice. Totul este ca ele să fie culese la timp, us­cate şi preparate cu pricepere, aşa încât să-şi păstreze însu­şirile vinde­cătoare nealterate.


Leacuri din bătrâni
Datorită calităţilor sale vindecătoare, mătasea de porumb a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Bunicii noştri o întrebuinţau sub formă de ceai, cât şi în stare naturală. Din mătase se pregăteşte şi un rachiu, benefic în vindecarea răcelilor. Mătasea era întrebuinţează şi pentru vindecarea hemoragiilor şi leziunilor. Ceaiul este bun pentru ameliorarea simptomelor unor boli de rinichi, bilă sau ficat.

Conţine multe vitamine
Mătasea de porumb conţine în proporţie destul de mare flavonoide, saponine şi săruri de potasiu. Dar şi vitamine: K, C, B, E şi lipide, tanin şi substanţe minerale. Mătasea de porumb are şi importante surse de beta caroten, niacin şi seleniu. Astfel, mătasea de porumb are calităţi diuretice, antiinflamatorii şi calmante

Recoltarea
Pentru a avea calităţi terapeutice, mătasea se culege atunci când are o culoare gălbuie-verde (NU roşiatică sau brună), iar ştiuleţii sunt încă verzi, cu boabele ne­ma­turizate, fiind în aşa-numita fază de porumb de lapte. Se taie stigmatele şi se pun cât mai repede la us­cat, într-un loc umbros, lipsit de umiditate şi bine aeri­sit. Când mătasea de porumb îşi pierde elasticitatea, devenind rigidă şi foarte uşoară, procesul de uscare s-a încheiat, iar produsul obţinut se pune în pungi de hârtie sau în saci de pânză. Termenul de valabilitate al mă­tăsii de porumb uscate este de maximum doi ani.

Preparate din mătase de porumb

Fiertura de mătase de porumb

Este, probabil, cel mai cunoscut leac pentru rinichi din medicina populară românească a veacului trecut. Se prepară din două linguri de mătase de porumb mă­runţită, care se fierb două minute, într-un litru de apă, apoi se lasă să se răcească şi se filtrează. Se bea această fiertură când încă mai este călduţă, pe stomacul gol, dimineaţa. În popor, se spunea că nu există leac mai bun pentru "încuierea rărunchilor” (tulburări funcţio­nale ale rinichilor), decât acest preparat, care este cu­nos­cut în toate zonele geografice ale ţării. Problema este că, prin fierbere, principiile active cu efecte hor­mo­­nale şi cu acţiune asupra sistemului nervos central sunt distruse, motiv pentru care fitoterapeuţii au găsit o variantă mai bună, pe care o prezentăm în continuare:

Infuzia combinată de mătase de porumb

În jumătate de litru de apă se pun 3-4 linguriţe de mătase de porumb mărunţită, la macerat, vre­me de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se apro­ximativ un litru de infuzie combinată de mă­tase de porumb, care se foloseşte intern (3-4 căni pe zi). Este excepţională pen­tru per­soa­nele diabetice, care au nisip la rinichi (mi­cro­litiază renală) sau care suferă frecvent de dischi­nezie şi de migrenă biliară.
De asemenea, cu infuzia com­binată de mătase de porumb se obţin rezul­tate foar­te bune în cazul durerilor menstruale, pre­cum şi în tulburările care apar la premeno­pauză. Singurul deza­vantaj al acestui preparat este acela că are un gust greu de suportat, care la multe persoa­ne produce o senzaţie de vo­mă puternică. De aceea, s-a obţinut încă un pre­parat din mătase de po­rumb, extrem de concentrat ca prin­ci­pii active, dar mult mai uşor de admi­nistrat şi suportat.

Extractul uscat de mătase de porumb
Este genul de remediu pe care persoanele cu diabet, cu probleme renale şi urinare sau cu tulburări biliare este bine să îl aibă mereu la îndemână. Se obţine din extractul apos din părţi aeriene de mătase de porumb, din care se evaporă complet apa, rămânând o pulbere alb-gălbuie, extrem de concentrată în principii acti­ve - extractul uscat de mătase de po­rumb. Pe lângă că are o acţiune terapeu­tică ex­trem de intensă, extractul uscat este "medicamentul” cel mai simplu şi co­mod de ad­ministrat care se poate obţine din mătasea de porumb. Dozele nece­sare de extract vor fi precizate la fiecare tip de afec­ţiu­ne în parte.
Tratamente interne
Infecţiile renale (nefrite, pielite, pielo-nefrite etc.) - se administrează infuzia combinată de mătase de porumb, câte 3-6 căni pe zi, pe stomacul gol. Are efecte antibiotice directe, creşte diureza, favorizează acţiunea antibioticelor de sinteză, tratamentul cu măta­se de porumb fiind perfect compatibil cu aceste medi­ca­mente. În cazurile grave, în locul infuziei combinate se foloseşte extractul uscat, mai pu­ternic ca acţiune, din care se adminis­trează 750-1000 mg pe zi, în cure de mini­mum două săptămâni.

Adjuvant în chisturile renale - se ţin cure de lungă durată cu mătase de porumb, sub formă de extract, din care se iau câte 500 mg zilnic, pe o perioadă de 2 luni, după care se face o pauză de o lună, după care tratamentul se poate relua. În pauza de cură, se pot lua cozi de cireşe, un alt diuretic şi sti­mu­lator al activităţii renale foar­te bun. Ambele plante au do­vedit a avea o acţiune pro­tectoare asupra rinichilor, înce­ti­nind sau chiar stopând evo­lu­ţia acestei boli, altfel atât de greu de tratat. Explicaţia ştiinţi­fică pentru acţiunea benefică a mătasei de porumb în această boală este faptul că, pe lângă că este un bun diuretic şi antiinflamator renal, ea are o puternică acţiune antioxidantă, blocând procesele degenerative de la nivelul rinichilor.
Diabet - infuzia combinată de mătase de po­rumb are un efect hipoglicemiant, ajutând la scăderea şi stabilizarea glicemiei. Se admi­nistrează câte o cană din această infuzie, după fiecare dintre me­sele princi­pale. Este un remediu recomandat şi diabe­ticilor insu­lino-dependenţi, deoa­rece efectul stigmatelor de po­rumb este blând şi apare gradat, fără a reduce brusc nivelul za­harurilor din sân­ge, ceea ce ar duce la o hipo­glicemie severă.
Enurezis (urinare nocturnă necontrolată) - se ţin cure de lun­gă durată (2-3 luni), în timpul cărora se administrează câte o capsulă cu extract uscat de mă­tase de porumb, de 3 ori pe zi. Şi la copiii peste 8 ani se poate face tratamentul, dar în acest caz se vor ad­ministra doar două capsule pe zi, având grijă ca pe parcursul zilei să consume suficientă apă şi lichide. Atât la copii, cât şi la adulţi, ultima administrare va fi cu cel puţin 6 ore înainte de culcare. Studiile de caz au arătat că tratamentul cu mătase de porumb ajută la controlul urinării nocturne, acest control îmbunătăţin­du-se gradat în timpul tratamentului.
Prostatită, adjuvant în adenom de prostată - se face un tratament cu infuzie combinată de mătase de porumb, din care se administrează câte un litru pe zi. Administrarea se va face vreme de minimum 60 de zile, această plantă având efecte antiinflamatoare asupra prostatei, dar şi reglatoare ale activităţii hormo­nale şi antitumorale.
Obezitate, celulită - mătasea de porumb este bună şi pentru îndepărtarea surplusului de kilograme. Conţine substanţe cu puternic efect diuretic, care eli­mină surplusul de apă din ţesuturi şi ajută la dimi­nuarea ţesutului adipos, mătasea de porumb folosin­du-se în dietele de slăbit şi pentru eliminarea celulitei. Pentru a ne bucura de aceste beneficii, se vor adminis­tra câte 6 capsule cu extract de mătase de porumb pe zi, în cure de câte o lună, urmate de 14 zile de pauză. Atenţie, însă, mătasea de porumb nu asigură slăbitul şi eliminarea celulitei în orice condiţii, ci este un cata­lizator - e drept unul foarte bun - pentru procesele de eliminare a surplusului de ţesut adipos prin dietă echi­librată, sport, masaj etc.

Sindrom premenstrual - infuzia combinată şi extractul uscat de mătase de porumb se recomandă înain­tea şi în timpul menstruaţiei, pentru reducerea dure­rilor, a balonării, a spasmelor uterine, precum şi a stă­rilor de depresie sau iritabilitate. Hormonii naturali şi substanţele antispastice din această plantă reduc dis­confortul din această perioadă, reglând în mod natural echilibrul endocrin şi prevenind apariţia fenomenelor dureroase. Planta se administrează câte o săptămână pe lună, tratamentul începând cu 2-3 zile înaintea de­clanşării menstruaţiei. Stigmatele de porumb sunt în­tre­buinţate în medicina tradiţională chineză şi în alte probleme specifice femeilor, cum ar fi anexita, men­struaţiile neregulate, absenţa laptelui matern.
Sindrom de tunel carpian - este ameliorat de curele de două luni cu extract de stigmate de porumb, din care se administrează câte 750 mg pe zi. Pacienţii care au luat această plantă au remarcat reducerea stării de amorţeală, îmbunătăţirea reflexelor la nivelul pal­melor şi degetelor, îmbunătăţirea tonusului muscu­lar la nivelul degetelor mâinii. Aceste ameliorări se dato­rea­ză, se pare, sărurilor minerale şi alcaloizilor din mă­ta­sea de porumb, care îmbunătăţesc transmiterea impul­surilor nervoase şi au efect antispastic. Efectul plantei este mult amplificat de către gimnastica medi­cală, exer­ciţiile de relaxare, precum şi de cura balneară, cu ape sărate mai ales.
Adjuvant în hipertensiune - un studiu ştiinţific foarte bine documentat, făcut în Coreea de Sud, arată că mătasea de porumb este un excelent hipotensor, ac­ţionând atât direct, la nivelul sistemului nervos central, cât şi indirect, prin efectul diuretic. De altfel, în multe ţări din Asia medicii tind să înlocuiască diureticele de sinteză administrate în hipertensiune (care au efecte adverse foarte dure) cu unele naturale, cum ar fi cozile de cireşe sau mătasea de porumb. Extractul de mătase de porumb este considerat la ora actuală cel mai bun diuretic în hipertensiune, deoarece este foarte eficient, nu produce pierderi puternice de potasiu în organism şi nu afectează negativ, pe termen lung, rinichii sau sis­te­mul cardiovascular.
Edeme, adjuvant în ascită - se administrează extractul uscat, câte 500-750 mg pe zi, în cure de 14 zile, urmate de alte 7 zile de pauză, după care trata­mentul se poate relua. Cura cu mătase de porumb are un efect puternic de mobilizare şi de eliminare a sur­plu­sului de apă din ţesuturi, susţinând în acelaşi timp funcţionarea normală a inimii şi a aparatului cardio­vascular, stimulând funcţia hepatică şi biliară.
* Gută, valori ridicate ale ureei în sânge - se ad­mi­nistrează câte jumătate de litru - un litru de infuzie com­binată de mătase de porumb pe zi, în cure de mini­mum 14 zile. Persoanele cărora le este contraindicat aportul suplimentar de lichide vor consuma extractul us­cat, câte 1 gram pe zi. Sub acţiunea principiilor acti­ve din mătasea de porumb, sărurile acidului uric sunt mo­bilizate din ţesuturi şi sunt eliminate prin urină şi scaun.
Mătasea de porumb şi cistita
În momentul de faţă, conform statisticilor, una din 15 persoane adulte suferă de o formă de cistită, care apa­rent nu se vindecă cu nici un me­di­cament. Ei bine, în aceste cazuri, mătasea de porumb poate face, sin­gură, sau în combinaţie cu antibio­ticele clasice, adevă­rate minuni. De ce? Pentru că acţionează prin nu mai puţin de patru mecanisme, unele extrem de subtile, pen­tru vindecarea infecţiilor urinare.
1. Este un foarte bun diuretic, ceea ce automat va reduce gravitatea manifestărilor infecţiei, va preveni complicaţiile care apar prin urcarea acesteia spre rinichi şi va preveni recidivele ulterioare.
2. Distruge bacteriile şi unii fungi din aparatul urinar, având o acţiune antibiotică directă.
3. Alcalinizează urina, ceea ce ajută acţiunea anti­in­fecţioasă a antibioticelor şi a plantelor medicinale.
4. Reduce inflamaţia tractului urinar şi elimină spas­mele, ceea ce va ameliora destul de rapid sen­zaţiile de durere şi usturime produse de cistită.
Mătasea de porumb se administrează sub formă de capsule cu extract, câte 6 pe zi, în cure de 14-21 de zile, urmate de o pauză de şapte zile. Pentru reuşita trata­men­tului, pe timpul administrării extractului de mătase de po­rumb, se consumă minimum 2 litri de apă, iar regimul alimen­tar va fi unul preponderent al­calin, cu multe legume şi ver­deţuri, dar fără zahăr, fără carne şi fără făină albă. De asemenea, lactatele se pot consuma doar la două ore după administrarea mătăsii de porumb, deoarece pot inactiva taninurile din aceas­tă plantă.
În cazurile de cistită severă, mătasea de porumb se poate asocia şi cu antibioticele spe­cifice, utilizate în tratamentul cistitei, dar şi cu plante cum ar fi strugurii ursului (Arcto­sta­phylos uva-ursi) sau merişorul (Vac­cinium vitis-idaea). Conform unor cercetători, admi­nistrarea mătă­sii de porumb, în condiţiile sus menţio­nate, dublează sau chiar triplează eficienţa medica­men­telor clasice contra cistitei.
Remediu excelent
Foloseşte mătasea de porumb în alimentaţia ta zilnică. Prin conţinutul de minerale şi vitamine, mătasea de porumb asigură un organism sănătos şi energic. La plafare se găsesc şi capsule cu mătase de porumb. Ele au în compoziţie silicon, complexul de vitamine B, fier, zinc, potasiu, calciu, magneziu şi fosfor. Mătasea de porumb asigură sănătatea vaselor de sânge.
Mătasea de porumb este importantă pentru menţinerea sănătăţii sistemului urinar. O cană cu ceai fierbinte din mătase de porumb e bună pentru a îndepărta toxinele dar şi pentru refacerea sistemului urinar. Ceaiul este indicat şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Mătasea de porumb optimizează funcţiile bilei şi ale ficatului. Ceaiul luptă contra icterului şi e un remediu pentru păstrarea sănătoasă a funcţiilor ficatului. De altfel, mătasea de porumb scade tensiunea arterială.
Mătasea de porumb previne cancerul. Numărul mare de flavonoide, polifenoli, fitochimicale şi antioxidanţi conţinut de mătasea de porumb îl face să fie un bun adjuvant în vindecarea cancerului. În asociere cu anumite ierburi şi produse naturale, mătasea de porumb este o variantă utilă în regimul pacienţilor cu cancer.

Mătasea de porumb şi pietrele la rinichi
Efectul diuretic al stigmatelor acestei plante este pe cât de preţios, pe atât de rar, între remediile natu­rale. Şi, graţie acestui efect diuretic, extractul de mă­ta­se de porumb are efectiv o acţiune de "spălare” a rini­­chilor, care va conduce la eliminarea rapidă a nisi­pului (microlitiazei) depus la nivelul lor. În cazul pie­trelor la rinichi de mari dimensiuni, extractul din aceas­tă plantă se administrează ca adjuvant, atunci când acestea au început să migreze pe ureter, deoarece are efecte antispastice, ajutând la eliminarea pietrelor mai rapid şi cu mai puţină suferinţă. La persoanele care au suferit deja o intervenţie chirurgicală la nivelul rinichilor pentru extragerea pietrelor, curele de câte două săptămâni pe lună cu această plantă sunt foarte eficiente pentru prevenirea recidivelor. Se adminis­trează extractul câte 4-8 capsule pe zi, în cure de 2-4 săptămâni, după care se face o pauză de 7-14 zile, apoi tratamentul se poate relua. Pe timpul tratamentului se consumă minimum 2 litri de apă zilnic.

Precauţii şi contraindicaţii
Studiile făcute până în prezent au arătat că mătasea de porumb nu are nici un fel de toxicitate. Singurele interdicţii sunt în cazul calculilor renali de mari dimen­siuni, care pot migra sub acţiunea acestui diuretic foarte puternic şi pot produce blocaje. În cazul în care aceşti calculi deja au migrat, administrarea plantei este însă permisă, deoarece accelerează şi face mai puţin dureroase procesele de eliminare.


Atenţie!
Mătasea de porumb conţine tanin, care se elimină în momentul fierberii. De aceea, ceaiul din mătase de porumb nu este indicat persoanelor alergice la tanin. De asemenea, consumul de ceai de mătase de porumb poate provoca mâncărimi, pe fondul unei alergii severe. În această situaţie se va stopa consumul de ceai.
Înainte de a urma o cură cu ceai din mătase de porumb, trebuie să ceri sfatul unui medic. Este important să îi comunici orice efect secundar apărut. Dacă urmezi un tratament cu furosemide este contraindicat consumul de ceai de mătase de porumb.

Sursa: formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)