Perele sunt bogate în fibre sunt,
de asemenea şi o sursă importantă de potasiu şi, deşi par foarte consistente,
conţin puţine calorii (100 g
de fructe dau organismului între 40 şi 80 de calorii).
În schimb, sunt pline de vitaminele
A, B1, B2 şi C şi de fosfor şi iod. Un alt aspect important îl constituie
bogăţia lor în elemente bazice (potasiu, sodiu, calciu, magneziu şi fier).
Perele conţin, de asemenea, o
anumită cantitate de celuloză, ce constituie un factor stimulent pentru
regularizarea activităţii intestinale.
Aceste delicioase fructe sunt
diuretice, depurative, laxative, remineralizante, nutritive, astringente,
sedative.
Parfumate, perele se pot consuma
doar pentru gustul lor, dar şi pentru tratarea reumatismului, gutei, artritei,
asteniei, surmenajului, anemiei, tuberculozei. Cu toate acestea, din cauza
conţinutului ridicat de zahăr, fructul nu e recomandat diabeticilor.
Alte calităţi ale perelor:
acţionează benefic asupra plămânilor, eliminind febra şi excesul de mucus dat
de răceală, calmează tusea, ajută la vindecarea colitei de putrefacţie şi a
constipaţiei, ceea ce protejează organismul de cancer de colon, scad
colesterolul şi alină afecţiunile aparatului cardiovascular.
Perele sunt cat se poate de indicate
persoanelor care au probleme cu kilogramele in plus si care sufera de diabet.
Acest fruct este potrivit si pentru
alimentatia celor mici, deoarece este bogat in fibre si vitaminizeaza si
mineralizeaza organismul.
Perele iti potolesc foamea si sunt surse
excelente de hrana usoara oferind o stare de satietate datorita continutului de
fructoza.
Daca esti o persoana mai agitata sau colerica
atunci perele trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic. Considerate
adevarate fructe impotriva stresului, perele sunt unele dintre cele mai cautate
fructe ale sezonului.
Se cunoaste ca perele au fost cultivate in
antichitate, in Europa de Vest, nordul Africii si estul Asiei. Inca de pe
vremea romanilor se cunosteau 40 de soiuri de par.
Azi se cunosc mai multe soiuri, printre care
si para europeana, para Ya (para asiatica), para Nashi (para mar), ultimile
doua fiind intalnite in partea de est a Asiei.
Pe langa cultivarea lor pentru fructe, perii
mai sunt folositi si drept copaci ornamentali.
Perele și proprietățile lor
Parul este un fruct care se cultiva si la noi
si care contine vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, K, fosfor, calciu, magneziu,
fier, clor, mangan, iod, fluor, potasiu, seleniu, cupru. Para nu contine sodiu.
Perele sunt diuretice, laxative, nutritive,
sedative, remineralizante, vitaminizante, astringente, detoxifiante,
echilibreaza nivelul colesterolului.
Uz intern
Vitamina K din compozitia perei are rol in
coagularea sangelui si in formarea oaselor. Vitaminele C, E si cuprul
actioneaza ca antioxidanti asupra organismului si il protejeaza de radicalii
liberi. Acesti compusi ai perei ajuta in lupta impotriva infectiilor, a
afectiunilor cardiace, anumitor tipuri de cancer si ajuta la regenerarea
celulelor si tesuturilor.
Perele sunt recomandate in afectiuni precum
reumatismul, guta, astenie, surmenaj, tuberculoza, anemie, imunitate scazuta,
afectiuni renale si urinare, intoxicatii, viroze, gripa. Para stimuleaza
procesul de formare al globulelor rosii datorita continutului de fier.
Perele au rol asupra glandei hipofize, fiind
indicata in special tinerilor. Para ajuta la fabricarea hormonilor tiroidieni,
reducand afectiunile legate de hipertiroidie sau hipotiroidie.
Para are un efect miraculos si asupra
sistemului nervos, a creierului (influenteaza producerea de serotonina) si
inteligentei.
De asemenea, para este indicata in stari
febrile, infectii respiratorii. Atat para in sine cat si sucul de para sunt
adevrate medicamente naturiste pentru organism.
Uz extern
Perele sunt indicate persoanelor care vor sa
slabeasa si care sufera de obezitate.
Aceste fructe fac minuni si atunci cand sunt
folosite pe post de cosmetice (masti). Trateaza acneea si are efect
cicatrizant.
De la par nu sunt folosite doar fructele ci si
lemnul copacului, bun in industria lemnului, fiind si unul foarte cautat.
Instrumentele muzicale sunt deseori fabricate din lemn de par.
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro
Parfumate, perele se pot consuma doar pentru gustul lor, dar şi pentru tratarea reumatismului, gutei, artritei, asteniei, surmenajului, anemiei, tuberculozei. Cu toate acestea, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, fructul nu e recomandat diabeticilor Perele sunt cat se poate de indicate persoanelor care au probleme cu kilogramele in plus si care sufera de diabet.Voi intelegeti cum vreti.....
RăspundețiȘtergere