Piaţa
abundă de fructe şi legume pe tot parcursul anului, însă sfatul
nutriţioniştilor este să consumăm aceste produse în sezonul în care apar,
pentru a beneficia de toate proprietăţile lor. Aşa că, hai să vedem care sunt
alegerile indicate pentru această perioadă.
Prima lună de toamnă îmbină armonios fructele şi legumele. Avem la dispoziţie o gamă întreagă de alimente sănătoase, care încântă gusturile. Iată deci ce poţi servi încă de la începutul noului anotimp.
Dovleacul
Sfecla roşie
Proaspata si gustoasa,
sfecla rosie merita sa fie trecuta pe lista de cumparaturi. Reprezinta o sursa
excelenta de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si
fibre. Consumul acestei legume si al sucului de sfeclă scade tensiunea
arterială, protejează inima şi ficatul şi are un puternic efect detoxifiant,
energizant şi antiinflamator.
Varza albă
Ideală în dietă şi în
curele de detoxifiere, varza dulce constituie baza salatelor în timpul
perioadei de toamnă. E bogată în vitaminele A şi C, iar varza de Bruxelles are
o concentraţie ridicată de glucozinol, o subs tanţă care luptă împotriva
cancerului şi dă acestor legume aroma lor specifică.
Spanacul
E un aliment bogat în
nutrienţi, conţine vitamina K (cu benefi cii pentru sanatatea inimii, a
sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi are efect
anticancerigen. Spanacul poate fi inclus la ori ce masă şi consumat cu ouă,
peşte, amestecat în salata verde etc.
Perele
Dulci, aromate şi zemoase,
perele conţin fibre, vitamine, minerale şo antioxidanţi care protejează
organismul. Perele susţin buna activitate a inimii, sunt laxative, nutritive,
detoxificante şi echilibrează nivelul colesterolului.
Murele
Aceste fructe
dulci-acrisoare sunt gustoase si au beneficii nebanuite. Murele conţin vitamine
si antioxidanţi, sunt remineralizante, antireumatice si pot sa amelioreze multe
afecţiuni. Pot să prevină forme de cancer precum cel de sân, de stomac sau de
colon (în principal datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea
formării substanţelor cancerigene în organism). Murele sunt o gustare uşor de
luat şi le poţi servi ca atare sau în salate.
Nucile
Au un conţinut însemnat de
fosfor, potasiu, dar şi magneziu, calciu, zinc, fier şi seleniu. De remarcat e
şi faptul că acizii graşi omega 3 prezenţi în aceste fructe oleaginoase pot
favoriza scăderea colesterolului. Miezul de nucă poate fi folosit atât la
prepararea prăjiturilor, cât şi în salate sau supe reci pregătite în blender.
Merele
Fructe specifice toamnei,
dar şi unele dintre cele mai gustoase si benefice pentru organism. Conţin multe
vitamine, în spe cial vitamina C, inclusiv antio xidanţi puternici care
contribuie la scaderea colesterolu lui rău şi la stimularea celui bun. De
asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul
apariţi ei astmului şi a diabetului de tip 2.
Diversitatea este esenţială
"Fiecare fruct si fiecare leguma de sezon reprezinta un punct pe care îl marchezi pentru sanatatea ta. Este greu de facut o comparaţie între utilitatea diverselor fructe si legume, asa ca cel mai important element pe care trebuie sa îl reţineţi este diversitatea. Atunci când consumam o mare varietate de produse, avem ocazia sa ne aducem în organism tot spectrul de nutrienţi importanţi, dându-ne sansa de a ramâne sanatosi. Oricât de mult ne-ar placea un anumit fruct sau o leguma, e bine sa introducem în alimentaţia noastra si altele, cu gândul ca nu placerea gustului este cel mai important element, ci compoziţia acestor alimente."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu