Cu peste 4.000 de ani în urmă, grecii şi romanii foloseau gutuile pentru întărirea imunităţii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sănătătii,
datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.
Despre gutuie si beneficiile ei aflăm încă din Antichitate, din anul
600 i.Hr., cand era considerat, in Grecia Antica, fructul preferat al
Afroditei.
Acest fruct provine, ca origine, din Caucaz. Gutuile nu au fost
niciodata la fel de populare ca celelalte fructe de toamna, cum ar fi merele
sau perele, iar probabil acest lucru se datoreaza si faptului ca nu prea pot fi
consummate crude, direct culese din pomul roditor.
Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul,
pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.
Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei
digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte
impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer. Datorita concentratiei
de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.
Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare,
astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista
ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de
proprietati.
Gutuile, cu forma lor ciudata, intre un mar si o para, sunt
galben-aurii, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente si
dulci-amarui. Gutuile sunt ultimele fructe care se coc toamna, tarziu.
O gutuie, mancata dimineata, pe stomacul gol, iti intareste gingiile
si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa
scapi de oboseala. Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul
de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si
totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.
Un pahar de suc de gutuie, consumat zilnic, timp de o luna, ajuta
ficatul in caz de hepatita. Sub forma de salata in combinatie cu mere, morcov
si miere de albine, gutuile se recomanda dimineata, la micul dejun, in caz de
probleme hepato-biliare. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile
pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.
Gutuia are proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomanda cate
o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. De asemenea, in camera in
care doarme bolnavul, e bine sa se tina pe masa doua gutui. Compotul de gutui
neindulcit sau o jumatate de fruct mancat pe stomacul gol calmeaza crampele
intestinale. Consumul regulat de gutui imbunatateste digestia si ajuta la
scaderea colesterolului.
In trecut, la sate, femeile scaldau copiii slabi si persoanele bolnave
in decoct de gutui ca sa-si recapete pofta de mancare si forta. Deoarece este
un stimulent pentru apetit, copiilor anemici si celor mofturosi la mancare li
se recomanda acest fruct dulce-acrisor ca un remediu foarte bun, timp de macar
o luna. Gutuile pot fi consumate ca atare sau se pot adauga in diferite feluri
de mancare, acolo unde se obisnuieste.
Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante
pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de
aparitie a bolilor cardiovasculare.
Decoctul si maceratul
Decoct din seminţe de gutuie: 5-10 grame de seminţe se fierb în 100 ml
de apa până capătă consistenta gelatinei. Se foloseşte intern, câte o lingura
de trei-patru ori pe zi, în cazul bronşitelor, al tusei cu sânge, al
hemoragiilor uterine. Sub forma de gargara se foloseşte în tratamentul anghinei.
De asemenea, extern, sub forma de comprese, e antiinflamator, ajutând în
afecţiunile ochilor, arsuri și iritaţii ale pielii.
Semințele
Seminţele sunt un bun laxativ, fiind astringente și antiinflamatorii.
Înmuiate câteva ore în apa, formează o masa mucilaginoasa care are o acţiune
calmantă și emolientă, fiind folosită în tratamentul bolilor respiratorii, în
special la copii. Extern, calmează și reduc arsurile minore.
Atenţie! Seminţele sunt
otrăvitoare consumate în cantitate mare, putând cauza insuficiente respiratorii
și chiar moartea. În cantităţi
mici s-a constatat însa ca substanţa pe care o contin stimulează respiraţia si
îmbunătăţeşte digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi benefica și în
tratarea cancerului. 5 minute în 250 ml de apa, la foc mic. Se bea călduţ,
eventual îndulcit. Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este
folosit în tratamentul diareei, fiind foarte sănătos pentru copii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu