
Cura cu
mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paștelui, pentru hrănirea
organismului și curățirea intestinelor.
De ajutor
ficatului și intestinelor
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
Ne ajută să
trăim mai mult
Cercetatorii
edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de
boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de
mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos
diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul
de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga
revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor
românesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai
des pe masa romanilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o
activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii
sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga
este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei
bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar
mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile painii. inca din cele mai vechi
timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita
pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de
lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.
Cataplasme
aplicate pe piept
Tratamentele pe care ni le faceau bunicile
noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a
antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru
durere in gat si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se
sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. in plus, se bea
seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o
bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine. in popor, unul din
adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga
româneasca. Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se
intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15
minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in
spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse
cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea
colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu
rapid pentru anexite si cistite.
Dieta cu mămăligă
Micul dejun: mamaliga fierbinte, cat mai cruda,
amestecata in mod traditional cu un ou moale si lactate.
Pranz: alimente obisnuite, dar inlocuiti painea cu
mamaliga.
Cina: lapte batut sau iaurt cu mamaliga
De folos și
în obezitate
Pentru urcior:
se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat se poate de des. In caz de
lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in
strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact
cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o
felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera
cu un obiect de lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul
se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga. Mamaliguta e
utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o
senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din
compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma
regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi
ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse
considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de
mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe linga efectul de reducere a
aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si
biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si
afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari
abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.
Elimină
pietrele de la fiere
Mamaliguta
mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare
biliare. Este de ajutor in afectiuni ca dischinezie biliara, dispepsie,
colecistita. pentru eliminarea pietrelor la fiere, se face urmatorul tratament:
la ora 8,00 se mananca o felie de paine prajita cu branza de vaci. La ora
10,00, se aplica pe piele in zona bilei si ficatului un prosop inmuiat in ceai
fierbinte de musetel, la fiecare 15 minute. La ora 12,00 se mananca o farfurie
de gris cu lapte cat mai fierbinte. Peste 20 de minute, se pune o mamaliga
fierbinte facuta din 1 kg malai, invelita intr-un prosop in zona ficatului.
Aceasta incalzire dilata canalul coledoc, ceea ce permite eliminarea pietrelor
din vezica biliara. Peste 15 minute, se beau 100 ml de ulei de masline sau
floarea-soarelui la 37 de grade C, apoi imediat suc de la o lamaie. La ora 17,
00, se bea o ceasca de cafea neagra. Noaptea se vor elimina pietrele. Daca
apare senzatia de voma, putem bea suc de lamaie. Pentru stimularea cresterii
parului, foarte eficient este masajul cu malai. Cu un pumn de malai se maseaza
bine scalpul timp de cateva minute. Se scutura bine malaiul, dar nu se spala
parul. Se repeta tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spala bine parul.
In mod
traditional, malaiul se poate prepara in multe feluri: turta in spuza, malai in
test (malaias), malai in tava, terci, pasat, bulz, chitac, cocirtau. Porumbul
ca atare se mai mananca si fiert (in oala), fript (la spuza) sau facut
floricele (la tigaie). Mamaliga e si ea de doua feluri: pripita si fiarta. Pe
cea pripita o mananca mai mult orasenii si se prepara punand malai putin cie
putin in apa sarata fierbinte, asa incat mamaliga sa fiarba in mod egal toata.
Fierberea dureaza mai putin decat la mamaliga virtoasa, preferata mai mult la
tara. In acest caz, malaiul se pune tot dintr-odata in apa sarata, se lasaa sa
fiarba pana incearca de mai multe ori sa dea in foc, ca laptele. Atunci, se
sparge cu facaletul. La sate, mamaliga virtoasa nu se taie cu cutitul, ci cu
sfoara. Terciul de malai nu e altceva decat mamaliga pe jumatate lichida, pe
care o mancau copiii cu placere cu felii de branza sau zeama de prune. Pasatul
este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare
si mai tare la fir. Cocolosul sau bulzul se face din branza invelita in
mamaliga si coapta apoi pe carbuni. In unele locuri, malaiul se amesteca cu
dovleac fiert.
Știați că?
- 100 g faina de porumb are 351 calorii, 100 grame de
pufuleti au 520 calorii.
- Mamaliga se taie perfect daca lama cutitului se
umezeste cu apa.
- Mamaliga nu mai face cocoloase daca inainte de a pune
malaiul la fiert il stropiti cu apa rece.
- Zaharul vanilat poate fi secretul mamaligii perfecte.
- Mamaliga nu ingrasa, dar combinata cu smantana si
branza grasa, efectul va fi acelasi ca in cazul unei cine copioase. in curele
de slabire, se recomanda iaurtul si branza de vaci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu