Sucul de cartofi nu are egal în tratarea acidității
gastrice și a ulcerelor gastrice. Calmează și cicatrizează mucoasele digestive.
Este un antispastic, diuretic, emolient.
Într-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si
restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se poate amesteca si cu
supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de
aceea, trebuie extras si consumat imediat.
Tratarea ulcerului gastric si duodenal - Sucul de
cartofi cruzi, consumat intern, are acţiune favorabilă în afecţiuni ale
aparatului digestiv, respectiv în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, ca şi
în gastritele acide, cronice sau acute, de origine nervoasă (boli cunoscute ca
„nervi la stomac“). Se beau câte 75-100 ml de suc înainte de mesele de
dimineaţă şi de prânz, în cure de 2-3 săptămâni. Se poate folosi atât sucul
simplu, cât şi în amestec cu suc de morcov şi de ţelină.
Ulcer - mincati zilnic doua-trei felii de cartofi
cruzi cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Dureri în gât - se pun cartofi cruzi rasi si dati
prin alcool incalzit. Amestecul se aseaza intr-o tesatura de bumbac si se
aplica pe zona gitului. Infasurati apoi gatul cu un prosop pentru a mentine
caldura pentru mai mult timp.
Arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii,
edeme ale pleoapelor, cicatrizeaza mucoasele şi rănile infectate, buboaie
- se aplica sub formă de cataplasmă cu
cartofi cruzi răzuiţi sau terci din cartofi fierţi. Sub aceleaşi forme se
aplică, timp de 15minute pana la 2 ore ( depinde de suferinta ), pe ochi cu
vânătăi, pe cearcăne, umflături ale pleoapelor şi riduri din jurul ochilor. Se
schimba cataplasma, pâna la vindecarea completa.
Vindecarea usoara a inflamatiilor si ranilor -
razuiti trei cartofi cruzi si amestecati-i cu lapte. Intindeti acest amestec pe
o pinza si aplicati pe zona afectata.
Negi - se pune cartof crud, ras, o data dimineata si
o data dupa-amiaza.
Pecingine sau impetigo - amidonul din cartof are un efect calmant. Se
da prin mixer un cartof crud, dupa care se întinde pasta obtinuta pe fata. Se
lasa zece minute, apoi se clateste.
Arsuri solare - se taie câtiva cartofi în rondele
subtiri. Se aplica pe partile lezate, lasand sa actioneze câteva minute.
Ulcer, hemoragie - se recomanda suc de cartofi cruzi
timp de o luna, chiar daca scaunul devine de a doua zi normal si durerile
zilnice dispar. Se bea un 1/2 pahar de 3-4 ori/zi, cu 1/2 h inainte de masa. Se
pot adauga miere, suc de lamaie sau suc de morcov.
Insomnie, dureri puternice de cap - beti cite o
jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora inaintea
prinzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamani.
ÎNGRIJIRE COSMETICĂ
Ten gras - aplicati o data pe saptamina o masca pe
baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamiie si lasati sa actioneze 10
minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala.
Îngrijirea mâinilor - se prepara glicerolat de
amidon obţinut din 10 g de amidon de cartof, 10 ml de apă şi 130 ml de
glicerină. După amestecare, se încălzeşte la bain-marie într-un vas de sticla
sau portelan şi se amestecă, fără întrerupere, până se obţine o masă
gelatinoasă omogenă.
Albirea mainilor - se foloseşte o pastă obţinută din
doi cartofi fierţi şi daţi prin maşina de tocat, amestecaţi cu o lingură de
glicerină şi cu zeama unei lămâi. Mâinile care au căpătat mirosuri neplăcute de
la diferite produse se freacă cu un cartof crud, tăiat proaspăt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu