Proprietăţile sale dezinfectante, diuretice, depurative, laxative, vermifuge, antiinflamatoare, stimulente gastric, tonic-amare şi cicatrizante fac din pelin o plantă medicinală care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie.
La nivelul aparatului digestiv pelinul
acţionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite,
ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi
intestinali şi lipsa poftei de mâncare.
De asemenea, acţionează în astenia persoanelor
anemice, a celor aflate în convalescenţă, în cazul celor care suferă de dureri
de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută.
Pelinul este recomandat şi în caz de plăgi
purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de
insecte.
Moduri de folosinţă:
- infuzie din două linguriţe frunze uscate la
200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese pentru
stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;
- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml
alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de
albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un
litru de vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese, ca
aperitiv şi tonic, sau după mese, ca digestiv;
-sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri
înflorite la un litru apă fiartă şi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu
efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale şi comprese cu decoct
pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi
înţepături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
- cataplasme din frunze de pelin fierte în
lapte cu câţiva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de
viermi intestinali.
Atenţie! Preparatele cu pelin nu se
adminstrează sub formă de preparate pentru uz intern femeilor însărcinate sau
celor care alăptează, persoanelor care suferă de iritaţii gastrice (ulcer
gastric şi duodenal) sau persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie
cerebrală.
Pentru gustul aromat, pelinul are
virtuţi culinare, fiind folosit în bucătărie la neutralizarea grăsimilor,
condimentarea fripturilor din carne grasă de gâscă, raţă, porc şi mistreţ, care
devin mai gustoase şi uşor digerabile. Alte condimentări se fac la preparatele
din varză şi ciuperci.
Prof. univ. dr. Constantin Milică
Sursa: www.doxologia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu