Perioada de retinere de la alimentele de origine animala de dinaintea Pastelui este extrem de benefica pentru organism.
Totusi, nu orice produs de post este sanatos. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand postesti.
Pe langa multiplele beneficii de ordin spiritual, postul poate sa aiba si efect terapeutic, ajutandu-ne sa scapam de toxinele acumulate prin consumul de alimente de origine animala.
De altfel, unele persoane postesc si pentru a-si reface echilibrul organismului si, uneori, pentru a slabi. Insa multe produse de post de pe piata au efect contrar, fiind doldora de sare, de E-uri si de calorii.
Preparatele din soia, cu moderatie
Soia este unul dintre cei mai buni inlocuitori ai carnii in perioada de post, fiindca aduce necesarul de proteine, dar si de fibre alimentare, de lecitina, de fosfolipide (grasimi bune) si antioxidanti de tipul izoflavonelor (previn bolile cardiovasculare, osteoporoza si atenueaza simptomele menopauzei).
Insa trebuie sa citesti cu atentie eticheta inainte de a o cumpara, pentru a te asigura ca nu provine din culturi de soia modificata genetic. Atunci cand nivelul organismelor modificate genetic depaseste 0,9% din totalul compozitiei unui produs alimentar, producatorul este obligat sa treaca acest lucru pe eticheta.
De asemenea, este foarte important ca produsele pe baza de soia pe care le cumperi sa nu contina cantitati mari de sare si multe E-uri. De aceea, este bine sa eviti salamul, pateul si alte produse din soia care le imita pe cele din carne. Motivul principal este ca, pentru a le da culoare si gust asemanatoare, producatorii folosesc potentiatori de gust, arome, coloranti artificiali, precum si grasimi vegetale hidrogenate (margarina industriala).
Aceste produse au un nivel crescut de glucide si, de aceea, trebuie evitat consumul mai ales in cazul persoanelor cu diabet. si lactatele preparate din soia sunt benefice pentru sanatate, cu conditia sa nu aiba in compozitie adaosuri de arome si de coloranti. in ceea ce priveste produsele din soia preparate in casa, cele mai nocive sunt cele prajite (de tipul snitelelor), fiindca se digera greu.
Semipreparatele si supele la plic, nocive
Tot o combinatie de E-uri si de sare, fara niciun aport nutritional sunt si alimentele semipreparate de post, precum si fasolea batuta, piureul si supele la plic. Toate aceste produse industriale au, in plus, un aport foarte mare de zaharuri, ceea ce le contraindica radical diabeticilor. Dar si pentru persoanele sanatoase, produsele de acest tip sunt nocive, obosind ficatul, ingreunand digestia si dezechilibrand metabolismul.
Nici varianta naturala a fasolei batute nu este recomandata de specialisti pentru consum regulat, fiindca are un aport glucidic ridicat. in plus, prin sfaramarea boabelor, se reduce si nivelul de fibre, iar prin adaosul de ceapa prajita, fasolea batuta devine greu de digerat.
Dulciurile de patiserie au grasimi rele
Potrivit celor mai recente studii, margarina tartinabila de generatie noua din comert nu mai contine grasimi rele, fiind produsa printr-un procedeu modern, numit interesterificare. in schimb, in industria alimentara, la prepararea produselor de patiserie si a dulciurilor ambalate (biscuiti, napolitane etc.) se utilizeaza un tip de margarina industriala obtinuta prin vechiul procedeu, de hidrogenare, care da nastere grasimilor trans, extrem de nocive pentru sistemul cardiovascular prin cresterea nivelului colesterolului rau. Opteaza pentru fructe si pentru deserturile facute in casa!
Ciorbele de legume nu trebuie sa fie acre
Supele si ciorbele din care lipseste carnea sunt o varianta extrem de sanatoasa de pranz in perioada postului. Totusi, trebuie sa fii atent si la modul de preparare a acestora. Astfel, ciorbele cu cartofi sau cu orez nu trebuie acrite puternic, fiindca devin indigeste, iar in asociere cu painea, duc la balonari si la disconfort abdominal. Cel mai usor de digerat sunt ciorbele cu varza, telina, morcovi, conopida, broccoli, ceapa, ardei, in combinatie cu fasole boabe, linte, naut sau cu mazare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu