“Sănătatea este comoara cel mai des
ignorată!” Emile Coue (1857-1926),
farmacist și psiholog francez, considerat printre fondatorii “gândirii pozitive”,
el spunea că: gândul rău atrage răul… ceea ce în tradiția noastră s-ar traduce
prin : când cobești o pățești!
Omul este carne, sânge și energie și, la fel ca un automobil, funcționarea sa optimă este condiționată de calitatea combustibilului! Prin comparație, dacă un Rolls Royce va fi alimentat ca un Trabant – e terminat!
Ce simplu înțelegem asta când e vorba de
mașină și ce greu înțelegem când e vorba de corpul nostrum, de sănătatea
noastră!
Celulele corpului nostrum se reânnoiesc
permanent și odată cu ele țesuturile, organelle deci, întrgul. Asupra perioadei
de reânnoire totală a organismului cercetătorii mai au încă opinii divergente,
astfel unii cred că reânnoirea are loc la 7 ani, pe când alții cred că aceasta
se produce annual în proporție de 98 %
(mucoasa digestivă se reânnoiește din 4 în 4 zile)… iar din observațiile mele
privind vindecarea unor boli grave tind să cred că acest timp al vindecării
este undeva la mijloc - și este important condiționat mental!
Organismul este un adevărat “reactor
nuclear la rece (37 grade C)” iar material necesare schimbării sunt
alimentele ingurgitate care suferă transformări și sub energia gândurilor!
Suntem ceea ce consumăm și ceea ce
gândim!
De aici, se poate aprecia rolul
extraordinar pe care îl joacă alimentaţia şi atitudinea în păstrarea
sănătăţii, ca şi în recuperarea ei.
Organismele prelucrează alimentele
ingerate şi, printr-un şir lung de procesări enzimatice le transformă în hrană
celulară: vitamine, minerale, aminoacizi, glucoză, acizi graşi şi apă.
Biochimic, enzimele sunt inductori şi
catalizatori ai proceselor desfăşurate în micile reactoare: “celulele”! Enzimele acţionează
specific, pe principii sinergice dar şi
antagonice, favorizându-şi sau împiedicându-şi activitatea!
Lipsa de chef, de vitalitate, de energie
este de multe ori primul semn de perturbare a fiziologiei organismului , de
imposibilitate a acestuia de a-şi reveni la normal.
Această stare poate fi indusă atât de
istovirea zilnică, dar mai ales de calitatea “combustibilului” folosit.
Pe de altă parte, cu cât trecem peste vârsta
de 50 de ani…cantitatea şi calitatea secreţiilor se modifică – în sensul că
disponibilitatea lor scade faţă de alimente grele dar şi faţă de cantităţile
ingerate, iar convivialitatea, ca stimul al poftei de mâncare, este mai
importantă decât în tinereţe.
Pentru o bună stare, organismul trebuie
să fie corgestect alimentat, dar în acelaşi timp trebuie să beneficieze şi de o
corectă digestie, circulaţie şi de reacţii biochimiceoptime – toate, în final,
condiţionând cantitatea şi calitatea energetică realizată.
Deci, o bună masticaţie, o bună digestie
gastrică şi intestinală, calitatea secreţiilor hepatice şi pancreatice sunt
factori foarte importanţi în absorbţia adecvată a nutrienţilor optim
ingurgitaţi.
Se cunosc câteva sute de enzyme dar, trei
dintre ele sunt majore în declanşarea şi determinarea procesului de digestie:
ptialina,acidul clorhidric şi pepsina.
Ptialina
este secretată
numai la nivelul cavităţii bucale, calitatea şi cantitatea ei fiind
condiţionată de:
-
calitatea
alimentului consumat;
-
apetit;
-
masticaţie;
-
starea
psihică şi calitatea mediului în care se desfăşoară masa.
Dulciurile naturale complexe (amidonul)
se metabolizează, în cea mai mare parte, în gură sub acţiunea ptialinei.
Digestia lor gastrică şi intestinală este redusă, comparativ cu digestia
bucală, motiv pentru care se recomandă mestecatul îndelung.
Acidul clorhidric acţionează precum enzimele
fără a avea structura acestora. El este responsabil de digestia grăsimilor şi
de predigestia proteinelor, pe când pepsina este o enzimă, specifică şi
exclusiv specializată, pentru digerarea proteinelor.
Aceste principii active sunt secretate la
nivel gastric, cantitatea şi calitatea lor fiind condiţionată, în principiu, de
aceeaşi factori ca şi secreţia de ptialină.
Astfel transformată, simplist spus, hrana
trece în intestinal subţire unde celulele specializate continuă procesul de
digestie şi declanşează absorbţia nutrienţilor.
Odată trecuţi în sânge, aceştia sunt
folosiţi pentru refacerea scheletului, muşchilor, sângelui etc. din acest
process rezultând şi resturi metabolice care sunt eliminate pe cale:
-
respirator
(aer expirat);
-
tegumentară (perspiraţie şi transpiraţie);
-
renală (urină);
-
intestinală (fecale).
Când una dintre cele patru etape ale nutriţiei
(digestia, absorbţia, metabolizarea, eliminarea) este defectuoasă , toate
celelalte etape sunt afectate.
Se produce o reacţie în lanţ şi
negativă, tradusă pri unul sau mai multe dintre următoarele simptome: halenă,
balonare, arsuri epigastrice, dureri de stomac, diaree, constipaţie, modificări
ale greutăţii (obezitate sau slăbire), fasciculaţii, spasme musculare,
insomnie, depresie, dureri de cap, lipsă de energie, tensiune nervoasă,
tegumente şi păr terne, fără strălucire, unghii pătate care se rup uşor etc.
Deci, hrănirea presupune alimnete sănătoase,
dar şi un aparat digestiv sănătos! Numai împreună şi corelate cu atitudinea dau
starea de sănătate!
Dr. Floarea Damaschin, 333 sfaturi pentru alimentaţie şi alimente
sănătoase, Editura Sfinţii Martiri Brâncoveni, 2013, p.19-22
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu