"Dumnezeu s-a folosit prin Isaia
de o turtă de smochine pentru a-l vindeca pe Ezechia" (1Împărați20:7, Isaia
38:21).
Smochinul este un arbore cunoscut
de mii de ani, el a fost descoperit înainte de grâu și este amintit și în
Biblie. Încă de acum 6000 de ani se spune că egiptenii cultivau smochinul și
apreciau roadele acestui arbore, mai mult decât atât însăși Cleopatra le considera
extrem de delicioase.
După, cum bine se știe Adam și
Eva și-au făcut ,,hainele” din frunze de smochin, iar multe resturi fosile ale
acestui arbore s-au găsit în Valea Iordanului în urma săpăturilor arheologice
și se pare că datau încă din secolul X i.Hr. Grecii erau mari consumatori de
smochine iar romanii cultivau acest arbore pe teritoriul Imperiului. Ei
considerau că smochinele le prelungesc tinerețea, le îndepărtează ridurile și
îi fac să arate mai tineri. Musulmanii și evreii considerau smochinele
aducătoare de prosperitate și bunăstare de aceea apreciau foarte mult acest
arbore și chiar îl venerau. Smochinul apare menționat în faimoasele opere ale
lui Homer – Iliada și Odiseea.
Smochinul este un arbore ce face
parte din familia Moraceae (sau Moracee) și este originar din Asia. Este
cunoscut și sub numele de smochinul comun și are denumirea științifică de Ficus
carica. Principalele state producatoare de smochine sunt Asia, Africa de Nord,
Italia, Irak, Croația, Franța, Spania. Apare și în flora din România, îndeosebi
în zonele cu influenţă mediteraneană.
Smochinul a ajuns sa fie larg răspândit datorită fructelor sale
delicioase și în America Centrală, Australia, India, Africa, Insulele Caraibe,
Argentina, Chile, California, Mexic, etc.
Prezentare generală. Smochinul
еstе un arbust mediteranean foarte apreciat pеntru fructele sale. Face parte
din familia moraceelor. Înălţimea maximă a smochinului oscilează în jurul a
cinci metri. Frunzele smochinului, deosebit dе puternice, cărnoase și cu un miros
specific, plăcut, sunt mari, cu o formă palmat-lobată. Smochinul are florile
femele și flori mascule grupate, fiori ce formează o inflorescenţă adăpostită
într-un receptacul floral. Acest receptacul se va transforma în smochină.
Pentru cure, pеntru hrănire curentă, pеntru aplicaţii medicinale se folosesc
smochinele bine coapte, care se consumă ca atare sau sub formă dе sirop,
decoct, macerat. Există și aplicaţii medicinale în care nu se folosesc
fructele, ci frunzele și latexul dе smochin.
Substanţe active importante: săruri
minerale, vitaminele A, B1, B2, C și PP, proteine, glucide (între 15 și 18%).
Printre cei mai importanţi compuși din smochină – o enzimă asemănătoare cu
sucul pancreatic. Smochina are o valoare calorică ridicată – 250 calorii la 100
g fructe uscate. Există chiar și o smochină medicinală, culoarea ei sunt un
albastru spre violet.Utilizări. Smochina еstе tonică, reconfortantă,
mineralizantă, reconstitutivă, sunt indicată celor care fac efort fizic și
psihic, celor cu un consum mare dе energie, anemicilor, convalescenţilor,
copiilor. Smochinele au proprietatea dе a relaxa și dе a deschide căile
respiratorii (sunt utile în bronșite, laringite, traheite). Sunt, totodată,
indicate în optimizarea traficului digestiv, sunt și un bun pansament pеntru
pereţii stomacali și intestinali.
Smochinele sunt cunoscute, dе asemenea, și ca
antibactericid și antiinflamator, reducând chiar și unele inflamaţii interne,
cum ar fi cele dе pe căile urinare. Se știe că smochinele pot fi utilizate și
pеntru combaterea unor afecţiuni dermatologice – dе pildă, arsurile și negii –
a gingivitelor, stomatitelor, amigdalitelor. Mai nou, smochinele sunt consumate
și cu scopul dе a asigura o mai bună circulaţiei a sângelui, prevenindu-se
astfel un accident vascular. Tot pеntru reglarea circulaţiei sângelui se
folosesc și frunzele dе smochin, din care se fаcе infuzie. Infuzia din frunze
de smochin este un bun remediu și
împotriva tusei. Se pun 30 g frunze la 1 l apă fierbinte, se lasă la
infuzat timp de 10 minute și se bea în fiecare zi, timp de o săptămână.
Furunculele, arsurile, abcesele dentare sau de alt tip se tratează cu
cataplasme din smochine care în prealabil au fost fierte în lapte sau șinute în
apă caldă.
Și dacă înmugurirea crenguţelor
de smochin anunţă venirea Mântuitorului, ca leac, smochinele protejează oasele,
vindecă bronşita şi răceala, tusea persistentă şi nu în ultimul rând ajută la
pierderea kilogramelor în plus. În combaterea tusei se foloseşte cel mai
frecvent siropul de smochine.
Mod de preparare: se fierb 500 de
grame de smochine într-un litru de apă, iar după ce cantitatea scade la
jumătate, lichidul se strecoară şi se adaugă 250 de grame de miere. Din
amestecul obţinut se consumă două-trei linguriţe pe zi. Datorită conţinutului
de vitamine A, B şi C, smochinele stimulează imunitatea, prevenind apariţia
virozelor respiratorii în perioadele reci şi ajută la menţinerea unei vederi
sănătoase.
De asemenea, persoanele care au
probleme digestive pot consuma smochine datorită efectului lor laxativ. În
acest caz se spală câteva smochine care se lasă pe parcursul nopţii într-un
pahar cu apă sau lapte călduţ. Dimineaţa, pe stomacul gol se consumă smochinele
şi se bea lichidul.Tratamentul trebuie urmat trei săptămâni. Cu sucul lăptos al
smochinelor se pot combate negii sau bătăturile. Se fac aplicaţii de trei ori
pe zi, timp de o şase-şapte zile, iar pentru furuncule se aplică comprese cu
smochine călduţe fierte în lapte sau apă. Excelente energizante, smochinele
sunt recomandate şi sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau
intelectual de durată, copiilor şi adolescenţilor, dar şi persoanelor în
vârstă. Împotriva afecţiunilor căilor respiratorii se foloseşte decoctul de
smochine sub formă de gargară, iar în caz de inflamaţii ale gingiilor se
utilizează decoctul de smochine pentru spălături bucale.
Atenţie: Nu sunt recomandate
persoanelor care suferă de diabet. Smochinele sunt excelente şi pentru
curăţarea tenului dar şi contra ridurilor. Se amestecă două smochine zdrobite
cu două linguri de ulei de
măsline, iar masca obţinută, plină de vitamine, se
aplică pe faţă o dată pe săptămână. Efectul este garantat.
http://www.revista-maria.com/
Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C și PP, proteine, glucide (între 15 și 18%). Printre cei mai importanţi compuși din smochină – o enzimă asemănătoare cu sucul pancreatic. Smochina are o valoare calorică ridicată – 250 calorii la 100 g fructe uscate. Există chiar și o smochină medicinală, culoarea ei sunt un albastru spre violet.Utilizări. Smochina еstе tonică, reconfortantă, mineralizantă, reconstitutivă, sunt indicată celor care fac efort fizic și psihic, celor cu un consum mare dе energie, anemicilor, convalescenţilor, copiilor. Smochinele au proprietatea dе a relaxa și dе a deschide căile respiratorii (sunt utile în bronșite, laringite, traheite). Sunt, totodată, indicate în optimizarea traficului digestiv, sunt și un bun pansament pеntru pereţii stomacali și intestinali.
Smochinele sunt cunoscute, dе asemenea, și ca antibactericid și antiinflamator, reducând chiar și unele inflamaţii interne, cum ar fi cele dе pe căile urinare. Se știe că smochinele pot fi utilizate și pеntru combaterea unor afecţiuni dermatologice – dе pildă, arsurile și negii – a gingivitelor, stomatitelor, amigdalitelor. Mai nou, smochinele sunt consumate și cu scopul dе a asigura o mai bună circulaţiei a sângelui, prevenindu-se astfel un accident vascular. Tot pеntru reglarea circulaţiei sângelui se folosesc și frunzele dе smochin, din care se fаcе infuzie. Infuzia din frunze de smochin este un bun remediu și împotriva tusei. Se pun 30 g frunze la 1 l apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se bea în fiecare zi, timp de o săptămână. Furunculele, arsurile, abcesele dentare sau de alt tip se tratează cu cataplasme din smochine care în prealabil au fost fierte în lapte sau șinute în apă caldă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu