joi, 1 mai 2014

Preotul-medic pediatru Alexei Gracev despre alimentația sănătoasă a copiilor

Dacă din copilărie vom învăța copiii să mănânce alimente cât mai folositoare și mai simple, atunci ei se vor îmbolnăvi mai puțin; intestinele le vor funcționa mai bine, iar culoarea feței va fi mai sănătoasă și frumoasă. 


Dar ce fel de hrană este și folositoare și simplă? 

Hrana folositoare terbuie să conțină proteine (albumine), grăsimi, hidrați de carbon (glucide), vitamine, săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, etc.).

Dar cel mai important, esențialul, e ca hrana să fie cât mai simplă, adică  să fie simplu pregătită, fără multe condimente, grăsimi prăjite, maioneză. Să luăm, de exemplu, cartofii. Cartofii copți pe jăratec au un gust cu totul minunat. Fără tot soiul de condimente, doar cu puțină verdeață. Aceștia își păstrează toate vitaminele, toate substanțele nutritive. Cartofii își pierd din gustul lor adevărat și din substanțele folositoare, nutritive, atunci când sunt prăjiți, înăbușiți, condimentați cu diferite sosuri. de aceea, cel mai bine e să fierbem cartofii și să-i preparăm cu ulei vegetal și puțină verdeață; sau în cuptor (sau rolă) dacă îi vom coace cu tot cu coajă ei vor fi la fel de buni ca cei de pe jăratec. Această regulă de preparare se poate folosi la toate produsele.

Deseori copiii se îmbolnăvesc, pentru că mănâncă foarte prăjit, multe grăsimi, cât și sărat și picant.

Albuminele care se găsesc mai mult în preparatele de origine animală: carne, pește, se numesc proteine animale. De ele îndeosebi are nevoie organismul în creștere. Din aceste proteine "se construiesc" mușchii, pielea, creierul, organele interne.

Dar trebuie să ținem minte un lucru, că organismul nostru consumă foarte multă energie pentru a prelucra aceste proteine. Pentru a veni în ajutorul acestui proces de prelucrare, trebuie să mâncăm carnea, puiul, ouăle peștele cu legume și multe verdețuri, iar nu cu macaroane, paste făinoase ori crupe. Prin aceasta noi ușurăm foarte mult munca stomacului.

Copiii prelucrează și asimilează foarte ușor proteinele conținute în lapte și produsele lactate. Laptele este foarte folositor mai ales copilașilor mici până la șapte-opt ani. La copiii de vârste mai mari și la maturi lipsește din organism substanța care prelucrează laptele. De aceea noi mâncăm de obicei lapte deja prelucrat, adică produse lactate acre (brânză de vaci, smântână, chefir, lapte bătut, iaurt). Iaurtul de fructe este foarte bine să se ia la micul dejun, e ca un medicament asemenea unui unguent care împiedică uzura pentru o mai bună lucrare a intestinului.

Albuminele, proteinele vegetale  se găsesc mai ales în cereale: mazăre, fasole, pâine. Acestea pot, într-o măsură cunoscută, să înlocuiascăproteinele animale pentru un timp. Iar acest timp este postul. 

Copiii fac multă mișcare: se joacă, aleargă, lucrează își ajută părinții; în aftră de asta ei mai și învață - într-un cuvânt, consumă multă energie. Și, desigur, organismul trebuie să o completeze. Iar pentru asta este ajutat de hidrații de carbon și grăsimi. Hidrații de carbon se conțin în crupe și pâine, făinoase, cartofi și alte legume. Grăsimile - înainte de toate în ulei.

Legumele și fructele conțin multe vitamine. În alcătuirea  trupului omenesc intră cele mai diverse substanțe, în același timp fier, calciu, potasiu, magneziu și așa mai departe... Dar cel mai mult în compoziția organismului nostru se află... apa. Creierul nostru, de exemplu, conține 80 de procente apă, mușchii - 76 procente, oasele - 25 procente!

- 80 de procente - înseamnă, că creierul este aproape lichid, în el e multă apă! Iar în oase, care sunt baza trupului uman, și îi asigură tăria și stabilitatea, - un sfert este apă.

Iată de ce omul are atâta nevoie de săruri minerale și apă. Noi bem apa când ne este sete , dar apa mai intră în organism și prin alte produse: odată cu sucurile, supa, compotul, chefirul, sau altele. În unele din ele s e conține multă apă, de exemplu în ardei, castraveți și pepene verde. Apă este și în pârjoale, în pâine, și chiar în pesmet. Fără apă nu poate avea loc nici un proces vital: nu se poate digera mâncarea, nu va putea lucra inima.

Fără mâncare omul poate rezista câteva săptămâni, iar fără apă - câteva zile. 

Sărurile minerale ajung în organismul omului tot la fel, prin alimente: s-a dovedit că ele se conțin în cele mai obișnuite produse - varză, mere, lapte, pește.

Când omul se alimentează incorect, de exemplu, folosește prea multe proteine și neglijează sărurile și vitaminele, - aceasta poate provoca o îngrășare nesănătoasă și poate ajunge repede la o corpolență bolnavă. Mai ales dacă omul se așează la masă înainte să-i fie foame și mănâncă pur și simplu din plăcere.

Extras din Cartea Fetelor, Preot Alexei Gracev, Editura Credința strămoșească 2006, pag. 63-67.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)