Miezul de nucă este un
aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, dar are
în acelaşi timp şi calităţi terapeutice de invidiat, aducând beneficii greu de
egalat dacă sunt consumate cât mai des.
În Evul Mediu, nuca era
recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că
forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea
minţii. Cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e
recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. De asemenea,
antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul
colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de
nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora.
Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a
face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi
previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu american recent.
Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată în
grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Experţii au
mai observat că persoanele care mănâncă nuci de cel puţin două ori pe săptămână
au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită faţă de cei
care nu mănâncă deloc nuci.
Uleiul
de nucă şi beneficiile sale
Despre uleiul de nucă
presat la rece se spune că este mult mai bun decât cel de măsline, datorită
marii cantităţi de acizi omega 3 şi 6. În urma mai multor studii şi cercetări
s-a ajuns la concluzia că este o sursă extrem de bogată de antioxidanţi şi acid
elagic, ce au rol important în eliminarea toxinelor şi a diverselor substanţe
nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai
multor tipuri de cancer. Pe de altă parte, acidul elagic împiedică
multiplicarea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nucă nu trebuie să
lipsească din alimentaţia persoanelor cu colesterolul crescut şi a celor
predispuse la ateroscleroză.
Dimineaţa, pe
nemâncate, se iau două linguri cu ulei, într-o cură de opt zile pe lună. Se
recomandă, de asemenea, persoanelor care depun efort intelectual, cu deosebire
elevilor şi studenţilor, dar şi celor care prestează muncă fizică grea. Acest
tip de ulei este deosebit de pretenţios şi râncezeşte foarte repede, trebuie
păstrat la rece şi întuneric ca să reziste măcar şase luni de la preparare. Nu
se foloseşte la gătit deoarece temperaturile înalte îi alterează atât gustul,
cât şi aroma. Poate fi însă folosit la salate, în preparatele care conţin paste
sau la prepararea prăjiturilor, cărora le dă un gust şi o aromă deosebite.
Sursa: gazetanoua.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu