Măcrişul este o plantă
perenă, cunoscută de secole şi este extrem de apreciată atât pentru utilizările
sale medicinale şi cât şi pentru cele culinare. John Evelyn, scriitor şi
botanist englez, a scris în 1699, în cartea Acetaria, că măcrişul "ascute
pofta de mâncare, linişteşte căldura, răceşte ficatul şi întăreşte inima".
Îl găsim la câmpie, pe
drumuri înguste, iar mirosul ușor acrișor, foarte aromat ne atrage atenția
imediat. Se mai numește și leacul femeilor, iar cea mai veche întrebuințare a
sa este ca remediu împotriva cancerului.
Specialiștii în
medicina naturistă sunt de părere că orice femeie trebuie să aibă în casă
măcriș pentru că tratează orice afecțiune, și în cazul lor este cel mai
eficient dezinfectant intern, informează bulk-essiac-tea.com.
De secole, măcrișul s-a
folosit pentru tratarea cancerului și a bolilor cronice degenerative.
Scurtă istorie a măcrişului
Există aproximativ o sută de specii
de măcriş, răspândite în întreaga lume, unele crescând în sălbăticie altele
fiind cultivate în grădini. Este răspândit pretutindeni pe glob, cu precădere
în zonele cu climă temperată. Măcrişul este consumat ca şi vegetală încă din
antichitate. Multe specii de măcriş îşi au originea în Eurasia şi au fost
folosite de egipteni, greci şi romani. Aceste specii au fost mai târziu
naturalizate de nativii americani. Prin evul mediu, câteva specii de măcriş au
început să fie folosite şi cultivate cu precădere în Italia şi Franţa, iar în
secolul al XVI lea, măcrişul a fost introdus în Anglia.
Măcrişul în tratamente
naturiste
Măcrişul conţine
vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu şi magneziu,
precum şi fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină. Combinarea acestor
vitamine asigură sănătatea întregului corp. Acesta, are proprietăţi
antioxidante şi astfel ajută la prevenirea bolilor de inimă. Cu toate acestea,
măcrişul nu este recomandat pentru persoanele care au pietre la vezică biliară
sau pentru femeile însărcinate şi care alăptează.
Este un laxativ uşor, având şi
proprietăţi diuretice, antiinfecţioase, antiscorbutice, înlătură greţurile,
febra, abcesele, ulceraţiile, hemoroizii, fiind un depurativ al sângelui şi al
intestinelor, restabilind funcţionarea lor normală.
Clorofila măcrișului
este și ea foarte importantă în tratamentele naturiste pentru că ajuta la
oxigenarea vaselor sângelui și la o bună circulație periferică.
Prin efectul său,
clorofila ajută la oxigenarea tuturor celulelor organismului iar cele canceroase
sunt blocate, pentru că planta are rol dezinfectant.
Mai mult, un tratament
naturist cu măcriș ajută la o mai buna rezistență a organismului în timpul ședintelor
de radiații, absolut necesare în anumite stadii ale cancerului.
Activitatea
cardiovasculară sau afecțiunile ficatului pot fi de asemenea tratate cu
ceaiurile acestei plante. Și dereglările digestive sau hemoragiile sunt
controlate eficient.
Măcrisul poate fi
folosit atat sub forma de tinctura cat si de ceai.
Pentru tinctură,
amestecul de măcriș cu alcool se lasă la măcerat timp de două săptămâni, într-o
cameră cu mult soare.
În trecut, rădăcinile
şi seminţele de măcriş macerate în vin au fost folosite pentru oprirea
hemoragiilor şi pentru a trata scorbutul, cauzat de deficienţa de vitamina C.
În cazul ceaiului, doza
administrată nu va fi mai mică de trei căni pe tot parcursul zilei. Veți
observa efectele în timp, iar controalele de rutină la medicii specialiști sunt
absolut obligatorii.
În zilele noastre, măcrişul este
folosit ca adjuvant la tratarea afecţiunilor respiratorii superioare, în
inflamaţii nazale şi a sinusurilor.
Primăvara, măcrişul este folosit ca
şi tonic, pentru curăţarea sângelui.
De asemenea, rădăcina măcrişului,
utilizată sub formă de decoct, dar și decoctul de flori ameliorează bolile de piele și pietrele la rinichi, în special în trecut a fost folosit pentru tratarea icterului. Rădăcina de măcriş, folosită în curele de
detoxifiere, reface ficatul.
Fiind deosebit de bogat în fier,
sucul din frunze de măcriş, amestecat cu cantităţi egale de ulei de ricin se
recomandă ca remediu pentru tratarea insomniei.
În Iran, supa de măcriş este
folosită în timpul iernii, împotriva răcelii şi a gripei. Măcrişul este
utilizat pe scară largă în bucătăria rusă; se crede că măcrişul scade tensiunea
arterială.
Sursa: epochtimes-romania.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu