Consumul unei căni de afine zilnic poate îmbunătăți radical starea de
sănătate, spun experții. Acest obicei ne poate pune la dispoziție fibre extrem
de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos.
După cum menționează nutriționistul Dora Walsh în publicația Times of
India, fructele de pădure conțin foarte multe substanțe benefice pentru
oragnism, cum ar fi antocianine, proantocianine, resveratrol, flavonoizi,
tanine.
Acestea inhibă mecanismele de producere a celulelor canceroase, datorită
numeroaselor substanțe fitochimice, încetinind declinul cognitiv asociat
apariției bolii Alzheimer și reducând riscul de accident vascular.
Afinele pot fi ușor încorporate în ceea ce mâncăm în fiecare săptămână.
Reprezintă o sursă importantă de minerale: mangan, vitamina A, fier, calciu,
vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor și seleniu.
Utilizarea de afine scade nivelul colesterolului, normalizeaza funcționarea
sistemului cardio-vascular, întărește vasele sangvine, îmbunătățește memoria,
are un efect calmant și de întinerire.
Consumul acestor fructe bogate în antioxidanți reduce riscul de boli
cardiovasculare, protejând pereții vasculari.
Afinele vindecă bolile
rinichilor și diabetul zaharat
Cercetările mai vechi sau mai noi au concluzionat că persoanele care
mănâncă fructe și legume închise la culoare, aproape negre, sunt ferite de
grave probleme de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia,
osteoporoza, afecțiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.
Asta, deoarece aceste fructe sunt foarte bogate în vitamina C și grupul de
vitamine B cu efect antiinflamator, antiâmbătrânire, antidiabetic și care,
împreună, acționează ca un adevărat scut împotriva cancerului.
Afinul, un arbust nu prea înalt care crește în zonele montane, înflorește
în mai, iunie și fructele sale, afinele, niște bobițe bleumarin, brumate,
suculente, dulci-acrișoare, se coc în iulie, august. Consumate cu regularitate,
afinile cresc imunitatea organismului, au grijă de ficat și stomac, curătă
sângele, vindecă bolile rinichilor, întrețin mintea sănătoasă.
Afinele sunt bogate în acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan,
cupru, sulf, fosfor, zinc și crom, vitamine, taninuri, alcool și ulei esențial.
Frunzele de afin, culese primăvara, înainte de a ajunge la maturitate, au și
ele o compoziție care ajută în tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul
zaharat.
Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, găsindu-se sub această formă
tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspăt, pulbere preparată din afine
uscate ori sub formă de decoct, din frunze ori fructe uscate.
Bolnavilor de diabet li se recomandă să consume afine pe tot parcursul
anului și să bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se găsesc de cumpărat
la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahăr din sânge și stimulează funcționarea
pancreasului.
Stimulează regenerarea
celulelor de la nivelul retinei
Consumul de afine proaspete tratează infecțiile urinare, afecțiunile hepatice,
stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra
vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul
miocardic. Dacă mesteci fructe de afine, poftele dispar.
Studii recente spun că un consum frecvent de afine ajută la menținerea
sănătății creierului, prevenind astfel boala Alzheimer și sporind performanțele
intelectuale. Afinele îmbunătățesc semnificativ memoria, motiv pentru care
elevii și studenii conștiincioși, cei care învață mult, dar și alte persoane
care încă mai au de studiat, ar trebui să le consume zilnic.
Pulberea de afine se obține măcinând fructele uscate în râșnița electrică
de cafea. Nu se râșnește mult odată, e suficientă o poție pentru 10 - 15 zile.
Zilnic se iau câte patru lingurițe de pulbere, cu puțină apă, cu o jumătate de
oră înainte de mese.
Sursa: ziare.com
Afinele sunt fructele ce contin cei mai multi antioxidanti. Acestia fac adevarate minuni, intarind si promovand sistemul imunitar si asigurand un rol anti bacterian. In plus, contribuie la cresterea nivelului hemoglobinei si al oxigenului in sange. Dar asta numai daca aveti norocul sa cumnparati si sa consumati afine proaspete sau congelate care n-au cunoscut gustul pesticidelor, ci doar al fertilizatorilor naturali. Plantatia de afine Liciniu, din Vistea de Sus, judetul Brasov, foloseste fertilizatori naturali si are 11 ha din suprafata certificate Bio. Ce inseamna asta? Inseamna ca afinele produse aici se vand si se consuma cu succes atat in Romania cat si in cateva tari europene importante, ca Portugalia, Olanda sau Marea Britanie. Ambalarea fructelor, depozitarea si procesarea lor se face in conditii europene si moderne, firma avand capacitatile si spatiul necesare in acest sens.
RăspundețiȘtergereDaca am reusit sa va fac pofta si eu pentru mai multe compozitii cu afine produse naturale, atunci nu ezitati sa va uitati peste pagina Liciniu – http://liciniu.com/.