În lipsa fructelor proaspete, fructele uscate aduc
mari beneficii sănătății, pentru că sunt bogate în fibre, carbohidrați
complecși, vitamine și minerale.
În
lipsa bogăției de fructe proaspete ale verii, putem să ne bazăm pe cele uscate.
Sunt la fel de sănătoase, ba chiar aduc beneficii pentru vitalizarea
organismului în sezonul rece. Fructele uscate sunt bogate în fibre,
carbohidrați complecși, vitamine și minerale. Sunt o sursă constantă de
energie, datorită conținutului de zaharoză, fructoză și glucoză naturală.
Aceste zaharuri neutralizează acizii formați de alimente precum carnea și
ouăle.
Fructele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr, după
fructele proaspete, înaintea mierii sau zahărului. Mai aveți vreun motiv să
ocolții delicioasele fructe uscate?
Curmala, antitumoral
Printre
fructele uscate cele mai de pret, curmalele sunt considerate un depozit natural
de energie, care completeaza cu succes aportul zilnic de fibre. Acest fruct
este consumat atit pentru savoarea sa, cat si pentru virtutile terapeutice. in
zonele in care curmala constituie un aliment de baza, in special la populatiile
africane, cancerul si tumorile sunt rare. Aceasta performanta se explica prin
continutul foarte bogat in magneziu. Cercetarile au evidentiat rolul preventiv
al acestui oligoelement in bolile canceroase. Magneziul tonifica muschii si
intirzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele sunt
recomandate in toate afectiunile nervilor, au actiune benefica asupra prostatei
si rinichilor. Curmala mai contine si fosfor, care ajuta la calcifierea
oaselor. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de
fier ale organismului. Calciul, potasiul si cuprul din curmale fac din acest
fruct uscat un aliment recomandat anemicilor, celor extenuati, convalescentilor,
copiilor, sportivilor, persoanelor decalcifiate, demineralizate, persoanelor in
varsta. Pentru cura, se pot manca zilnic 300-400 g de curmale, timp de trei sau
patru saptamani. Decoctul calmeaza tusea.
Caisele, leac pentru vedere și frumusețe
Caisele
uscate contin vitamina A, C, B si beta-caroten. Caisele imbunatatesc vederea si
ajuta la regenerarea tesuturilor si a nervilor. Prin aportul ridicat de fier,
aceste fructe sunt recomandate in cazurile severe de anemie. Caisele uscate
sunt o sursa buna de fibre alimentare si potasiu, avand un continut scazut de
grasimi saturate, colesterol si sodiu. Totusi, sa nu uitam ca aceste fructe
sunt bogate in calorii, 100 de grame de caise uscate continand 241 de calorii
si 36 grame de zahar. De aceea, nu sunt recomandate in curele de slabire.
Fructul este foarte nutritiv, laxativ, si e recomandat in anemii, astenii,
insomnii, convalescente, diaree sau constipatie. Pentru imbunatatirea acuitatii
vizuale, se oparesc 100 g caise uscate, apoi, dupa jumatate de ora, caisele se
maruntesc, se adauga 100 g morcov ras si o lingura zahar pudra. Se amesteca
bine si se va consuma de trei ori pe saptamana. Aceleasi caise inmuiate si
strivite, in amestec cu miezul de la o felie mai mare de lamaie si o lingurita
de miere. Acest preparat mareste rezistenta la imbolnavire, intareste sistemul
imunitar. Caisele inmuiate se freaca bine, pana ajung ca o pasta omogena. Se
aplica pe fata, intr-un strat uniform, pentru 10 minute. Masca curata in
profunzime si tonifica tenul.
Smochine pentru căile respiratorii
Smochinele
sunt un remediu sigur impotriva constipatiei. Consumate cu lapte si miere,
actioneaza eficient si impotriva inflamatiilor gurii si gitului. Marea valoare
energetica a smochinei este cunoscuta de mai bine de 2.000 de ani. Ajuta la
restabilirea echilibrului nervos si recapatarea fortei si vigorii. Prin
seminte, smochina rade peretii intestinali si stimuleaza peristaltismul,
facilitand astfel evacuarea materiilor fecale. Se spala patru sau cinci
smochine uscate, se taie in doua, se lasa toata noaptea intr-un pahar cu apa
sau cu lapte caldut. Dimineata, pe stomacul gol, se mananca smochinele si se
bea lichidul obtinut. Acest tratament poate fi aplicat trei saptamani.
Elibereaza de secretii caile respiratorii. Guturaiurile persistente,
laringitele, traheitele trec cu sirop de smochine: sase sau sapte smochine se
fierb intr-un sfert de litru de apa, pana la obtinerea unei bauturi
concentrate, care se bea cu inghitituri mici. Uscata la soare, smochina are o
mare valoare nutritiva, pentru ca apa din ea s-a transformat in zahar. E un
puternic energizant - pe care diabeticii si cei care se tem de depunerea unor
kilograme in plus trebuie sa il consume cu prudenta. Smochina este interzisa
intr-un regim anti-colesterol sever. Decoctul e bun sub forma de gargara pentru
combaterea anginei, si sub forma de spalaturi bucale in caz de inflamatii ale
gingiilor.
Fructele
uscate, intregi sau taiate bucati, sunt folosite la prepararea dulciurilor,
fiind adaugate in checuri, cozonaci, prajituri, salate de fructe proaspete sau
chiar in inghetata de casa. Insa aproape toate fructele uscate pot constitui
ingredientele ideale pentru un mic-dejun rapid, impreuna cu fulgii de ovaz sau
musli. Pot fi adaugate in bauturile racoritoare ori cocteiluri. Orice fruct
uscat poate fi consumat ca atare.
Prunele uscate ajuta în osteoporoză
Prunele sunt recomandate in anemie, surmenaj,
guta, constipatie, intoxicatii alimentare. In afara efectului laxativ, pruna
uscata intareste celulele nervoase, regleaza functiile hepatice, tranzitul
intestinal si debitul urinar. in prunele uscate, in care substantele sunt
concentrate, urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt
mai evidente. sase sau sapte prune uscate se lasa la macerat toata noaptea
intr-un pahar cu apa. Dimineata, pe stomacul gol, se bea intii lichidul, apoi
se mananca prunele. Dupa cateva zile de tratament, intestinul este eliberat de
deseuri si isi regaseste peristaltismul normal. Prunele uscate nu sunt
contraindicate intr-un regim hiposodat. In schimb, nu sunt recomandate
diabeticilor. Consumul de prune uscate ajuta la intarirea tesutului osos si
mareste densitatea acestuia. De aceea, aceste fructe sunt recomandate, in
special, persoanelor cu risc de osteoporoza, care au deficiente de
mineralizare. Cine mananca multe prune uscate isi intareste imunitatea. Prunele
uscate au o concentratie mult mai mare de zaharuri decat cele crude. 100 grame
de prune uscate contin peste 300 de calorii, asa incat trebuie sa le consumati
cu moderatie pentru a preveni cresterea ponderala.
Stafidele protejează inima
Stafidele
sunt fructele unor varietati de struguri fara seminte, cu un continut ridicat
in zahar. Mai bine zis, fructoza si glucoza, zaharuri naturale care nu
afecteaza dintii. Stafidele ajuta la intarirea muschiului cardiac, reducand
considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in cazul femeilor intre
50 si 70 de ani. Potrivit studiilor recente, o ceasca de stafide pe zi reduce
pofta de mancare, creste cantitatea de colesterol bun, prevenind
arteroscleroza. Stafidele contin si o serie de antioxidanti puternici, denumiti
polifenoli, care previn aparitia cancerelor de san si colon, impiedicand formarea
neoplasmelor. Stafidele au efecte benefice in convalescenta. 100 grame de
stafide contin 268 calorii. Stafidele reprezinta un tonic si un energizant
natural al organismului, excelent pentru a combate oboseala si a preveni
depresia. Aceste fructe contin si vitamine din complexul B, care ajuta la
tratarea starilor de anxietate si la prevenirea caderii parului. Consumul de
stafide ajuta la pastrarea acuitatii vizuale. inlesneste digestia, prin
continutul de fibre. Stafidele mai ofera si vitaminele A si C si o cantitate
semnificativa de potasiu, substanta minerala care ajuta la fluidizarea singelui
si la echilibrarea tensiunii arteriale. Minerale ca fier, calciu, magneziu,
iod, prezente in aceste fructe se asimileaza repede si usor de catre organism.
sunt cei mai sanatosi inlocuitori ai bomboanelor.
Pentru
persoanele ponderabile ananasul uscat este foarte benefic în a da din kilograme
jos
Ananasul
uscat are efect diuretic. Are un continut bogat in bromelina, un amestec de
enzime care accelereaza metabolismul. Umple stomacul, dand senzatia de
satietate. In acelasi timp, permite eliminarea rapida din organism a anumitor
produse nocive de metabolism printre care lipidele si colesterolul. Este
recomandat persoanelor care tin cura de slabire, care au tendinta de ingrasare
sau care au un stil de viata sedentar, inactiv. Papaya ajuta la digestie.
Fructele uscate sunt frecvent folosite in retetele culinare, dar si
terapeutice. Perele uscate sunt recomandate in tratarea reumatismului, gutei,
artritei si constipatiei cronice. Decocturile si compoturile din pere uscate
sunt bogate in niste substante deosebite, taninele, care au proprietati
astringente, cu efect terapeutic in tulburarile intestinului. Au si proprietati
diuretice, antimicrobiene, calmante, de neutralizare a virusurilor si de fortificare
a organismului.
La ce sunt bune fructele uscate?
afine:
imbunatatesc vederea nocturna
ananas:
nutritiv si vitaminizant
banane:
tonic regenerator
caise:
sursa de vitamina A, calciu si fier
capsuni:
aperitiv si desert
cirese:
tonic digestiv
coacaze:
antianemice
curmale:
sursa de fibre
ghimbir:
bun digestiv
mango:
regenerator si afrodiziac
mere:
reumatisme, guta
nuca
de cocos: racoritor
pere:
sursa de fosfor si vitamina A
prune:
tonic intestinal
smochine:
sursa de fier, calciu si fosfor
stafide:
tonic intestinal, vitaminizant
Nu
confundati fructele uscate cu cele confiate. Primele se obtin prin
deshidratare, cele confiate, prin imbibare cu melasa sau solutie de glucoza.
Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor si
legumelor. Pe vremuri, ele se uscau la soare si procesul dura cateva zile.
Astazi, le putem cumpara deshidratate prin procese industriale. Dar exista si
aparate cu care putem face acest lucru acasa.
Sursa: sites.google.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu