joi, 6 februarie 2014

Fructele uscate, cocteilul de vitamine al iernii

În lipsa fructelor proaspete, fructele uscate aduc mari beneficii sănătății, pentru că sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși, vitamine și minerale.

În lipsa bogăției de fructe proaspete ale verii, putem să ne bazăm pe cele uscate. Sunt la fel de sănătoase, ba chiar aduc beneficii pentru vitalizarea organismului în sezonul rece. Fructele uscate sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși, vitamine și minerale. Sunt o sursă constantă de energie, datorită conținutului de zaharoză, fructoză și glucoză naturală. Aceste zaharuri neutralizează acizii formați de alimente precum carnea și ouăle.
Fructele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr, după fructele proaspete, înaintea mierii sau zahărului. Mai aveți vreun motiv să ocolții delicioasele fructe uscate?

Curmala, antitumoral

Printre fructele uscate cele mai de pret, curmalele sunt considerate un depozit natural de energie, care completeaza cu succes aportul zilnic de fibre. Acest fruct este consumat atit pentru savoarea sa, cat si pentru virtutile terapeutice. in zonele in care curmala constituie un aliment de baza, in special la populatiile africane, cancerul si tumorile sunt rare. Aceasta performanta se explica prin continutul foarte bogat in magneziu. Cercetarile au evidentiat rolul preventiv al acestui oligoelement in bolile canceroase. Magneziul tonifica muschii si intirzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele sunt recomandate in toate afectiunile nervilor, au actiune benefica asupra prostatei si rinichilor. Curmala mai contine si fosfor, care ajuta la calcifierea oaselor. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Calciul, potasiul si cuprul din curmale fac din acest fruct uscat un aliment recomandat anemicilor, celor extenuati, convalescentilor, copiilor, sportivilor, persoanelor decalcifiate, demineralizate, persoanelor in varsta. Pentru cura, se pot manca zilnic 300-400 g de curmale, timp de trei sau patru saptamani. Decoctul calmeaza tusea.

Caisele, leac pentru vedere și frumusețe

Caisele uscate contin vitamina A, C, B si beta-caroten. Caisele imbunatatesc vederea si ajuta la regenerarea tesuturilor si a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate in cazurile severe de anemie. Caisele uscate sunt o sursa buna de fibre alimentare si potasiu, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Totusi, sa nu uitam ca aceste fructe sunt bogate in calorii, 100 de grame de caise uscate continand 241 de calorii si 36 grame de zahar. De aceea, nu sunt recomandate in curele de slabire. Fructul este foarte nutritiv, laxativ, si e recomandat in anemii, astenii, insomnii, convalescente, diaree sau constipatie. Pentru imbunatatirea acuitatii vizuale, se oparesc 100 g caise uscate, apoi, dupa jumatate de ora, caisele se maruntesc, se adauga 100 g morcov ras si o lingura zahar pudra. Se amesteca bine si se va consuma de trei ori pe saptamana. Aceleasi caise inmuiate si strivite, in amestec cu miezul de la o felie mai mare de lamaie si o lingurita de miere. Acest preparat mareste rezistenta la imbolnavire, intareste sistemul imunitar. Caisele inmuiate se freaca bine, pana ajung ca o pasta omogena. Se aplica pe fata, intr-un strat uniform, pentru 10 minute. Masca curata in profunzime si tonifica tenul.

Smochine pentru căile respiratorii

Smochinele sunt un remediu sigur impotriva constipatiei. Consumate cu lapte si miere, actioneaza eficient si impotriva inflamatiilor gurii si gitului. Marea valoare energetica a smochinei este cunoscuta de mai bine de 2.000 de ani. Ajuta la restabilirea echilibrului nervos si recapatarea fortei si vigorii. Prin seminte, smochina rade peretii intestinali si stimuleaza peristaltismul, facilitand astfel evacuarea materiilor fecale. Se spala patru sau cinci smochine uscate, se taie in doua, se lasa toata noaptea intr-un pahar cu apa sau cu lapte caldut. Dimineata, pe stomacul gol, se mananca smochinele si se bea lichidul obtinut. Acest tratament poate fi aplicat trei saptamani. Elibereaza de secretii caile respiratorii. Guturaiurile persistente, laringitele, traheitele trec cu sirop de smochine: sase sau sapte smochine se fierb intr-un sfert de litru de apa, pana la obtinerea unei bauturi concentrate, care se bea cu inghitituri mici. Uscata la soare, smochina are o mare valoare nutritiva, pentru ca apa din ea s-a transformat in zahar. E un puternic energizant - pe care diabeticii si cei care se tem de depunerea unor kilograme in plus trebuie sa il consume cu prudenta. Smochina este interzisa intr-un regim anti-colesterol sever. Decoctul e bun sub forma de gargara pentru combaterea anginei, si sub forma de spalaturi bucale in caz de inflamatii ale gingiilor.

Ingredientele unui mic-dejun sănătos

Fructele uscate, intregi sau taiate bucati, sunt folosite la prepararea dulciurilor, fiind adaugate in checuri, cozonaci, prajituri, salate de fructe proaspete sau chiar in inghetata de casa. Insa aproape toate fructele uscate pot constitui ingredientele ideale pentru un mic-dejun rapid, impreuna cu fulgii de ovaz sau musli. Pot fi adaugate in bauturile racoritoare ori cocteiluri. Orice fruct uscat poate fi consumat ca atare.

Prunele uscate ajuta în osteoporoză

 Prunele sunt recomandate in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare. In afara efectului laxativ, pruna uscata intareste celulele nervoase, regleaza functiile hepatice, tranzitul intestinal si debitul urinar. in prunele uscate, in care substantele sunt concentrate, urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt mai evidente. sase sau sapte prune uscate se lasa la macerat toata noaptea intr-un pahar cu apa. Dimineata, pe stomacul gol, se bea intii lichidul, apoi se mananca prunele. Dupa cateva zile de tratament, intestinul este eliberat de deseuri si isi regaseste peristaltismul normal. Prunele uscate nu sunt contraindicate intr-un regim hiposodat. In schimb, nu sunt recomandate diabeticilor. Consumul de prune uscate ajuta la intarirea tesutului osos si mareste densitatea acestuia. De aceea, aceste fructe sunt recomandate, in special, persoanelor cu risc de osteoporoza, care au deficiente de mineralizare. Cine mananca multe prune uscate isi intareste imunitatea. Prunele uscate au o concentratie mult mai mare de zaharuri decat cele crude. 100 grame de prune uscate contin peste 300 de calorii, asa incat trebuie sa le consumati cu moderatie pentru a preveni cresterea ponderala.

Stafidele protejează inima

Stafidele sunt fructele unor varietati de struguri fara seminte, cu un continut ridicat in zahar. Mai bine zis, fructoza si glucoza, zaharuri naturale care nu afecteaza dintii. Stafidele ajuta la intarirea muschiului cardiac, reducand considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in cazul femeilor intre 50 si 70 de ani. Potrivit studiilor recente, o ceasca de stafide pe zi reduce pofta de mancare, creste cantitatea de colesterol bun, prevenind arteroscleroza. Stafidele contin si o serie de antioxidanti puternici, denumiti polifenoli, care previn aparitia cancerelor de san si colon, impiedicand formarea neoplasmelor. Stafidele au efecte benefice in convalescenta. 100 grame de stafide contin 268 calorii. Stafidele reprezinta un tonic si un energizant natural al organismului, excelent pentru a combate oboseala si a preveni depresia. Aceste fructe contin si vitamine din complexul B, care ajuta la tratarea starilor de anxietate si la prevenirea caderii parului. Consumul de stafide ajuta la pastrarea acuitatii vizuale. inlesneste digestia, prin continutul de fibre. Stafidele mai ofera si vitaminele A si C si o cantitate semnificativa de potasiu, substanta minerala care ajuta la fluidizarea singelui si la echilibrarea tensiunii arteriale. Minerale ca fier, calciu, magneziu, iod, prezente in aceste fructe se asimileaza repede si usor de catre organism. sunt cei mai sanatosi inlocuitori ai bomboanelor.

Pentru persoanele ponderabile ananasul uscat este foarte benefic în a da din kilograme jos
Ananasul uscat are efect diuretic. Are un continut bogat in bromelina, un amestec de enzime care accelereaza metabolismul. Umple stomacul, dand senzatia de satietate. In acelasi timp, permite eliminarea rapida din organism a anumitor produse nocive de metabolism printre care lipidele si colesterolul. Este recomandat persoanelor care tin cura de slabire, care au tendinta de ingrasare sau care au un stil de viata sedentar, inactiv. Papaya ajuta la digestie. Fructele uscate sunt frecvent folosite in retetele culinare, dar si terapeutice. Perele uscate sunt recomandate in tratarea reumatismului, gutei, artritei si constipatiei cronice. Decocturile si compoturile din pere uscate sunt bogate in niste substante deosebite, taninele, care au proprietati astringente, cu efect terapeutic in tulburarile intestinului. Au si proprietati diuretice, antimicrobiene, calmante, de neutralizare a virusurilor si de fortificare a organismului.

La ce sunt bune fructele uscate?

afine: imbunatatesc vederea nocturna
ananas: nutritiv si vitaminizant
banane: tonic regenerator
caise: sursa de vitamina A, calciu si fier
capsuni: aperitiv si desert
cirese: tonic digestiv
coacaze: antianemice
curmale: sursa de fibre
ghimbir: bun digestiv
mango: regenerator si afrodiziac
mere: reumatisme, guta
nuca de cocos: racoritor
pere: sursa de fosfor si vitamina A
prune: tonic intestinal
smochine: sursa de fier, calciu si fosfor
stafide: tonic intestinal, vitaminizant

Nu confundati fructele uscate cu cele confiate. Primele se obtin prin deshidratare, cele confiate, prin imbibare cu melasa sau solutie de glucoza. Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor si legumelor. Pe vremuri, ele se uscau la soare si procesul dura cateva zile. Astazi, le putem cumpara deshidratate prin procese industriale. Dar exista si aparate cu care putem face acest lucru acasa.
Sursa: sites.google.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)