Pentru a crește puterea
de concentrare, pe lângă un somn odihnitor, ai nevoie de o alimentație
echilibrată, din care nu trebuie să lipsească fructele, legumele, dar şi...
condimentele! Află ce ar trebui să conțină lista ta de cumpărături.
Morcovii protejează
creierul
Deși sunt cunoscuţi mai
ales datorită efectelor benefice asupra vederii, morcovii acționează ca un
antiinflamator natural pentru organism. Totodată, sunt bogați în luteină, o
substanță care-ți protejează creierul de simptomele îmbătrânirii, contribuind
la regenerarea celulelor nervoase.
Ţine minte! Nu este
indicat să mănânci mai mult de trei morcovi pe zi, dat fiind conţinutul lor
ridicat de betacaroten!
Lintea crește
capacitatea de memorare
Ai observat că ai
început să uiți din ce în ce mai des și nu știi cum să previi acest fenomen?
Încearcă să mănânci mai multă linte, întrucât conține acid folic, care luptă
împotriva pierderilor de memorie.
În plus, lintea are un
aport semnificativ de vitaminele A, C, de potasiu, precum și de lecitină,
substanțe fundamentale pentru buna funcționare a centrilor nervoși, cu rol
major în stimularea memoriei. Este excelentă drept garnitură pentru
preparatele la grătar!
Strugurii „întăresc“
neuronii
Glucoza este
elementul-cheie graţie căruia creierul tău funcţionează la capacitate maximă.
Este transformată de organism în zaharuri, sursa de energie de care au nevoie
celulele, inclusiv cele nervoase, responsabile pentru memorie. Glucoza se
găsește în struguri, fructul de bază al toamnei. O singură bobiță de struguri
conţine 75% zahăr. Este recomandat să consumi un ciorchine pe zi.
Sfecla roşie
îmbunătățește circulația sângelui
Sănătatea creierului
depinde și de modul în care acesta este oxigenat. Odată cu înaintarea în
vârstă, țesuturile sunt mai slab vascularizate, ceea ce afectează creierul,
generând pierderea tonusului cerebral. Sfecla îmbunătățește fluxul sangvin,
pentru ca sângele să ajungă la toate terminațiile nervoase. De asemenea, în
pigmentul roșu din sfeclă se găsesc nitrați buni, având rolul de-a dilata
venele.
Rozmarinul alungă
stresul
Dacă vrei să-ți
îmbunătățești activitatea cerebrală, adaugă rozmarin în alimentele pe care le
găteşti, pentru un plus de savoare. Studiile arată că cei care îl consumă au o
capacitate de memorare mai bună. Antioxidanții pe care îi conţine îți
protejează creierul de stres și reduc degradarea celulelor nervoase. Totodată,
această plantă aromată scade riscul de apariție a maladiei Alzheimer și previne
demența.
Soluţia naturistă pentru...concentrare
Cunoscut încă din cele
mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale terapeutice, extractul de Gingko
Biloba este una dintre cele mai importante “arme” din natură împotriva
pierderilor de memorie. Principala sa calitate este aceea că ]ncetineşte
procesul de ]mbătr\nire celulară, care are loc at\t din cauza ]naintării în
vârstă, c\t şi a atacului radicalilor liberi ce produc daune asupra structurii
celulare. Gingko Biloba contribuie şi la ]mbunătăţirea memoriei de scurtă
durată, la sporirea atenţiei şi ajută la memorarea informaţiilor pe termen
lung.
Sfatul specialistului -
Prof. dr. Adriana Vlad, nutriţionist, E-lite Nutriţia Deva, e-mail:
elite.nutritia@yahoo.com
Dintre alimentele care
contribuie la buna funcţionare a creierului fac parte și peştele, şi produsele
apicole, în special lăptişorul de matcă şi polenul. Peştele, care are un
conţinut bogat în fosfor, dar şi în grăsimi benefice de tip Omega 3-6, este
„alimentul preferat“ pentru creier.
În ţările scandinave,
unde acest aliment este des consumat, rata tumorilor cerebrale este foarte
scăzută. Femeile însărcinate care consumă frecvent peşte au şansa să nască
copii foarte deştepţi, cu un sistem nervos bine structurat. Produsele apicole
sunt de asemenea foarte eficiente, cu valoare nutritivă deosebită, mai ales
dacă sunt consumate concomitent: miere, împreună cu propolis, polen şi lăptişor
de matcă. Polenul şi lăptişorul de matcă sunt bogate în vitaminele B şi D, care
contribuie la producerea serotoninei, „hormonul fericirii“, şi ne ajută să avem
un creier cât mai sănătos.
Sursa: clickpentrufemei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu