vineri, 29 noiembrie 2013

Diferența dintre răceală și gripă - semne și soluții

Suntem în plin sezon rece, iar afecțiunile respiratorii își fac de cap. Ne încearcă o răceală sau este vorba de gripă? De ce este important să facem diferența? Pentru că nu trebuie să subestimăm gripa. Dacă răceala poate fi încadrată, de obicei, în categoria de boli ușoare, gripa afectează organismul într-o măsură mai mare.

Cazurile de gripă sunt mult mai rare decât cele de răceală. Ne plângem adesea că avem gripă, deși de cele mai multe ori suferim de o răceală mai puternică. Deși între simptomele celor două boli există asemănări - ca și în tratamentul lor- ele sunt cauzate de virusuri diferite.

Cea mai neplacută parte a unei răceli este că poate ține mai mult, dar gripa creează un disconfort mai mare. Iată în continuare o comparație a simptomelor celor două boli, comparație care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama dacă suferim de raceală sau de gripă.

Febra: Este mare în caz de gripă, cu instalare bruscă; apare rar în cazul răcelii.

Durere de cap: Ieșită din comun în cazul gripei; rară, în cazul răcelii

Dureri musculare: Ieșite din comun în cazul gripei, chiar grave; ușoare în cazul răcelii.

Oboseala: Extremă în cazul gripei, ținând și 2-3 săptămâni; ușoară în caz de răceală.

Nas care curge: Ocazional în cazul gripei; obișnuit în caz de răceală.

Durerea în gât: Ocazională în caz de gripă; simptom obișnuit în caz de răceală.

Tuse: Simptom obișnuit și posibil gravă în cazul gripei; simptom cu manifestare ușoara până la moderată, dar persistentă, în cazul răcelii.

Se observă că simptomele gripei sunt mai puternice decât cele ale răcelii. Dacă cele mai multe răceli pot fi "duse pe picioare", cum se spune în popor, în caz de gripă, trebuie o atenție sporită. Este nevoie de repaus la pat și multă odihnă, pentru a acorda organismului răgazul necesar să se refacă.

Febra mare, starea generală de rău și epuizare, frisoanele, bufeurile, durerile musculare pe care le dă gripa, îi sperie pe mulți dintre cei afectați și cea mai rapidă vindecare o văd în antibiotice.

Administrarea de antibiotice în caz de gripă este o greseală gravă, deoarece gripa nefiind cauzată de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au nici un efect în procesul de vindecare.

Mai mult, distrug sistemul imunitar, creând teren favorabil pentru posibile complicații. O gripă poate duce la infecții secundare bacteriene, provocând bronșită și pneumonie, ori encefalită, sau agravând astmul, diabetul, bolile de inimă și alte afecțiuni cronice. Un atac de gripă ne poate lăsa slăbiți și deprimați mai multe săptămâni.

Gripa poate fi o boală mortală și astăzi, la fel ca în 1918, când gripa spaniolă a ucis mai mult de 20 de milioane de persoane din întreaga lume.

Cum te refaci după răceală?

Fă inhalații: Respiră aer cald din baia de aburi de la o baie fierbinte sau de la apa pe care ți-o pui tu la încălzit pe aragaz. Acest lucru deblochează nasul înfundat și ajută și la durerea în gât. Ajută mult dacă pui câteva picături de soluție inhalantă, cristale de mentă sau ulei esențial de eucalipt, se găsesc la farmacie.

Menține-ți vitalitatea: Mănâncă bine și bea multe lichide. Răceala și boala pot fura din corpul tău mulți nutrienți esențiali și multe vitamine. Pe acestea le restabilești cu o dietă decentă.

Recuperează-te natural din răceală: Dacă simți primele simptome de răceală, începe să iei capsule de echinaceea imediat, precum și vitamina C cât mai multă, doza șoc la nevoie. Ele te ajută să mobilizeze brusc celulele albe ca sa lupte cu infecția. Dacă nu ai reuțit să faci așa, asigură-te că pe durata primelor zile de răceală vei bea cât mai multe ceaiuri calde cu miere și vei consuma vitamina C (o găsești în citrice, în pătrunjel). Usturoiul are proprietăți antibiotice, antifungice, antivirale și antibacteriene excelente și face minuni în a mobiliza sistemul  imunitar, așa că poți consuma cât de mult poți și îți permite stomacul (aciditatea sa poate deranja pe cei cu boli digestive). Nu are nimic dacă ești antisocial, răcit fiind, din contra, faci un bine celor din jur stând departe de ei, fie pentru că miroși a usturoi, fie pentru că ești răcit.  
Ceaiul de scorțișoară și cuișoare este un tratament eficient împotriva răcelilor. 

Ce să faci când ai gripă dar și după aceea?
Sunt mai multe tipuri de gripă: Cea mai comună este și cea mai puțin serioasă chiar dacă te cam pune la pat vreo 3-4 zile cu febra (apoi mai ai și vreo 2 săptămâni de stare de oboseală) și te lasă cu sentimentul că ești aproape mort. Gripele mai puternice și mai agresive tind să izbucneasca la câțiva ani, așa că ia legătura cu medicul de îndata ce observi că simptomele tale acute se agravează în loc să se amelioreze pe măsură ce trec zilele. În aceste cazuri, poți sta la pat cel putin 7 zile și pot apărea complicații.

Aruncă antibioticele: Ele sunt total ineficiente împotriva virusurilor gripale; în plus, îți slăbesc sistemul imunitar pe termen lung și trebuie luate doar ca ultimă soluție ca să se preântâmpine o suprainfecție bacteriana. Este foarte important, tocmai din acest motiv, să consulți medicul după 3-4 zile de simptome dacă acestea se agravează (dureri în piept, tuse cu șuier sau gât cu durere violentă).
Dormi cât mai mult poți tu: De multe ori este tot ce îți doresti să faci în timpul unei gripe și ai fi înțelept să faci exact asta. E bine să ai pe cineva în preajmă, totuși, ca să se asigure că ești în regulă.

Bea multă apă: O gripă îți deshidratează puternic organismul, așa că trebuie să bei multe lichide pe care să le tot ai la îndemână. Mănâncă când poți și ce poți.
Ia pastile împotriva durerilor de corp: Durerile musculare și temperaturile ridicate pot fi domolite cu medicamente tip paracetamol și nurofen (însă întotdeauna citește instrucțiunile de folosire, reacțiile adverse și contraindicațiile, chiar și în cazul unei banale aspirine). Dacă iei și medicamente antivirale în același timp (de ex Tamiflu) ai grijă să nu iei separat și pastile de paracetamol pentru că poți crea supradoza din aceasta substanta în corp.

Nu te surmena: Gripa te poate lăsa extrem de doborât și incapabil de aproape nimic, așa că este important să nu opui rezistență în procesul acesta de recuperare ușoara de care ai nevoie. Nu forța. Evită cât poți surmenarea de după gripă, evită să revii la viteza ta uzuala de activitate, pentru că vei constata că nu vei face față și poți să ai o recădere.

Recuperarea naturală din gripa este valabilă ca și la recuperarea naturală în cazul răcelii. Asfel, cele mai bune remedii naturiste, precum ceaiul fierbinte, supa de pui, echinaceea sau alimentele bogate în vitamina C te vor ajuta eficient în tratarea gripei.
Este necesar de asemenea consumul de multe legume și fructe proaspete. Ia un supliment natural de stimulare a imunității o perioadă după boală, bea sucuri din cătină sau măceșe, care întăresc organismul, și stai mult la aer curat, cu o atitudine pozitivă, evitând supărările, neplăcerile, discuțiile, conflictele care toate se știu că slăbesc sistemul imunitar, împiedicându-l să mai lupte eficient cu atacurile virale sau bacteriene. 
Pentru a preveni gripa puteți să consumați în fiecare dimineață un cățel de usturoi pe stomacul gol. El nu se mestecă ci trebuie tăiat bucatele mici și înghiți cu apă. Nu o să vă miroase gura, dar o să aveți un aliat împotriva virușilor.
Și bineînțeles nu uitați să aveți un regim alimentar echilibrat care să vă susțină sistemul imunitar împotriva infecțiilor.

Sursa: ziare.com; sfatulparintilor.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)