Fructele și
pomuşoarele, bogate în antioxidanți sunt în stare să încetinească îmbătrânirea
și sunt folosite în profilaxia maladiilor canceroase
Ce sunt, de fapt,
antioxidanții? Aceștia sunt substanțe naturale sau sintetizate, care reduc
procesul de oxidare. Din punct de vedere științific, oxidarea este un proces în
lanț, ai cărui participanți nemijlociți sunt radicalii liberi (diverse forme
active ale oxigenului). Antioxidanții contribuie la prevenirea acțiunilor
distrugătoare ale radicalilor liberi, astfel încetinind procesul de
îmbătrânire, acesta din urmă nefiind altceva decât procesul de distrugere în
rezultatul oxidării celulelor vii.
Dar unde putem găsi
acești antioxidanți? E simplu – ei sunt disponibili pentru fiecare dintre noi.
Cei mai cunoscuți sunt: acidul ascorbic (vitamina C), beta – carotenul,
licopenul, polifenolii, antocianinele. Toate aceste substanțe se găsesc în
legume şi fructe proaspete, fructe de pădure și alimente precum: sucuri,
salate, piureuri din fructe și legume, dulcețuri. Desigur, unele alimente
conțin mai mulți antioxidanți, iar altele mai puțini. În continuare, vă
propunem lista sucurilor care sunt bogate în antioxidanți.
Sucul de morcovi,
caise și dovleac
Beta – carotenul se
găseşte, în special, în fructele şi legumele de culoare portocalie, însă lider
după conţinut este morcovul. Cu toate acestea, sucul de morcov are un gust
specific, care unora le displace. În acest caz, puteţi procura sucuri combinate
sau puteţi prepara mixturi cu suc din caise sau dovleac. Asemenea amestecuri de
suc din fructe şi legume vor furniza organismului o varietate mare de substanțe
utile.
Sucul de grepfrut
Grepfrutul roz sau
roşu conține licopină, o substanţă cu efecte antitumorale intense. Acest
antioxidant normalizează nivelul colesterolului și descompune grăsimile. Din
acest considerent, sucul de grepfrut este recomandat, îndeosebi, persoanelor
care prezintă diverse maladii cardiovasculare. Pentru efect profilactic este
suficient să consumați doar un singur pahar de suc pe zi.
Sucul de tomate
Cantități mari de
licopină se găsesc, de asemenea, în tomate. Un studiu realizat în anii 90, la
Universitatea din Harvard, pe un eșantion de 50 de mii de bărbați, a arătat că
riscul de îmbolnăvire cu cancer de prostată a scăzut cu până la 34 la sută la
participanții care consumau tomate de zece sau de mai multe ori pe săptămână.
Sucul de rodie
Sucul de rodie este
considerat cea mai bună sursă de antocianine și flavonoide. Studiul efectuat de
cercetătorii de la Universitatea din Florida a demonstrat că sucul de rodie
mărește nivelul de antioxidanți în sânge cu circa 35 la sută. În afară de
aceasta, scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Taninele, care se
conţin în rodii, reduc nivelul de colesterol şi obliterarea vaselor sangvine.
Sucul de struguri
roșii
Antioxidanții din
strugurii roșii fac parte din două clase flavonoide: flavan-3-ol și
antrocianine. Anume acestea conferă sucului de struguri combinația unică dintre
culoare, gust și miros.
Sucul de coacăză
neagră
Coacăza neagră este
campion printre fructele de pădure la capitolul conţinutului de vitamina C.
Așadar, o sută de grame de coacăză neagră conține 220% din norma zilnică de
vitamina C recomandată pentru un om matur. Este interesant și faptul că
proprietățile antioxidante ale coacăzei se mențin chiar și atunci când aceasta
este congelată.
Nectarul de căpșuni
Proprietățile
antioxidante ale căpșunilor se manifestă imediat după consumaţie. Acest fapt a
fost demonstrat de către cercetătorii de la Universitatea din California, Los
Angeles. Rezultatele analizelor sângelui participanților la studiu, au arătat
că, folosirea în mod regulat a căpşunelor îmbunătățește capacităţile
antioxidante ale plasmei sângelui și nivelul de rezistență al eretrocitelor la
distrugerea oxidativă. Drept urmare, scade probabilitatea îmbolnăvirii de
maladiile cardiovasculare. Mai mult, efectul pozitiv s-a menținut timp de 20 de
ore după ce participanții au consumat căpșuni.
Revenind la subiectul
articolului, vă recomand să întrebuinţaţi sucuri naturale în timpul verii.
Chiar dacă apa potabilă vă stinge setea, este mult mai bine ca fiecare aliment
consumat să aducă un beneficiu maxim organismului dumneavoastră.
În același timp, fiți
atenți cu sucurile și nectarele care conțin siropuri de glucoză-fructoză,
întrucât, atât glucoza, cât și fructoza nimeresc în sânge imediat ce sunt
consumate, iar organismul începe să producă insulină, din cauza căreia nu
simțiți saturația. Anume din acest motiv, oamenii de știință americani susțin
că siropul este una din cauzele care duc la obezitate.
Astfel, e mai bine să
consumați fie sucuri fără adaosuri de îndulcitori, fie cu sirop de zahăr, care
în cazul de față este mai puțin dăunător, fiind suficiente două-trei pahare de
suc pe zi, pentru ca organismul să sesizeze singur acest fapt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu