MUŞEŢELUL – floarea sănătăţii
Bătrânii din satele dobrogene îl mai
numesc şi floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca
orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile
vindecătoare dăruite de natură îl înscriu, fără drept de apel, în prima
linie a plantelor care întăresc sistemul de protecţie al
organismului.
Locul său binemeritat a fost confirmat şi de cercetările biochimiştilor contemporani, care au demonstrat că muşeţelul este un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. Finanţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşantion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de muşeţel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existenţa unei puternice activităţi antibacteriene cât şi o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele şase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeaşi imunitate crescută.
Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiţionala infuzie, există numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:
Locul său binemeritat a fost confirmat şi de cercetările biochimiştilor contemporani, care au demonstrat că muşeţelul este un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. Finanţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşantion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de muşeţel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existenţa unei puternice activităţi antibacteriene cât şi o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele şase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeaşi imunitate crescută.
Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiţionala infuzie, există numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:
Infuzie din muşeţel şi cimbru
Este un tonifiant ideal pentru sistemul
nostru imunitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezintă
un veritabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi:
distruge agenţii patogeni şi întăreşte capacitatea organismului de a
se autoapăra. Aceste calităţi amplifică acţiunea benefică a
muşeţelului transformând infuzia într-o adevărată porţie de
imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.
Mixtură imunostimulatoare
Ingrediente: trei linguri de
muşeţel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi
mărunţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi
două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă
foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi
închis ermetic. Pentru a obţine infuzia, se folosesc două linguriţe
(10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt
recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei
săptămâni.
Ceai împotriva infecţiilor fungice
Este un ajutor de nepreţuit când,
datorită imunodeficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau
deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o
lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două linguriţe
de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de amestec la o cană
de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi,
dimineaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecţiilor,
este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ulei de muşeţel şi mentă
Este benefic mai ales pentru a reduce
sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala “poartă” de
intrare a viruşilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului
imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g
frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se
amestecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe
baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm
permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra
aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară.
Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri
răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată
durata anotimpului rece.
TEIUL – proimunitate şi antistres
Cunoscut de veacuri drept arborele care
alină suferinţele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista
plantelor care luptă pentru echilibru şi sănătate. Argumentul este
foarte simplu: când sufletul este bolnav, se îmbolnăveşte şi trupul.
Perioadele de agitaţie, stările de nelinişte şi incertitudine, cu
alte cuvinte episoadele de stres prelungit, slăbesc până la epuizare
capacitatea organismului de a face faţă bolilor. În zilele noastre,
stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar şi
contribuie considerabil la apariţia bolilor. De pildă, studii recente
au demonstrat că stresul contribuie în proporţie de 60% la apariţia
cancerului. Din această perspectivă, florile de tei, prin calităţile
neurosedative şi detoxifiante, reprezintă un adevărat concentrat
de echilibru, sănătate şi vitalitate. Nu în ultimul rând, florile
teiului conţin substanţe care stimulează refacerea ţesuturilor
ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele
noi şi sănătoase. Pentru a ne bucura de protecţia şi sănătatea pe care
arborele magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate,
trebuie să apelăm cât mai des la preparatele medicinale pe bază de
tei. Iată câteva exemple:
Ceai de tei şi rozmarin
Ingrediente: o linguriţă de flori
de tei uscate şi mărunţite (5 g) şi o linguriţă de rozmarin uscat.
Peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită şi se
lasă la infuzat 5-10 minute. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere şi,
după gust, se poate adăuga un praf de scorţişoară. Efectul binefăcător
al teiului se face simţit pe deplin dacă ne obişnuim să bem, cu
regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.
Tinctură din flori de tei
Este un elixir concentrat cu efecte
terapeutice deosebit de puternice deoarece fluidizează sângele,
grăbeşte eliminarea toxinelor şi ajută globulele albe (limfocitele
de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate
şi măcinate, şi 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se
pun într-un borcan de sticlă şi deasupra se toarnă alcoolul. După ce
recipientul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de
lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul
acestei perioade, lichidul se filtrează şi se păstrează în frigider încă
6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri şi se
păstrează în sticluţe închise la culoare. Pentru copii, doza
recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru
adulţi, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ţine două sau trei
săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, vreme
de 3 luni.
Extract fluid de tei
Este un preparat cu efecte puternice,
recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau
atacuri de panică. Remediul se obţine prin fierberea pe baie de aburi a
100 ml de tinctură. Preparatul este lăsat pe foc până când cantitatea
iniţială se reduce prin evaporare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de
lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă şi substanţele active
ale plantei devin mult mai eficiente. Pentru tratament, sunt indicate
20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de
fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este
necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Vin medicinal din tei şi busuioc
Este un leac benefic pentru cei care
suferă de oboseală cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în
timpul nopţii. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g
flori de tei şi 50 g busuioc uscat şi mărunţit. Deasupra se toarnă vin
roşu sec şi sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poţiunea se lasă
la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi.
Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Se bea un
păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.
Precizarea farmacistului: “Cele
cinci plante prezentate sunt întăritoare naturale ale sistemului
imunitar, au efecte de durată, ne protejează de agresiunea mediului,
dar cu următoarele condiţii: să fie culese, uscate şi păstrate în mod
corespunzător”. D-l farmacist Ion Bobaru a început să desluşească
tainele plantelor încă din vremea adolescenţei, fiind absolvent al
Liceului Agricol din Vidra, judeţul Giurgiu, cu diploma de tehnician
agronom. “În facultate, am observat cu surprindere că unele ierburi
prezentate în manualele de liceu drept buruieni ce trebuie stârpite
sunt, de fapt, valoroase plante medicinale. De atunci am început să fiu
fascinat de forţa ierburilor de leac şi sunt bucuros, ori de câte ori
pot ajuta oamenii cu ceea ce ştiu despre cultivarea, îngrijirea şi
transformarea lor în medicamente”.
formula-as.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu