Covrigii nu au valoare nutritivă, irită pancreasul şi intestinul gros şi cresc semnificativ riscul de obezitate dacă sunt consumaţi mai mult de unul pe zi
Calzi, covrigii sunt, pur şi simplu, irezistibili. Consumul lor ocazional nu constituie un pericol pentru sănătate. Însă, mâncaţi frecvent şi în cantităţi mari, pot duce, printre altele, la acumularea unui surplus de kilograme de care cu greu putem scăpa. „Un covrig pe zi nu este o crimă. Însă, în cantităţi mari îngraşă. Mai ales că sunt făcuţi din făină albă, fierţi în zahăr şi au sare în exces”, este de părere nutriţionistul Corina Zugravu.
Fără vitamine sau fibre
Valoarea nutritivă a covrigilor este zero. Adică organismul nu-şi poate extrage necesarul de vitamine şi fibre de care are nevoie în ciuda faptului că oferă senzaţia de saţietate. „Problema covrigilor e compoziţia lor dezechilibrată nutriţional. Mai exact, făina albă este lipsită de micro şi macronutrienţi, adică de aportul de vitamine E, proteine şi fibre alimentare”, adaugă nutriţionistul Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.
Pentru a fi mai bogaţi în nutrienţi, covrigii ar trebui făcuţi din făină integrală, fără mare adaos de zahăr şi sare, specialităţi care nu se vând la noi.
Nu în ultimul rând, consumul excesiv de covrigi ne poate da peste cap pancreasul. „Făina albă abundă în amidon care după ingerare se descompune în mari cantităţi de glucoză. O dietă bogată în glucoză uzează funcţiile pancreasului şi ale sistemului imunitar”, a adăugat dr. Alexandrescu. Intestinul gros este un alt organ care suferă în condiţiile unui consum regulat de produse obţinute din făină albă, rafinată, din cauza absenţei fibrelor alimentare.
www.EVZ.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu