luni, 5 martie 2012

Cum putem combate astenia de primăvară

La trecerea de la anotimpul de iarnă la cel de primăvară, schimbările din mediul înconjurător, ale regimului alimentar şi ale ritmului de viaţă provoacă multor persoane o stare de indispoziţie generală, oboseală inexplicabilă, irascibilitate şi apatie, toate având drept cauză astenia de primăvară.



Experienţele îndelungate au selectat un mare număr de plante medicinale şi aromatice cu acţiuni sedative, antispastice, antidepresive şi tonifiante, bogate în vitamine şi în săruri minerale eficiente în prevenirea şi combaterea asteniei.


Cu efecte foarte bune se dovedesc tratamentele cu diferite preparate sub formă de:

- infuzii din coada-şoricelului, busuioc, mentă, lavandă, roiniţă, rozmarin, anghinare, soc, zmeur (frunze), fenicul (fructe), schinduf (pulbere din seminţe);

- infuzie din amestec cu ciuboţica-cucului (50 g), flori de lavandă (25 g), conuri de hamei (15 g), herba de sunătoare (10 g) şi rădăcini de valeriană (5 g); se ia o lingură amestec, se opăreşte cu 250 ml apă clocotită, se infuzează 3 minute şi se bea un ceai foarte cald înainte de culcare;

- infuzie din amestec cu flori de tei, sunătoare, cimbrişor, măghiran, sovârf, salvie şi talpa- gâştei (în părţi egale) din care se beau două ceaiuri calde între mese şi un ceai la culcare, timp de 3 săptămâni;

- decocturi preparate din flori şi frunze de angelică, coada-calului, rădăcini şi frunze de ţelină, fructe de anason, fenicul, măceş şi păducel, conuri de hamei, rădăcini de valeriană, seminţe de năut şi coji uscate de mere;

- decocturi din obligeană (100 g), coada-şoricelului (50 g), lavandă (50 g), cătuşe (100 g), ciuboţica-cucului (50 g), rozmarin (50 g), pelin (30 g); se iau 50 g amestec la un litru şi jumătate de apă, se fierbe până scade la un litru şi se beau 3 căni pe zi;

- decoct din amestec cu rozmarin (40 g), roiniţă (40 g), cimbrişor (30 g), isop (20 g), muşeţel (10 g), salvie (10 g); se iau 2 linguriţe amestec la 250 ml apă clocotită, se fierbe 15 minute şi se beau una-două căni pe zi;

- tinctură din arnică, echinaceea, genţiana, lavandă, obligeană, rozmarin, sunătoare, talpa-gâştei şi ovăz nedecorticat, macerate în alcool 700;

- tinctură din amestec de valeriană, păducel şi ienupăr (în părţi egale), din care se iau câte 30 picături de două ori pe zi;

- vin din frunze uscate de salvie şi rozmarin, frunze proaspete de aloe şi seminţe de mărar, macerate în vin roşu, cu adaos de miere de salcâm din care se consumă câte 10-20 picături pentru recăpătarea energiei;

- uleiul de cătină albă, foarte bogat în vitamine, din care se iau câte 10-20 picături de 3 ori pe zi, pentru recăpătarea energiei;

- pulbere din flori uscate de arnică, fructe uscate de măceş şi rădăcini de valeriană, cu efecte în astenia nervoasă, nevroze şi avitaminoze.

Produsele apicole au eficienţă deosebită în tratarea asteniei prin acţiuni directe asupra sistemului nervos.

Lăptişorul de matcă şi polenul sunt suplimente nutritive bogate în substanţe hrănitoare, cu acţiuni antianemice, nutritive şi stimulatoare, contribuind, cu succes, în stările de astenie, oboseală fizică şi intelectuală, slăbiciune, lipsă de concentrare, sindrom neurastenic şi apatic, cu redarea unui tonus de optimism.

Mierea de albine are acţiune tonică, nutritivă şi regeneratoare a energiei. Combinată cu puţin suc de aloe şi zeamă de lămâie este eficientă împotriva asteniei, apatiei şi oboselii dacă se iau zilnic câte 3 linguri timp de o lună.

Regimul alimentar

Pentru prevenirea şi atenuarea simptomelor neplăcute ale asteniei, persoanele anemice şi cu surmenaj intelectual şi fizic vor trebui să acorde o atenţie deosebită unei alimentaţii complete cu vitamine naturale şi minerale, preluate din legume şi fructe proaspete. Aceste alimente vor contracara carenţele frecvente în vitaminele B, C, D şi E şi vor completa necesarul metabolic de minerale, acizi graşi (linolenic) şi unii aminoacizi esenţiali care participă la sinteza proteinelor din organism:

- salate de crudităţi (urzici, spanac, creson, pătrunjel, morcov, tomate, ţelină, ridichi negre, gulie, varză, ceapă, usturoi, frunze de păpădie);

- sucuri de legume (urzici, spanac, sfeclă roşie, ţelină - frunze, pătrunjel, tomate, cicoare-rădăcini) cu excelente proprietăţi vitaminizante şi mineralizante;

- fructe proaspete (200-500 g pe zi) luate în fiecare dimineaţă, mai ales lămâi, portocale, grepfruturi, banane, mere, pere, caise, struguri, măceşe, afine, coacăze negre, fragi, cătină albă, nuci, arahide, alune, migdale dulci, smochine;

- sucuri de fructe (mere, pere, prune, caise, agrişe, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5 tipuri de tuse (1) Aghiasma (apa sfintita) (1) alcoolul (2) alimentatia (10) Alimentația la Sfinții Părinți (1) alimente de primavara (1) Anafura (paine sfintita) (1) antibiotic natural (1) antioxidanti (2) antiseptic (2) anxietatea şi depresia (6) apa (1) Arhim. Ioachim Parvulescu (1) arsuri stomacale (1) artrita (1) astenie (1) atibiotic natural (1) beneficii (19) boabe goji (1) boala invidiei (2) Boli pulmonare (3) cancer de colon (1) candela (1) canonul bolnavului (1) catina (1) Ceaiuri din plante medicinale (15) chimen negru (1) ciuboțica cucului (1) ciuperci medicinale (1) Comprese cu sare (1) computerul (1) condiment natural (1) condimente populare (1) constipatia (1) consumul de alcool (1) crampe stomacale (1) Crăciun (1) credinta (24) Credinta si medicina (25) Credinţa şi medicina (16) creier (2) crestin (3) cruci (1) Cuviosul Stareţ Antonie de la Optina (1) decoct din scoarta de mesteacan (1) dependenta de alcool (1) Despre alimentaţia corectă (27) Despre boală (50) despre boli (49) despre copii (3) despre credinta (28) despre fumatori (2) despre gravide (2) Despre îngrijirea trupului (14) Despre întărirea imunității (5) Despre tratamentul anghinei (2) despre tratamentul bolilor pulmonare (1) diabetic (4) digestie (1) durere (1) durere de dinti (1) efecte (1) eliminarea toxinelor (2) episoade tuse (1) eucalipt (1) ficat (1) Floarea Damaschin (3) Fruct (6) fumatori (1) fumatul (1) glicogenul (1) grasimi (1) hidrati de carboni (1) icoana (1) Icoane (1) igiena îmbrăcămintei (1) infuzie (6) infuzie din scoarta de copac (1) Ingrijirea dintilor (1) Ingrijirea memoriei (6) Intarirea imunitatii (2) Intarirea imunitatii organismului (8) împărtășania (1) înfrânarea (1) lamai (1) legume (3) leurda (1) Lista de E-uri (1) lucerna (1) lupta cu stresul (5) macerat din coaja de mesteacan (1) macrisul (1) Maica Domnului (4) masa de sarbatoare (1) matasea de porumb (2) medicament (2) medicament naturist (5) medicamente duhovnicesti (3) medicina isihasta (2) miere (1) minte (1) Nuca (1) nutritionisti (1) ochii (1) organismului (2) Oxigenul (1) Papadia (1) parintele Ghelasie Gheorghe (1) Parintele Iustin Popovici (1) parintele Porfirie (1) patison (1) părintele Ioanichie Bălan (1) Părintele Iustin Popovici (1) perele (1) Perioada Triodului (1) Plante Biblice (14) Plante medicinale (168) podbal (1) post (7) prevenirea cancerului (5) prevenirea imbatranirii creierului (1) Produse de post (9) proprietati (19) proteine (1) răguşeală şi tuse (1) recomandare (14) recomandari naturale (24) Recomandări pentru perioada caniculară (9) remedii anticancerigene (7) remedii naturale (17) Remediu impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine (1) Revigorare a organismului (20) Ridichea neagră (1) rinichi (1) Riscurile de cancer (7) rostopasca (1) Roua Sfântului Gheorghe (1) rugaciune (14) Rugăciuni ortodoxe de masă (1) Rugăciunile bolnavului (30) Salcie cu mâtișori (1) salvia (1) sanatate (67) sanatate copii (2) saruri minerale (1) sâmburii de caise (1) Scoarta de copac (1) scorțișoara (1) seminte de mac (1) Sf. Ioan Rusul (1) Sfantul Tihon din Zadonsk (1) Sfaturi duhovnicesti (49) Sfaturi naturiste (9) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na (1) Sfântul Ioan din Kronstadt (1) Sfântul Ioan Gură de Aur (1) Sfântul Nicolae Velimirovici (1) Sfântul Serafim de Sarov (1) Sfântul Vasile cel Mare (1) silvoterapia (1) sistem nervos (1) sistemul imunitar (1) somnul (1) Spanacul (1) spovedania (1) Stabilizarea nivelului glucozei din sânge (1) stari de slabiciune (1) stevia (1) stomac (1) Studiu alimentar (9) stup (1) Sucuri de plante (2) Sucuri din fructe (8) Sucuri din legume (9) Taina Sfântului Maslu - terapie pentru suflet (4) tipuri tuse (1) traista ciobanului (1) Tratament cancer de piele (6) Tratament cancer intestine (6) Tratament cancer oase (5) Tratament cancer pancreas (1) Tratament cancer pulmonar (2) Tratament cancer rinichi (3) Tratament cancerul ficatului (4) Tratament cancerul plămânului (3) Tratament cancerul sanilor (2) Tratament cancerul tiroidei (2) Tratament dureri ulceroase (2) Tratament faringită (1) Tratament gripa (4) Tratament insomnie (3) tratament pentru rinichi (1) tratament tuse (5) Tratament ulcerul gastric si duodenal (2) tratamentul bolilor de ficat (2) tratamentul astmei bronhiale (3) Tratarea colicilor renale si a nefritelor (1) Tratarea a orice tip de cancer (2) tratarea anemiei (4) tratarea asteniei de primavara (1) tratarea bolilor hepatice (1) tratarea bronşitei (2) tratarea cancerului (2) tratarea cancerului mamar (1) Tratarea cistitei (2) Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii (1) Tratarea durerilor de gât (4) tratarea gutei (1) tratarea hepatitei (1) Tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare (1) Tratarea pietrelor la fiere (1) tratarea pietrelor la rinichi (2) Tratarea racelii (9) tratarea reumatismului (1) tratarea tuberculozei (1) tratatmentul tusei (1) troițe (1) Tulburările nervoase (2) tuse (2) tuse convulsivă (1) tuse copii (1) tuse la copii (1) tuse seaca (1) tuse uscata (1) tusea (1) uleiul de mac (1) Uleiul sfințit (1) urzica (1) usturoi (1) vaccinuri antigripale (1) Vaccinuri naturale (1) vindecare (4) Vindecarea prin gandire (3) vitamine (16)